یائسگی بر عملکرد قلب زنان تاثیر می‌گذارد

ورزش منظم و ارتباط با عزیزان نقش مهمی در کاهش استرس ایفا می‌کند

ارتباط قلب و مغز بسیار قبل‌تر و در شرایط بسیاری ثابت شده است - Canva

بنا به گزارش سی‌ان‌ان از هر چهار زن یک نفر پس از یائسگی با ضربان قلب نامنظم دست و پنجه نرم می‌کند. بی‌خوابی و رویدادهای استرس‌زا در زندگی، از عوامل موثر در این پدیده‌اند.

بنا به گفته کلینیک مایو این مشکل سلامتی، «فیبریلاسیون دهلیزی» یا اختلال «ای‌فیب» نامیده می‌شود. این اختلال ضربان قلب نامنظم، لرزان یا اغلب بسیار سریع را شامل می‌شود که ناشی از حفره‌های فوقانی قلب، دهلیزها، ضربان غیرهمگام با حفره‌های تحتانی و بطن‌ها است. 

دوره‌های «‌ای‌فیب» ممکن است با سرگیجه یا تنگی‌نفس نیز همراه باشند.

به گفته کارشناسان، این وضعیت خطرناک و تهدید‌کننده نیست، اما خطر لخته‌شدن خون، سکته مغزی، نارسایی قلبی و سایر عوارض مرتبط با قلب را افزایش می‌دهد، بنابراین به مراقبت‌های پزشکی نیاز دارد.

دکتر سوزان ژائو، نویسنده اصلی پژوهشی که در مجله انجمن قلب آمریکا منتشر شد، می‌گوید: «ارتباط قلب و مغز بسیار قبل‌تر و در شرایط بسیاری ثابت شده است.»

ژائو، متخصص قلب در کالیفرنیا  توضیح می‌دهد: «فیبریلاسیون دهلیزی یک اختلال سیستم هدایت است و به دلیل تغییرات هورمونی ناشی از استرس و خواب ضعیف ایجاد می‌شود.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پژوهشگران پرسشنامه‌هایی را که بیش از ۸۳ هزار زن ۶۳ ساله یائسه تکمیل کرده بودند، بررسی کردند. در این پرسشنامه سابقه پزشکی، عادات سلامتی، اتفاقات استرس‌زای زندگی، حمایت اجتماعی، عادات خواب، و احساس خوشبینی افراد مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.

اتفاقات استرس‌های زندگی، مورد آزار و سوء‌استفاده قرار گرفتن، از دست دادن یکی از عزیزان، مسائل مالی، طلاق و بیماری را شامل می‌شدند.

پس از پیگیری تقریباً یک دهه، پژوهشگران دریافتند که ۲۵ درصد این زنان، یعنی ۲۳ هزار و ۹۵۴ نفر، به اختلال «ای‌فیب» مبتلا هستند.

البته این پژوهش محدودیت‌هایی هم داشت، چرا که ۸۸ درصد از شرکت کنندگان سفید پوست بودند.

پژوهشگران درباره تاثیر استرس و سایر جنبه‌های رفاهی بر خطر ابتلا به ای‌فیب، به تحقیقات بیشتری نیاز دارند.

ژائو می‌گوید: «در کاردیولوژی عمومی بسیاری از زنان یائسه را می‌بینم که سلامت جسمانی کاملی دارند، اما با ‌مشکلات مربوط به خواب و احساسات یا تجربه‌های عاطفی روانشناختی منفی دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند. اکنون می‌دانیم که آنها ممکن است در معرض خطر ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی قلب باشند.»

او تاکید کرد: «من حقیقتا معتقدم که علاوه بر سن، ژنتیک و سایر عوامل خطر مرتبط با سلامت قلب، عوامل روانی-اجتماعی از موارد ناشناخته‌ در ایجاد فیبریلاسیون دهلیزی‌اند.»

به گفته متخصصان، فشار خون بالا، دیابت نوع ۲، چاقی، حمله قلبی، نارسایی قلبی و بیماری تیروئید از دیگر عوامل سلامت جسمانی به شمار می‌روند.

صرف نظر از این، سلامت جسمی و روانی با یکدیگر ارتباط دارند. بنابراین مهم است که مشکل خواب و استرس‌های زندگی را با پزشک خود در میان بگذارید.

درمان‌هایی برای خواب وجود دارد که می‌توانید خودتان انجام دهید؛ مانند اجتناب از نوشیدنی حاوی کافئین هنگام عصر و نوشیدن الکل قبل از خواب.

ورزش منظم و ارتباط با عزیزان هم نقش مهمی در کاهش استرس ایفا می‌کند.

کارشناسان می‌گویند: «اجازه ندهید کسی به شما بگوید که این فقط استرس است. استرس، اضطراب و افسردگی با سلامت جسمانی شما ارتباط مستقیم دارد.»

بیشتر از بهداشت و درمان