وال‌استریت‌ ژورنال: ۲۰۰ کیت استارلینک در ایران فعال است

گروهی از کارآفرین‌های ساکن کالیفرنیا تجهیزات استارلینک را از طریق مرزهای آبی خلیج فارس یا مرزهای کوهستانی ایران و عراق به داخل کشور منتقل کرده‌اند

نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی از حضور کیت‌های استارلینک در خاک ایران مطلع‌اند اما نمی‌دانند این کیت‌ها در کجا فعال شده‌اند و در اختیار چه افرادی قرار دارند -- YASUYOSHI CHIBA / AFP

روزنامه وال‌استریت ژورنال با انتشار گزارشی در روز پنجشنبه، ۲۲ دسامبر ۲۰۲۲، از روند انتقال تجهیزات لازم به‌منظور دسترسی به اینترنت ماهواره‌ای استارلینک به داخل ایران خبر داد.

به‌گزارش این روزنامه آمریکایی، تاکنون ۲۰۰ ایستگاه‌ سیار متعلق به شرکت اسپیس‌ایکس، ارائه‌دهنده خدمات اینترنت ماهواره‌ای استارلینک، در داخل ایران فعال شده است؛ اقدامی که، به‌نقل از وال‌استریت ژورنال، گروهی از مدافعان حقوق بشر زمینه‌های تحقق آن را فراهم کرده‌اند.

وال‌استریت ژورنال در ادامه این بخش به اختلال‌هایی اشاره می‌کند که دولت جمهوری اسلامی، به‌دلیل التهاب‌های سیاسی چهار ماه گذشته در ایران، در شبکه اینترنت ایجاد کرده و، با کاهش پهنای باند، دسترسی کاربران به شبکه جهانی اینترنت را دشوار کرده است. نویسنده گزارش مورد نظر تاکید می‌کند به‌علت همین اختلال‌ها و محدودیت‌های ایجاد شده، اینترنت ماهواره‌ای استارلینک می‌تواند نقش موثری در مقابله با این سانسور دولتی ایفا کند. به‌عنوان مثال اینترنت ماهواره‌ای استارلینک کمک بزرگی به معترضانی می‌کند که به‌دنبال راه‌های امن ارتباطی می‌گردند یا می‌خواهند فایل‌های ویدئویی مربوط به تظاهرات خیابانی یا دیگر وقایع اعتراضی در ایران را به خارج از کشور بفرستند.

با این‌وجود وال‌استریت ژورنال می‌نویسد شمار افرادی که هم‌اکنون در داخل ایران به اینترنت ماهواره‌ای استارلینک دسترسی دارند، نسبت به کل جمعیت ایران رقم کوچکی محسوب می‌شود.

در بخشی دیگر از این گزارش به فعالیت‌های گروهی اشاره می‌شود که کمی پس از آغاز جنبش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» در ایران به تهیه تجهیزات مورد نیاز برای دسترسی به اینترنت ماهواره‌ای استارلینک پرداختند و راه‌هایی برای ارسال آنها به ایران پیدا کردند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به‌گزارش وال‌استریت ژورنال این تجهیزات به‌وسیله گروهی از کارآفرین‌های ساکن ایالت کالیفرنیا تهیه شده و پس از بسته‌بندی آنها در جعبه‌های وسایل خانگی، مثل جعبه‌های مایکروویو، آنها را از طریق آب‌های خلیج فارس به بنادر ایران رسانده‌اند. به‌غیر از این، وال‌استریت‌ژورنال می‌نویسد گروه مذکور برخی از تجهیزات استارلینک را از طریق مرزهای کوهستانی ایران و عراق به‌ داخل کشورمنتقل کرده‌اند.

اعضای این گروه مدعی‌اند تاکنون ۴۰ دستگاه به داخل ایران فرستاده‌اند، ۴۰ دستگاه دیگر در حال آماده‌سازی برای ارسال است و در مجموع نیز استارلینک ۲۰۰ کیت فعال در داخل ایران دارد. با این‌حال اعضای این گروه می‌گویند ادامه فعالیت‌شان منوط به جمع‌آوری کمک‌های مالی به‌منظور خرید تجهیزات بیشتر و همچنین پرداخت هزینه ۱۱۰ دلاری برای خدمات متعلق به هر یک از دستگاه‌ها است.

از سوی دیگر اعضای این گروه می‌گویند نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی از حضور کیت‌های استارلینک در خاک ایران مطلع‌اند اما نمی‌دانند این کیت‌ها در کجا فعال شده‌اند و در اختیار چه افرادی قرار دارند.

این روزنامه آمریکایی از قول دست‌اندرکاران انتقال تجهیزات استارلینک به داخل ایران می‌نویسد قاچاقچیان برای حمل محموله‌ها دستمزدهایی گرفته‌اند که از هزینه ۶۰۰ دلاری کیت‌های استارلینک هم بیشتر بوده است.

امکان انتقال تجهیزات اینترنت ماهواره‌ای استارلینک به داخل ایران، پس از آن صورت گرفت که دولت جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا، در نخستین روزهای پس از آغاز جنبش «زن، زندگی، آزادی» در ایران اعلام کرد شرکت‌های خصوصی آمریکایی می‌توانند، بدون در نظر داشتن محدودیت‌های ناشی از تحریم‌ها، کالاها و خدمات خود را در اختیار مردم ایران قرار دهند. پس از این تصمیم دولت آمریکا ایلان ماسک، بنیانگذار شرکت اسپیس‌ایکس، نیز با انتشار توییتی اعلام کرد اتصالات استارلینک در ایران را فعال خواهد کرد.

از این‌رو، یکی از مقام‌های ارشد کاخ سفید به وال‌استریت ژورنال گفته است دولت ایالات متحده آمریکا تاکنون گام‌های موفقیت‌آمیزی در مسیر مقابله با سرکوب دولتی در ایران و همچنین کمک به مردم معترض برداشته است. هر چند رقبا و مخالفان داخلی جو بایدن بر این باورند که دولت آمریکا می‌توانست اقدامات موثرتری را نیز به‌نفع مردم معترض ایران انجام دهد.