مردم‌آزاری طالبان در دره‌ صوف؛ هر خانواده باید یک قبضه سلاح تحویل دهد

دره‌ صوف از شهرستان‌های هزاره‌نشین است و در گذشته محور مقاومت مسلحانه علیه طالبان بود

شماری از افراد بازداشت‌شده پس از پرداخت پول آزاد شده‌اند اما ده‌ها نفر دیگر همچنان در زندان‌اند‌ــ Mohsen Karimi / AFP

ده‌ها تن از نیروهای نظامی طالبان از دو هفته پیش به شهرستان دره‌صوف در استان سمنگان در شمال افغانستان هجوم برده‌اند و شماری از ساکنان این شهرستان را بازداشت، شکنجه و زندانی کرده‌اند. منابع مطلع در دره‌صوف به ایندیپندنت فارسی گفتند که طالبان به صورت گسترده در حال بازرسی خانه‌ها، بازداشت اهالی و اخاذی از مردم‌اند.

به گفته یکی از این منابع، مولوی عبدالاحد فضلی، استاندار طالبان در سمنگان، هفته گذشته به همراه فرمانده پلیس این استان و صدها نظامی به دره‌صوف آمدند و دستور بازرسی خانه‌ها، بازداشت افراد و جمع‌آوری اسلحه را او صادر کرده است. 

این منبع افزود: »طالبان بازرسی خانه‌ها و بازداشت افراد را از روستای کوته شروع کردند و فرماندهان طالبان به ساکنان محل گفته‌اند که ۶۲۳ تن از ساکنان دره‌صوف در خانه‌هایشان تسلیحات نظامی نگهداری می‌کنند که اطلاعات این افراد فهرست‌شده است و تحت تعقیب‌اند.»

این منبع افزود که بر اساس فهرست افراد تحت‌تعقیب طالبان و ادعایی که فرماندهان این گروه مطرح کرده‌اند، ساکنان دره‌صوف باید در مجموع چهار هزار و ۵۰۰ قبضه اسلحه تحویل دهند. طالبان تنها از ساکنان دو روستای چهارده و کوته ۷۰۰ قبضه اسلحه خواسته‌اند و ساکنان این دو روستا که شماری از آنان تحت شکنجه قرار گرفته و بازداشت شده‌اند، تعهد کرده‌اند تا چند روز دیگر مبلغ معادلی ارزش ۱۰۰ قبضه سلاح را تهیه کنند و به طالبان بدهند.

به گفته این منبع، اعضای این گروه ده‌ها نفر را بازداشت کرده‌اند. پنج تن از بازداشت‌شدگان بستگان و اقوام محمد طاهر زهیر، از مقام‌های دولت پیشین افغانستان‌اند. شماری از افراد بازداشت‌شده پس از پرداخت پول آزاد شده‌اند، اما بسیاری دیگر همچنان در زندان‌اند.

این منبع افزود که شرط طالبان برای آزاد کردن مردم، تحویل دادن یک قبضه سلاح مانند کلاشنیکوف و پی‌کا یا پرداخت مبلغ معادل آن‌ها است که بسیاری از خانواده‌ها چنین امکانی را ندارند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

محمد محقق، رهبر حزب وحدت مردم اسلامی افغانستان و از رهبران هزاره‌ها، روز چهارشنبه ۱۰ اسفند، در توییتی نوشت: «در این روزها فشار انتقام‌جویانه طالبان بر مردم دره‌صوف تشدید شده است. از ترورهای هدفمند تا دستگیری گروهی و حواله سلاح و پول.»

محقق افزود که ده‌ها تن از اهالی دره‌صوف از ترس طالبان به کوه‌ها متواری شده‌اند.

دره‌صوف از شهرستان‌های هزاره‌نشین استان سمنگان است که در دور نخست حاکمیت طالبان (از ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱) از محورهای مقاومت مسلحانه علیه طالبان بود. ملا عمر در پنج سال حاکمیت بر افغانستان و با وجود حملات گسترده و بی‌وقفه، نتوانست دره‌‌صوف، دره بلخاب و دره پنجشیر را تصرف کند.

در اوت ۲۰۲۱ و با فروپاشی دولت پیشین افغانستان، طالبان به‌سرعت سراسر افغانستان را تصرف کردند و تنها در پنجشیر، جبهه مقاومت ملی افغانستان توانست دو هفته پس از سقوط کابل مقابل طالبان دوام بیاورد و مرکز پنجشیر را حفظ کند. سال گذشته نیز هم‌زمان با فرا رسیدن بهار و افزایش نگرانی طالبان از شکل‌گیری هسته‌های مقاومت مسلحانه در میان مردم، بازرسی خانه‌ها، بازداشت افراد و اخاذی از مردم به بهانه‌های مختلف از جمله نگهداری اسلحه آغاز شد.

محمد عیسی درویش، استاد دانشگاه بامیان، در فیس‌بوک نوشت که هجوم طالبان به شهرستان دره‌صوف با هدف بازداشت محمد طاهر زهیر، استاندار بامیان در دولت پیشین افغانستان، انجام شد. به باور درویش، طالبان معتقدند که زهیر در دره‌صوف حضور دارد و در حال بسیج مردم برای مقاومت مسلحانه علیه طالبان است. طاهر زهیر اوایل امسال در شهرستان بلخاب در سرپل دیده شد و مشخص نیست اکنون در داخل افغانستان است یا از کشور خارج شده است.

یک مقام دولت پیشین افغانستان در استان سمنگان به شرط محفوظ ماندن نامش، گفت که زهیر در دره‌صوف نیست، چون این شهرستان کاملا در کنترل طالبان است. به گفته این منبع، طالبان به بهانه اینکه دره‌‌صوف زادگاه طاهر زهیر است و شماری از بستگان و اقوام او آنجا زندگی می‌کنند، مردم را آزار و اذیت می‌کنند. آن‌ها پیش از این در استان‌های تخار، بغلان، پنجشیر، بدخشان، بلخ و سرپل‌ــ مناطقی که بیشتر ساکنان آنان تاجیک، هزاره، ازبک یا ترکمن‌اندــ هم چنین کرده‌اند و افراد بازداشت‌شده در این مناطق به اتهام همکاری یا عضویت در جبهه مقاومت ملی و توطئه علیه طالبان بازداشت، شکنجه و زندانی شده‌اند.