موج دستگیری‌ فعالان، روزنامه‌نگاران و سیاستمداران ترکیه‌ای در آستانه انتخابات

فعالان سیاسی رجب طیب اردوغان را به «کودتا» علیه انتخابات ریاست‌جمهوری متهم کرده‌اند

تبلیغات میدانی رجب طیب اردوغان در انتخابات ریاست‌جمهوری‌ ترکیه‌ــAdem ALTAN / AFP

دولت ترکیه به رهبری رجب طیب اردوغان کمتر از سه هفته مانده به انتخابات ریاست‌جمهوری در این کشور، طی عملیاتی گسترده دست‌کم ۱۱۰ نفر را در ۲۱ استان ترکیه به اتهام ارتباط با حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) بازداشت کرد. در میان بازداشت‌شدگان نام شماری از افراد شناخته‌شده از جمله وکلا، روزنامه‌نگاران، هنرمندان و سیاستمداران هم به چشم می‌خورد.

دادستانی کل دیاربکر با اعلام اینکه بازداشتی‌ها از ۲۱ استان ترکیه در دیاربکر مستقر بودند، آن‌ها را به «سازماندهی ۶۰ تظاهرات خیابانی، ربودن فرزندان چهار خانواده، حمایت مالی و معنوی از پ‌ک‌ک و جذب نیرو و تبلیغ» برای حزب کارگران کردستان و دیگر احزاب مخالف دولت متهم کرد.

کانون وکلای دیاربکر با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرده که ممکن است شمار بازداشتی‌ها به ۱۵۰ نفر هم برسد. بر مبنای این بیانیه، ماموران دولتی با دستور دادستانی و دادگاه کیفری دیاربکر، خانه‌های روزنامه‌نگاران، وکلا و مدافعان حقوق بشر را تفتیش و آن‌ها را به‌طور خودسرانه بازداشت کرده‌اند.

وکلای دیاربکر ضمن محکوم کردن «بازداشت غیرضروری و ناعادلانه» مدافعان حقوق هشدار دادند که با ادامه این روند، فعالان، حقوقدانان، تشکل‌های حرفه‌ای و سازمان‌های مردم‌نهاد هدف تهدیدها و اتهام‌های قضایی قرار می‌گیرند.

هم‌زمان، حزب دموکراتیک خلق‌های ترکیه نیز با انتشار بیانیه‌ای دستگیری برخی رهبران این حزب را تایید کرد و آن را اقدامی برای سرقت اطلاعات این حزب و کودتایی علیه انتخابات ۱۴ مه (۲۴ اردیبهشت) دانست. در این بیانیه آمده است که دولت با هیاهوی بازداشت، عملیاتی را برای سرقت صندوق‌های رای و اراده مردم آغاز کرده است و با تهدید و ایجاد رعب عمومی در جامعه، آشکارا منافع سیاسی خود را دنبال می‌کند.

فعالان ترکیه‌ای نیز موج دستگیری‌های اخیر در این کشور را اقدامی در جهت کمک به کارزار انتخاباتی حزب عدالت و توسعه می‌دانند که رجب طیب اردوغان را به عنوان نامزد انتخابات ریاست‌‌جمهوری معرفی کرده است.

به گزارش روزنامه ترکیه‌ای حریت و بر مبنای بیانیه حزب دموکراتیک خلق‌ها، بازداشت وکلایی که از صندوق‌های رای محافظت می‌کنند و مانع فعالیت‌های غیرقانونی می‌شوند، روزنامه‌نگارانی که افکارعمومی را آگاه می‌کنند یا سیاستمدارانی که با حزب عدالت و توسعه مبارزه می‌کنند، تصادفی نیست.

به باور فعالان سیاسی ترکیه، دولت رجب طیب اردوغان که پیش‌تر باندهای مافیایی را در این کشور پرورش داده و به میدان آورده و با‌ زبانی «داعش‌گونه» جامعه را تهدید کرده است، اکنون به کمک پلیس و نهادهای قضایی به‌شکل مستقیم در انتخابات دخالت می‌کند.

در انتخابات ماه مه ترکیه، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری کنونی ترکیه و کمال قلیچ‌داراوغلو دو رقیب اصلی‌اند. رجب طیب اردوغان نامزد ائتلاف جمهور شامل دو حزب عدالت و توسعه و حرکت ملی است. احزاب شش‌گانه اپوزیسیون در ترکیه شامل حزب ملت، حزب نیک، حزب سعادت، حزب دموکرات، جهش دموکراسی و حزب آینده نیز کمال قلیچ‌داراوغلو را به‌عنوان نامزد نهایی خود اعلام کرده‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

انتخابات ریاست‌‌جمهوری ترکیه از جهات بسیاری اهمیت دارد. احزاب اپوزیسیون و مخالف دولت مرکزی امیدوارند پس از حدود ۲۰ سال، قدرت را از دست رجب طیب اردوغان دربیاورند و به حکمرانی اسلام‌گرایان در این کشور پایان دهند. از سوی دیگر، رئیس‌جمهور کنونی ترکیه تمام امکاناتش را برای ماندن در قدرت بسیج کرده است.

منتقدان اردوغان بر این باورند که او مانند علی خامنه‌ای که رویای حکومت اسلامی در سر دارد، به دنبال احیای خلافت عثمانی است. پس از رویدادهای اخیر در ایران و خیزش سراسری مردم، بسیاری از مردم ترکیه از احتمال دچار شدن به سرنوشتی مشابه با ایرانیان در پی سلطه اسلام‌گرایان، نگران شدند و اکنون تلاش‌ها برای پایین‌ کشیدن اردوغان از مسند قدرت افزایش یافته است.

کمال قلیچ‌داراوغلو که حامیانش او را «گاندی ترکیه» نامیده‌اند، سیاستمدار و اقتصاددان است و هم‌اکنون رهبری حزب جمهوری‌خواه خلق را بر عهده دارد. قلیچ‌داراوغلو از مخالفان سرسخت سیاست‌های اردوغان است و شعارهایش در زمینه گشایش‌های اقتصادی برای مردم ترکیه که طی سال‌های اخیر با تورم و کاهش ارزش پول ملی روبرو بودند، ترغیب‌کننده است.

بیشتر از جهان