ملاقات جان کری با جانشین وزیر خارجه چین در پکن؛ تغییرات اقلیمی تهدیدی برای نوع بشر 

پس از سفر وزیر خارجه و وزیر خزانه‌داری آمریکا، کری سومین دیپلمات آمریکایی است که در تلاش برای احیای روابط به چین رفته است

جان کری در پکن با وانگ یی، وزیر خارجه چین، ملاقات کرد- FLORENCE LO / POOL / AFP

در حالی که روابط ایالات متحده و چین کماکان سرد است، جو بایدن نماینده دولت آمریکا در امور اقلیمی و آب و هوای ایالات متحده را به چین فرستاده است.

جان کری روز سه‌شنبه ۱۸ ژوئیه در پکن با مقام‌های ارشد چینی از جمله لی کیانگ، نخست‌وزیر، و وانگ یی، جانشین وزیر خارجه آن کشور، ملاقات کرد و گفت که گرمایش جهانی یک «تهدید برای نوع بشر» است. 

به گزارش خبرگزاری فرانسه، کری در گفت‌وگو با وانگ یی، وزیر خارجه چین، ضمن تاکید بر اینکه مقابله با تهدید و خطرات تغییرات اقلیمی «به رهبری جهانی نیاز دارد»، گفت:‌ «می‌دانید که آب و هوا یک موضوع جهانی است نه یک موضوع دوجانبه و تهدیدی است برای نوع بشر.» 

نماینده دولت بایدن در امور اقلیمی همچنین در گفت‌وگو با وزیر خارجه چین تلاش کرد که همکاری واشنگتن و پکن در این زمینه، زمینه‌ساز آغاز گفت‌وگوها میان دو طرف باشد. او گفت: «اما امید زیادی داریم که این نه‌تنها شروع گفت‌وگوی شما با من و ما درباره مسئله آب‌وهوا باشد، بلکه بتوانیم تغییر گسترده‌تر روابط را آغاز کنیم، جهان واقعا به آن امیدوار است و به آن نیاز دارد.»

کری درباره روابط پرتنش چین و ایالات متحده آمریکا تاکید کرد که جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، «به ثبات در این رابطه بسیار متعهد است و در عین حال، برای دستیابی به تلاش‌هایی که می‌تواند تفاوت قابل توجهی در جهان ایجاد کند، تعهد دارد».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

کری گفت: «رئیس‌جمهوری [آمریکا] بسیار مصمم است و برای رابطه خود با رئیس‌جمهوری شی جین‌پینگ ارزش قائل است.» او گفت که گمان می‌کند رئیس‌جمهوری چین نیز برای روابطش با بایدن ارزش قائل است و در انتظار حرکت رو به جلو و تغییر پویایی روابط دو جانبه است. 

جان کری ضمن اذعان به وجود برخی تفاوت‌ها و اختلاف‌ها، گفت امید واشنگتن این است که سفر او به چین، آغازی برای ارائه یک تعریف جدید از همکاری و ظرفیت حل اختلاف باشد. 

مناسبات ایالات متحده آمریکا و چین در ماه‌های اخیر پرتنش‌ترین دوران خود را گذرانده است. 

پیش‌تر، در اواخر ماه خرداد و اواسط ماه ژوئن و در بحبوحه سردی روابط دو جانبه آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، به چین سفر کرده بود. در آن زمان، دو طرف ابراز امیدواری کرده بودند که این دیدار به بازگشت روابط چین و آمریکا کمک کند. 

جنت یلن، وزیر خزانه‌داری دولت بایدن، نیز در هفته اول ماه ژوئیه به چین سفر کرده بود و هدف از سفر چهار روزه او تثبیت روابط دو «ابرقدرت اقتصادی» توصیف شده بود. 

به این ترتیب، یک ماه پس از سفر بلینکن به پکن، جان کری سومین مقام ارشد آمریکایی است که به چین می‌رود. 

رابطه آمریکا و چین در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ با تنش‌های زیادی روبرو شد. هرچند این تنش‌ها در ماه‌‌های اخیر، به‌دلیل حضور بالن‌‌های جاسوسی چین در حریم هوایی ایالات متحده، تحریم‌ها علیه صادرات شرکت‌های آمریکایی به چین و تهدیدهای پکن علیه جزیره تایوان، افزایش یافته است، دولت جو بایدن از چندین ماه پیش می‌کوشد با توسل به گفت‌وگو، از تنش‌های موجود بکاهد.