سفارت جمهوری اسلامی در کابل روز شنبه ۸ مهر (۳۰ سپتامبر)، اعلام کرد که هئیت چهار نفره از طالبان برای شرکت در کنفرانس وحدت اسلامی عازم ایران شده است.
این سفارتخانه در حساب اکس خود نوشت که این هیئت همزمان با میلاد پیامبر اسلام و برای گفتوگو پیرامون «وحدت مسلمانان» جهان اهل تشیع و تسنن به ایران سفر کردهاند.
رسانههای وابسته به جمهوری اسلامی گزارش دادند که سیوهفتمین کنفرانس «وحدت اسلامی» یکشنبه ۹ مهر در تهران برگزار میشود و موضوع نشست امسال «همکاریهای اسلامی برای دستیابی به ارزشهای مشترک» است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
کنفرانس «وحدت اسلامی» برای نخستین بار با فرمان روحالله خمینی، برگزار شد و تاکنون نیز هر سال برگزار شده است.
در حالی جمهوری اسلامی از طالبان برای شرکت در این نشست دعوت کرده است که این گروه محدودیتهایی را برای برگزاری مراسمهای مذهبی اهل تشیع در افغانستان وضع کردهاند. همچنین، در دادگاههای طالبان، بر اساس فقه حنفی در ارتباط با پروندههای پیروان اهل تشیع تصمیمگیری میشود و مراسم عاشورای امسال نیز با محدودیت شدید اعمالشده از طرف طالبان برگزار شد.
از سویی دیگر هم، عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی در حکومت پیشین افغانستان، روز شنبه هشتم مهر، با حسن مرتضوی، معاون سفیر جمهوری اسلامی در کابل، دیدار کرد.
عبدالله در حساب خود در رسانه اجتماعی اکس نوشت: «در این ملاقات، درباره اوضاع افغانستان و منطقه بحث شد و دکتر عبدالله عبدالله از کمکهای جمهوری اسلامی ایران برای مردم افغانستان تشکر و قدردانی کرد.»
دکتر عبدالله عبدالله امروز با آقای سیدحسن مرتضوی معاون سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل دیدار کرد.
— Dr. Abdullah Abdullah (@DrabdullahCE) September 30, 2023
در این ملاقات در باره اوضاع افغانستان و منطقه بحث شد و دکتر عبدالله عبدالله از کمکهای جمهوری اسلامی ایران برای مردم افغانستان تشکر و قدردانی کرد.
…………
ډاکټر عبدالله… pic.twitter.com/yYuC9UxFKB
حسن مرتضوی از زمان انتصاب بهعنوان معاون سفیر جمهوری اسلامی در کابل، تلاش زیادی برای برقراری ارتباط و تماس با مقامهای طالبان و چهرههای با نفوذ و سیاسی افغانستان کرده است.
حسن مرتضوی یکی از فرماندهان شاخه قدس سپاه پاسداران جمهوری اسلامی و بنیانگذار لشکر فاطمیون است. هزاران تن از شهروندان شیعه افغانستان تحت لوای زرد رنگ این لشکر برای دفاع از منافع جمهوری اسلامی و بقای حکومت بشار اسد در سوریه جنگیدند و پس از شکست داعش در سوریه، بخشی از آنها به ایران و افغانستان بازگشتند.
بیش از دو سال از عمر حکومت طالبان در افغانستان میگذرد و طی این مدت، جمهوری اسلامی تلاش زیادی برای گسترش روابط و افزایش تعامل با طالبان انجام داده است. تهران سفارت و کنسولگریهای افغانستان را نیز به طالبان تحویل داده و از هیئتهای متعدد این گروه در ایران پذیرایی کرده است، اما در مقابل، طالبان چندین بار حریم زمینی ایران را نقض کردهاند و اقدامهای آنها به درگیریهای مرزی منجر شده است.