محمد کرمی، استاندار سیستان و بلوچستان، گفته است که در دیدار با نورالدین عزیزی، وزیر صنعت و تجارت طالبان، توافق کردهاند که مواد معدنی افغانستان در ایران فرآوری شود.
او گفت: «فرآوری مواد معدنی افغانستان در داخل ایران بهدلیل وجود زیرساختها، استفاده از ظرفیت تجاری و مرزی، ایجاد شرکتهای مشترک با قطر، چین و افغانستان و امکانات حملونقل، بخشی از این توافقات است.»
رسانههای وابسته به جمهوری اسلامی گزارش دادند که در مورد فرآوری مواد معدنی افغانستان در ایران توافقاتی انجام شده و این توافقات در سفر اسفندماه سال گذشته وزیر صنعت و تجارت طالبان به ایران صورت گرفته است، اما مشخص نیست که کدام مواد معدنی افغانستان در ایران فرآوری میشود.
وزیر صنعت و تجارت طالبان در سفر به زاهدان، خواستار افزایش مبادلات تجاری میان افغانستان و ایران از دو میلیارد به ۱۰ میلیارد دلار در سال شده بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
جمهوری اسلامی در تلاش برقراری روابط نزدیک با حکومت طالبان است و به همین دلیل زمینه سفر هیئتهای طالبان به این کشور را فراهم کرده است، اما در مقابل طالبان به درگیری مرزی و نقض حریم زمینی ایران اقدام کردند و به درخواست تامین حقابه هیرمند و بازدید هیئت ایرانی از سدهای کجکی و کمالخان پاسخ مثبت ندادند.
کشورهای غربی بهویژه ایالات متحده آمریکا تحریمهای شدیدی علیه طالبان اعمال کردهاند و با گذشت بیش از ۲۲ ماه از حاکمیت این گروه، تاکنون هیچ کشوری آنها را به رسمیت نشناخته است.
انتقال پول از اروپا و آمریکا به بانکهای افغانستان ممکن نیست و پس از روی کار آمدن مجدد طالبان، این کشور با بحران شدید اقتصادی مواجه است. اما طالبان تلاش میکنند که با استخراج معادن، توانایی اقتصادیشان را افزایش دهند.
در سفر هیئتهای خارجی به افغانستان، طالبان از آنها میخواهند که روی استخراج معادن سرمایهگذاری کنند و این گروه امنیت مناطق معدنی را تضمین خواهند کرد. چین در این مدت اشتیاق زیادی برای استخراج معادن زیرزمینی افغانستان نشان داده است.
نگرانی شهروندان افغان از حضور چین در افغانستان این است که مبادا این کشور در تبانی با طالبان، به تاراج منابع زیرزمینی اقدام کنند. این در حالی است که حکومتداری طالبان شفاف نیست و آنها هیچ اعتنایی به ارائه جزئیات قراردادها ندارند.
اشرف غنی، رئیسجمهوری پیشین افغانستان، در پیامی به مناسب عید قربان گفته بود که طالبان منابع طبیعی افغانستان را به حراج گذاشتهاند و به همین دلیل مسئولیتی تاریخی بر دوش آنان قرار گرفته است.
او افزوده بود که طالبان نه مشروعیت دارند و نه حق دارند معادن افغانستان را از طریق معاملات پنهانی واگذار کنند. او تاکید کرده بود که کشورها و شرکتهای خارجی حق ندارند با سوءاستفاده از خلا مشروعیت در افغانستان سرمایهگذاری کنند.
افغانستان از کشورهای غنی در بخش معادن زیرزمینی محسوب میشود و ارزش معادن این کشور را بین یک الی سه تریلیارد دلار آمریکایی تخمین زدهاند.