اعتراف طالبان به درآمد ۴۲ میلیون دلاری از واگذاری شکارگاه‌ به قطری‌‌ها

ایندیپندنت فارسی هفته گذشته افشا کرد که سران طالبان از واگذاری زمین به شیخ‌های قطری پول هنگفتی به‌جیب می‌زنند

شیخ‌ها و بازرگانان قطری چند سال است که در فصل‌های زمستان و بهار برای شکار به افغانستان می‌روند- Karim Sahib/ AFP

خبرگزاری باختر، رسانه زیر نظر طالبان، روز سه‌شنبه، ۲۲ آذرماه، به نقل از یک منبع خبری در وزارت اطلاعات و فرهنگ این گروه، نوشت که طالبان در سال جاری، قراردادهایی معادل ۴۲ میلیون دلار با «گردشگران خارجی» امضا کرده است.

ایندیپندنت فارسی شانزدهم آذرماه، در گزارشی افشا کرد که شماری از مقام‌های طالبان در ازای واگذاری زمین‌هایی به‌عنوان شکارگاه به شیخ‌های قطری، پول‌های هنگفتی به‌دست آورده‌اند. براساس اطلاعات یک منابع آگاه، ملا خیرالله خیرخواه، وزیر اطلاعات و فرهنگ، ملا نورالله نوری، وزیر سرحدات و قبایل، مولوی امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، و مولوی محمدنعیم وردک، سرپرست سفارت افغانستان در قطر، ازجمله افرادی‌‌اند که از معامله با شیخ‌های قطری پول‌های هنگفتی به‌دست آورده‌اند. این افراد زمینه واگذاری مناطقی را که در آن پرنده‌های کمیاب، ازجمله «هوبره»، یافت می‌شود، به شیخ‌های قطری فراهم می‌کنند.

در گزارش خبرگزاری باختر، نامی از شیخ‌ها و بازرگانان قطری نیامده، اما ادعا شده است که رژیم طالبان با واگذاری شکارگاه‌ها و عقد قرارداد با «گردشگران خارجی»، زمینه شکار قانونمند برخی از پرندگان را در افغانستان مساعد کرده است.

در این گزارش «به نقل از منبعی در وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان»، که زیر نظر ملا خیرالله خیرخواه اداره می‌شود، آمده است که واگذاری شکارگاه‌ها به‌صورت قانونی انجام شده است و شکارچی‌ها از «لوایح و قوانین توریستی» پیروی می‌کنند.

رسانه زیر نظر طالبان در حالی مدعی است شکار پرندگان به‌دست گردشگران خارجی براساس قوانین و لوایح صورت می‌گیرد که در افغانستان زیر سلطه طالبان، هیچ قانونی حاکم نیست و این گروه پس از فروپاشی دولت افغانستان، تمامی قوانین را لغو کرده است.

ملا هیبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان، در ۱۶ ماه گذشته بارها اعلام کرد که قوانین دست‌ساخت بشر برای طالبان قابل قبول نیستند و همه مسائل از روی قرآن و شریعت حل‌و‌فصل می‌‌شوند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

یک منبع آگاه به ایندیپندنت فارسی گفت، علاوه‌بر مقام‌های طالبان که در واگذاری مناطق و فراهم‌کردن زمینه شکار هوبره برای شیخ‌های قطری نقش دارند، سه نفر هم به‌عنوان رابط و معتمد مالی میان طالبان و قطری‌ها کار می‌‎کنند. این افراد عبارت‌اند از: غلام رسول نایاب، شهروند افغان-کانادایی، میرزا محمد کتوازی، معاون مجلس نمایندگان در دولت پیشین و رئیس کنونی اتحادیه صرافان افغانستان و نجیب‌الله ناصر، عضو مجلس نمایندگان دولت پیشین. کتوازی و ناصر، از بازرگانان افغانستان‌اند که اکنون در این کشور ساکن‌اند و از نزدیک با طالبان کار می‌کنند. براساس گفته‌های منبع آگاه، نایاب، کتوازی و ناصر، دفتری با امکانات وسیع در شهر کابل دارند که از شیخ‌های قطری و دیگر مهمانان خارجی که به افغانستان سفر می‌کنند، در آن‌جا استقبال می‌کنند. در فهرستی از پرداخت‌های غلام رسول نایاب در یک دور سفر یکی از شیخ‌های قطری به افغانستان، که در اختیار ایندیپندنت فارسی قرار گرفته، آمده است که او در جریان پذیرایی از شیخ‌ قطری، حتی به محافظان دفتر نخست‌وزیر طالبان، نظامیان این گروه در قرارگاه‌های محافظتی شهر و دیگر مقام‌های طالبان، پول داده است.

شیخ‌ها و بازرگانان قطری از چند سال پیش به این‌سو، در فصل‌های زمستان و بهار به بخش‌هایی از افغانستان، به‌ویژه در استان‌های جنوبی ازجمله هلمند، قندهار، فراه و نیمروز، سفر می‌کنند و با برپایی شکارگاه‌، به شکار یک پرنده کمیابی به نام هوبره می‌پردازند.

در گزارش خبرگزاری باختر، درباره نوع پرندگانی که «گردشگران خارجی» شکار می‌کنند، آمده است: «از شکارچیان خارجی خواسته شده است، صرف پرندگانی را شکار کنند که از سیبری به افغانستان می‌آیند و تا دو ماه در اینجا می‌مانند که به‌نام هوبره خوانده می‌شوند.» 

این درحالی است که هوبره از پرندگان در حال انقراض محسوب می‌شود و جمعیت فعلی آنان در کل جهان حدود ۳۰۰ هزار پرنده تخمین زده شده است.

در گزارش خبرگزاری باختر درباره سرنوشت ۴۲میلیون دلاری که طالبان از واگذاری زمین‌ها به شیخ‌های قطری برای شکار پرنده هوبره به‌دست می‌آورند، آمده است: «سه‌چهارم آن در امور عامه ولایت‌ها (استان‌ها) مصرف و یک‌چهارم آن به‌شکل شفاف، به خزانه امارت اسلامی منتقل می‌شود و هیچ‌کس اجازه تصرف غیرقانونی آن را ندارد.»

براساس گزارش رسانه زیر نظر طالبان، دفتر ملا محمدحسن آخوند، نخست‌وزیر، و وزارت اطلاعات و فرهنگ این گروه که ملا خیرالله خیرخواه در راس آن است، بر روند واگذاری شکارگاه‌ها به شیخ‌های قطری و جمع‌آوری پول حاصل از آن نظارت دارند. در این گزارش تاکید شده است: «پول به‌دست‌آمده از آن، مانند نظام پیشین به جیب‌های شخصی واریز نمی‌شود.»

این ادعا درحالی مطرح شده است که اسناد پرداخت‌های مالی غلام رسول نایاب در جریان سفر یکی از شیخ‌های قطری به افغانستان، نشان می‌دهد که تنها ۲۰۰هزار دلار به ملا خیرالله خیرخواه، وزیر اطلاعات و فرهنگ طالبان، داده است.

بیشتر از جهان