آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا روز دوشنبه ۲۴ ژوییه، وندی شرمن، معاون خود را که تا سه روز دیگر بازنشسته میشود، «از هر نظر استثنایی» خواند و گفت که قرار است فعلا ویکتوریا نولاند، دستیارش، سرپرستی سمت قائم مقام وزارت خارجه را بر عهده بگیرد.
دیدگاهها و مواضع نولاند درباره ایران نیز تا حدودی مشابه دیگر مقامات حاضر در دولت بایدن از جمله بلینکن است. نولاند در ژوییه ۲۰۲۲ در اجلاس امنیتی اسپن در واکنش به گمانهزنیها درباره مذاکرات ایران و آمریکا و منافع آن برای تهران گفته بود که جمهوری اسلامی ایران در صورت بازگشت به توافق هستهای میتواند نفت خود را به بازار بازگرداند. او در عین حال گفته بود که توافق روی میز است اما تهران هنوز آن را نپذیرفته است هرچند که هنوز از پای میز بلند نشده است. نولاند در همین نشست گفت که هزینهها و تورم در ایران در حال افزایش است و اگر رهبر جمهوری اسلامی توافق را نپذیرید، فشار را افزایش میدهیم.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
قرار است وندی شرمن، قائم مقام وزیر خارجه آمریکا که نام او برای ایرانیان با مذاکره و تعامل با جمهوری اسلامی ایران گره خورده است، روز ۲۸ ژوئیه پس از ۳۰ سال فعالیت بازنشسته شود. او به همراه بلینکن از مقامات عالی آمریکایی حاضر در مذاکرات هستهای بودند که سرانجام به برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام منتهی شد. بسیاری از جمهوریخواهان از شرمن به دلیل امتیازاتی که در جریان مذاکرات به جمهوری اسلامی داده است، انتقاد میکنند. او در کتاب خاطرات خود که پس از برجام منتشر شده نیز به روابط نزدیک خود با مذاکرهکنندگان هستهای جمهوری اسلامی، از جمله عباس عراقچی، معاون وقت وزارت خارجه اشاره کرده است.
وندی شرمن ۷۳ ساله روز جمعه ۱۲ مه در ایمیلی به کارکنان وزارت خارجه آمریکا از بازنشستگی قریبالوقوع خود خبر داده بود. او پس از رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، یکی دیگر از اعضا تیم مذاکرهکننده هستهای آمریکا با ایران است که از سمت خود در دولت بایدن کنار میرود. هرچند دلیل پایان کار شرمن با دولت بایدن بازنشستگی او است، اما ماجرای رابرت مالی متفاوت است. گزارشها حاکی از آن است که او احتمالا به دلیل نحوه استفاده از اسناد محرمانه از اوایل سال جاری از سمت خود تعلیق شده و به مرخصی بدون حقوق فرستاده شده است.
شرمن در دوران فعالیت خود با سه رئیس جمهور و پنج وزیر خارجه ایالات متحده همکاری کرده است. او به عنوان یک دیپلمات کهنهکار آمریکایی در صحنههای گوناگون دیپلماتیک جهان، درجریان مذاکرات با ایران، کره شمالی، روسیه و اخیرا چین شرکت داشت و در مذاکرات موشکهای بالستیک کره شمالی در دوره دوم ریاست جمهوری بیل کلینتون نیر شرکت داشت. شرمن همچنین در زمان مادلین آلبرایت، نخستین وزیر امور خارجه زن آمریکا، بر مذاکرات اسرائیل و فلسطین و همچنین مذاکرات کره شمالی متمرکز بود و آلبرایت را در اولین سفر وزیر خارجه ایالات متحده به کره شمالی همراهی کرد.
وندی شرمن که در سال ۲۰۲۱ با رای سنای آمریکا به عنوان نخستین قائممقام وزیر خارجه آمریکا منصوب شد، در این سمت خود تا کنون به ۳۹ کشور جهان سفر کرده است.
اکنون ویکتوریا نولاند به عنوان جانشین شرمن معرفی شده است که باید از سنای آمریکا رای اعتماد بگیرد. بلینکن در بیانیه خود آورده است: «همزمان با بازنشستگی شرمن، جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده از ویکتوریا نولاند درخواست کرد تا تایید قائم مقام بعدی وزارت خارجه، وظیفه سرپرستی معاونت وزارت خارجه را برعهده گیرد.»
بنابر گزارش پولیتیکو، نولاند یکی از گزینههای اصلی جانشینی وندی شرمن است. او که درحال حاضر معاون سیاسی وزارت خارجه آمریکا است، پیشتر دستیار امور اوراسیا و اروپایی این وزارتخانه بود.
او با هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه کار کرده است و از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۵، به عنوان معاون اصلی مشاور سیاست خارجی دیک چنی، معاون رئیسجمهوری آمریکا، نقش موثری در سیاستهای این کشور در طول جنگ عراق ایفا کرده است.
نولاند در آوریل ۲۰۲۱، زمانی که برای تایید در سمت دستیار وزارت خارجه آمریکا در امور سیاسی در جلسه استماع کمیته روابط خارجی سنا حضور داشت، از تعهد به استراتژی خاص در قبال ایران خودداری کرد اما بر عزم دولت برای بازگرداندن ایران به تعهداتش در چارچوب برجام تاکید کرده بود.
به گزارش جوئیس اینسایدر، او هم در این نشست مانند دیگر مقامات دولت بایدن به اهمیت زمان گزیر هستهای و لزوم محدود کردن فعالیتهای هستهای ایران اشاره کرد.
او در این جلسه متعهد شده بود که به طور دائم در زمینه مذاکرات هستهای با ایران با کنگره در تماس باشد.
اقدامی که برخی نمایندگان کنگره آمریکا میگویند دولت بایدن آن را به درستی انجام نداده است. حتی برخی از آنها از تلاش دولت بایدن برای دور زدن کنگره بهمنظور توافق با جمهوری اسلامی صحبت میکنند.
اما نولاند گفته بود که هر توافقی باید از حمایت دو حزبی نه تنها در کمیته روابط خارجی، بلکه در کنگره و سراسر آمریکا برخوردار باشد تا اجرای آن در دراز مدت ممکن باشد.
او قول داده بود که مرتب به کنگره برود تا مطمئن شود که درباره آنچه که در حال اتفاق افتادن است، از حمایت برخوردار است.
در آن زمان، برخی جمهوریخواهان پیشبینی کرده بودند که نولاند احتمالا به برخی تعهدات خود عمل نمیکند اما از آنجایی که نقش عمدهای در سیاست ایران نخواهد داشت، شاید خیلی اهمیت نداشته باشد.
اما اکنون نولاند به عنوان جانشین شرمن به عنوان معاون وزیر خارجه آمریکا مطرح است.