عفو بین‌الملل: افزایش اعدام‌ها در جهان؛ چین در جایگاه نخست و ایران پس از آن

جمهوری اسلامی ایران در سال گذشته میلادی ۵۷۶‬ تن را اعدام کرد. این تعداد در مقایسه با سال پیش از آن، ٨‬٣‬ درصد افزایش یافته است

دبیر کل سازمان عفو بین‌الملل از کشورهای دارای مجازات اعدام خواست تا به جای اعدام مردم، از حقوق بشر دفاع کنند - فارس

عفو بین‌الملل از افزایش مجازات اعدام‌ در سال ۲۰۲۲ در جهان، به‌ويژه در شمال آفریقا و خاورمیانه خبر داد. بر اساس گزارش سالانه این نهاد بین‌المللی، در سال گذشته میلادی ۸۸۳ نفر در جهان اعدام شدند. این تعداد نسبت به سال پیش از آن، ۵۳ درصد رشد داشته است و از بالاترین میزان اعدام‌ها از سال ۲۰۱۷ به این سو حکایت دارد. این ارقام بدون احتساب تعداد اعدام‌شدگان در چین است.

در گزارش عفو بین‌الملل، چین با هزاران مورد اعدام در صدر فهرست کشورهایی است که از مجازات اعدام استفاده می‌کنند. با این حال، به‌دلیل نبود دسترسی به اطلاعات مرتبط، آمار دقیقی از تعداد اعدام‌ها در این کشور ارائه نشده است.

بدون احتساب چین، ۹۰ درصد این اعدام‌ها به ترتیب در کشورهای خاورمیانه و از جمله ایران گزارش شده است. به عبارت دقیق‌تر، پس از چین، ایران بیشترین تعداد اعدام‌ها را در سال ٢٠٢٢ داشته است. گزارش عفو بین‌الملل نشان می‌دهد که در سال گذشته میلادی، ۵٧٦ نفر در ایران اعدام شده‌اند. این تعداد در مقایسه با سال پیش از آن (٣١٤ اعدام)، ٨٣ درصد رشد دارد.

دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران از میان تمامی اعدام‌شدگان، ٢٧٩ تن‌ را به جرم قتل، ۲۵۵ نفر را  در ارتباط با مواد مخدر، ٢١ تن را به جرم تجاوز جنسی، ١٨ نفر را به جرم محاربه با خدا و سه نفر را نیز به دلایل نامعلوم به جوخه‌های اعدام سپرده است. بنا به گزارش عفو بین‌الملل، دو مورد از این اعدام‌ها درملأعام انجام شده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در این گزارش همچنین با اشاره به افزایش اعدام‌های ناشی از سرکوب رسمی مخالفان، تصریح شده که حدود ۴۰ درصد اعدام‌های سال گذشته میلادی در ارتباط با مواد مخدر بوده است. برای نمونه در سنگاپور تنها در سال گذشته ۱۱ نفر به این دلیل اعدام شدند.

بر اساس گزارش عفو بین‌الملل، تعداد اعدام‌ها در ایالات متحده با ١٨ مورد در سال گذشته، در مقایسه با سال پیش از آن، ۶۴ درصد افزایش داشته است.

از موارد نگران‌کننده این گزارش، حضور پنج فرد نابالغ در میان اعدام‌شدگان سال گذشته است که بر اساس گزارش عفو‌ بین‌الملل، تمامی آن‌ها در ایران اعدام شده‌اند.

با این حال، عفو بین‌الملل در شش کشوری که سال گذشته مجازات اعدام را به‌طور جزئی یا کامل لغو کرده بودند، «روزنه امید» می‌بیند. این کشورها عبارتند از: جمهوری آفریقای مرکزی، گینه استوایی، قزاقستان، پاپوآ گینه نو، سیرالئون و زامبیا.

اگنس کالامار، دبیر کل عفو بین‌الملل، با اشاره به دستاورد کشورهایی که مجازات اعدام را کنار گذاشته‌اند، گفت که کشورهایی که هنوز اعدام را در نظام قضایی‌شان حفظ کرده‌اند در اقلیت هستند. 

او از این کشورها خواست تا فورا خود را با زمانه منطبق کنند و به جای اعدام مردم، از حقوق بشر دفاع و عدالت را اجرا کنند.