بر خلاف ادعای طالبان داعش همچنان در افغانستان فعال است

کشته شدن سازمان‌دهنده حمله انتحاری فرودگاه کابل نشان‌دهنده حضور داعش در افغانستان است

مردم در تلاش برای یافتن قربانیان انفجار، ساعاتی پس از یک حمله انتحاری در کابل‌ــ SHAH MARAI / AFP

خبر کشته شدن مغز متفکر شاخه خراسان داعش و سازمان‌دهنده حمله انتحاری ۲۶ اوت ۲۰۲۱ فرودگاه کابل که به کشته شدن ۲۰۰ تن از جمله ۱۳ سرباز آمریکایی منجر شد، یک بار دیگر حضور داعش در افغانستان را اثبات کرد. رسانه‌های بین‌المللی روز سه‌شنبه خبر کشته شدن این فرد را که نامش فاش نشده است، منتشر کردند.

به گزارش آسوشیتدپرس، مقام‌های آمریکایی تایید کرده‌اند که طالبان فرد شماره۱ سازماندهی حمله به فرودگاه کابل را در جنوب افغانستان کشته‌اند. این خبرگزاری اضافه کرد که طالبان در زمان کشتن این عضو داعش از هویت او بی‌اطلاع بوده‌اند.

انتشار خبر کشته شدن مغز متفکر شاخه خراسان داعش در افغانستان درست در بحبوحه سروصداها در مورد گزارش تازه واشنگتن‌پست، بار دیگر این مسئله را که داعش در افغانستان حضوری فعالانه دارد، سر زبان‌ها انداخت. طالبان در تلاش‌اند حضور داعش در افغانستان را انکار کنند و حتی از بردن نام داعش نیز امتناع می‌کنند و آنان را تنها خوارج می‌نامند. آن‌ها از گروه‌های مقاومت نیز با همین نام یاد می‌کنند.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی طالبان، روز یکشنبه ۲۳ آوریل در یک رشته‌توییت، اعلام کرد که داعش در افغانستان درهم کوبیده شده و در حال نابودی است. او گزارش واشنگتن‌پست در مورد تبدیل شدن افغانستان به کانون تروریسم جهانی را نیز رد کرد و آن را کار حلقه‌های دشمنان طالبان در آمریکا دانست.

زلمی خلیل‌زاد، نماینده سابق دولت آمریکا در امور افغانستان، نیز همسو با طالبان، گزارش واشنگتن‌پست را نادرست عنوان کرد. او روز چهارشنبه در توییتی، گزارش این رسانه معتبر آمریکایی را که از روی یک سند افشاشده وزارت دفاع آمریکا تهیه‌ شده است، مبالغه‌آمیز خواند.

او در این توییت نوشت: «فعالیت القاعده به طور قابل‌توجهی کاهش یافته و در حال حاضر در ضعیف‌ترین وضعیت خود در افغانستان است. در مورد داعش خراسان هم طالبان آن‌ها را دشمنان دیرینه خود می‌دانند و حملات مرگباری علیه آن‌ها انجام داده و بسیاری از رهبران آن‌ها را کشته‌اند.» البته خلیل‌زاد در ادامه این توییت نوشت که داعش هنوز هم تهدیدی برای آمریکا به حساب می‌آید.

در اینکه داعش در افغانستان ضربات سنگینی متحمل شده است، تردیدی نیست. طالبان در نزدیک به دو سال گذشته بارها از حمله به مواضع داعش خبر داده‌اند؛ با این حال یک مسئله را نباید از نظر دور داشت که این ترفند طالبان است که تمامی درگیری‌های خود در افغانستان را به پای داعش می‌نویسند. آنان اسم داعش را حذف کرده و به جای آن از عنوان خوارج استفاده می‌کنند اما واقعیت این است که همه درگیری‌های طالبان در داخل خاک افغانستان با داعش نیست.

این گروه گاه خود به جان هم می‌افتند. به طور مثال، درگیری شدید ۴ مارس ۲۰۲۳ هرات در غرب افغانستان که طالبان آن را حمله به مخفی‌گاه داعش اعلام کردند، در اصل یک درگیری درون‌گروهی طالبان بود و دو فرمانده این گروه در هرات به جان هم افتاده بودند اما طالبان با سانسور شدید رسانه‌ای، طرف این درگیری را داعش اعلام کردند. درگیری‌های سال گذشته در شمال کابل هم بیشتر با نیروهای جبهه مقاومت بود اما طالبان آن‌ها هم را به داعش نسبت دادند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

واقعیت این است که علی‌رغم حملات طالبان به داعش، این گروه همچنان در بخش‌هایی از افغانستان فعال است. درگیری داعش با طالبان در شهر زرنج در غرب افغانستان، در نزدیکی مرز ایران، که ۹ آوریل رخ داد، آشکار کرد که این گروه دوباره به غرب افغانستان نیز نفوذ کرده است.

براورد مراکز تحقیقاتی بین‌المللی نشان می‌دهد که گروه داعش در حال حاضر حدود چهار هزار نیرو در افغانستان دارد و در صورتی که تمام درگیری‌ها در این ۲۰ ماه گذشته را هم به داعش نسبت دهیم، طالبان بیشتر از ۲۰۰ تن را نکشته‌اند. پس چگونه می‌توان ادعا کرد که داعش در افغانستان از بین رفته است.

به نظر می‌رسد داعش در حال حاضر بیشتر در حال جذب نیرو است. خلیل‌زاد در توییتی نوشته بود که تعدادی از افراط‌گرایان تاجیکستان از مرز رد شده و به داعش پیوسته‌اند. مسلما از ازبکستان هم کسانی به داعش ملحق شده‌اند و اویغورها نیز در حال جذب شدن به داعش‌اند. بنابراین نباید فریب ادعا‌های کاذب طالبان در مورد متلاشی شدن داعش در افغانستان را خورد‌؛ زیرا این باور می‌تواند صورت‌مسئله مبارزه با تروریسم را خدشه‌دار کند و به داعش فرصت دهد خود را بیشتر و بهتر بازسازی کند.

از یاد نبریم که برخی از جنگجویان طالبان نیز از عملکرد فرماندهانشان به‌شدت ناراضی‌اند و این پتانسیل را دارند که به داعش بپیوندند و چه بسا عده‌ای تاکنون جذب هم شده باشند. تصفیه‌های داخلی طالبان آشکارکننده این مسئله است. بنابراین بر خلاف ادعاهای طالبان، داعش هنوز به عنوان یک تهدید بالفعل علیه تمام جهان، در افغانستان حضور فعال دارد.