ویلیام لای، معاون رئیسجمهوری تایوان، روز شنبه دوازدهم اوت (۲۱ مرداد) برای انجام سفری حساس از تایپه عازم ایالات متحده آمریکا شد. اهمیت این سفر به آن دلیل است که چین آن را محکوم کرده است و مقامات تایوانی بیم آن را دارند که پکن فعالیت نظامی خود را در اطراف جزیره تحت حکومت تایوان افزایش دهد.
به گزارش رویترز، ویلیام لای، نامزد پیشتاز ریاستجمهوری تایوان در انتخابات ژانویه، برای ادای سوگند رئیسجمهوری پاراگوئه به این کشور خواهد رفت و در جریان این سفر با مقامات ایالات متحده نیز در آمریکا دیدار میکند.
تایپه و واشنگتن میگویند که چنین توقفهایی در میان سفر امری عادی است و دلیلی برای انجام اقدامات «تحریکآمیز» از سوی چین نیست، اما پکن این دیدار را «نشانه حمایت ایالات متحده از تایوان» دانسته و نسبت به آن واکنش نشان داده است.
به گفته مقامهای تایوانی احتمال دارد که چین هفته آینده مانورهای نظامی را در نزدیکی تایوان از سر بگیرد و از توقف ویلیام لای در ایالات متحده به عنوان بهانهای برای ارعاب رایدهندگان پیش از انتخابات سال آینده استفاده کند و آنها را از جنگ احتمالی بترساند.
با وجود چنین تهدیدهایی، معاون رئیسجمهوری تایوان که در فرودگاه این کشور با خبرنگاران گفتگو میکرد، به صراحت اشاره کرد که به نیویورک خواهد رفت.
او در عین حال افزود که از سفر پاراگوئه نهتنها برای تعمیق روابط با آن کشور، بلکه برای تبادلنظر با سایر کشورها و دیدار با هیئتهایی از شرکای همفکر خود استفاده خواهد کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
لای ضمن تاکید بر اهمیت استقلال تایوان اظهار کرد: «چنین دیدارهایی اجازه میدهد جامعه بینالمللی بفهمد تایوان کشوری است که به دموکراسی، آزادی و حقوق بشر پایبند است و فعالانه در امور بینالمللی شرکت میکند.»
ویلیام لای سال گذشته نیز برای مراسم تحلیف رئیسجمهوری هندوراس عازم آن کشور شد و در آنجا با کامالا هریس، معاون رئیسجمهوری ایالات متحده، گفتگویی کوتاه و نمادین داشت.
قبل از ترک تایوان، لای در رسانه اجتماعی ایکس (توییتر)، نوشت: «از دیدار با دوستان آمریکایی در جریان سفر به پاراگوئه بسیار خرسندم.»
نه تایوان و نه ایالات متحده جزئیات دقیقی در مورد برنامه سفر ویلیام لای به آمریکا ارائه نکردهاند و به نظر میرسد که هر دو قصد دارند اطلاعات زیادی درباره این دیدار منتشر نکنند.
سفر معاون رئیسجمهوری تایوان به پاراگوئه در شرایطی انجام میشود که چین در تلاش است هر چه بیشتر متحدان باقیمانده تایپه را به سوی خود جذب کند. در جریان این تلاشها، هندوراس که زمانی شریک سرسخت تایوان بود، در ماه مارس روابط خود را با تایپه قطع کرد و با چین وارد رابطه شد. با پایان رابطه هندوراس با تایوان، تایپه رسما ۱۳ همپیمان دیپلماتیک بیشتر ندارد.
چین در اکثر موارد حاضر به برقراری رابطه با کشورهای دارای روابط رسمی با تایوان نیست و کشورهایی که تماسشان را با تایوان افزایش دهند، به تلافی کردن تهدید میشوند. باوجود کارزاری که چین برای منزوی کردن تایوان به راه انداخته است، تایپه همچنان با بیش از ۱۰۰ کشور روابط غیررسمی استواری دارد.