در نتیجه اقدام برنامهریزیشده و هماهنگ افراد و رسانههای وابسته به حاکمیت، واردات طیف وسیعی از کالاهای مصرفی از نسکافه و نوشابه گرفته تا محصولات شوینده و خوراکیهای موردعلاقه کودکان با ادعای ارتباط شرکتهای تولیدی آنها با اسرائیل ممنوع میشود.
خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، روز سهشنبه ۹ آبان به نقل از مهدی صفری، معاون دیپلماسی وزیر امور خارجه، نوشت: «فهرست کالاهای مرتبط با شرکتهای اسرائیلی بهزودی نهایی و تا هفته آینده به وزارت صمت ارسال میشود.»
بر مبنای این گزارش، واردات کالاهایی که وزارت امور خارجه فهرست آنها را به وزارت صمت اعلام میکند، از این پس ممنوع خواهد بود. در پیوند با این موضوع، ابوالفضل عمویی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، گفت: «لیست کالاهای مرتبط با رژیم صهیونیستی مرتب در حال بهروزرسانی است و انتظار داریم اسامی این شرکتها اعلام شود.»
تلاش هدفمند و هماهنگ رسانههای حکومتی برای ممنوع کردن طیف وسیعی از کالاهای مصرفی موردنیاز مردم از نخستین روزهای حمله پیکارجویان حماس به اسرائیل آغاز شد. هفته گذشته، سیدحسین حسینی، مجری نزدیک به نهادهای امنیتی، در برنامه تلویزیونی «به افق فلسطین» خواستار ممنوع کردن فروش کوکاکولا و پپسی شد و گفت مردم باید دست به دست هم بدهند و این کالاها را تحریم کنند.
همزمان، خبرگزاریهای فارس، تسنیم و ایرنا و دیگر رسانههای حاکمیتی به موضوع ممنوع کردن واردات کالاهای مرتبط با اسرائیل پرداختند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، روز ۲۹ مهر، با انتشار تصاویری جهتدار از جنگ غزه، فهرستی از برخی کالاها با ادعای ارتباط با اسرائیل منتشر کرد و مدعی شد که سود خرید این کالاها به جیب اسرائیل میرود.
در فهرست خبرگزاری فارس نام محصولاتی مانند سرلاک، کیتکت، مگی، کافیمیت، نسکافه، دنت، دامستوس، سیف، صابونهای لوکس، پپسی، کوکاکولا، نستله و برخی محصولات آرایشی و بهداشتی به چشم میخورد. با این حال این رسانه حکومتی تاکید کرد که فهرست کامل این محصولات را دولت و دستگاههای نظارتی اعلام میکنند.
این رسانه وابسته به سپاه پاسداران همچنین ادعا کرد که سود حاصل از خرید این محصولات «بمب میشود روی سر مردم فلسطین» و مردم باید خرید آنها را تحریم کنند. فارس در ادامه مدعی شد که مردم ترکیه به صورت خودجوش خرید این محصولات را تحریم کردهاند.
روزنامه جامجم نیز روز دوشنبه در یادداشتی، خرید از مارکهایی مانند مکدونالد، استارباکس، نایک، پوما، هیوندا، نستله، نسکوییک، نسکافه و بسیاری از محصولات مصرفی و خوراکی را به معنای «کمک به نسلکشی در غزه» دانست.
ادعای ارتباط شرکتهای تولیدی با اسرائیل از سوی رسانهها و نهادهای حکومتی ایران در حالی مطرح میشود که پیشینه تاسیس این شرکتها و مقر دفاتر مرکزی آنها کاملا مشخص است اما این رسانه نزدیک به سپاه پاسداران مدعی است اسرائیلی بودن یک کالا به معنای استقرار کارخانه آن در تلآویو نیست و هرگونه همکاری از قبیل سرمایهگذاری و سهام داشتن شرکتهای اسرائیلی در تولید این کالاها به معنای اسرائیلی بودن آنها است.
تحریم کالاهای کشورهای دیگر با ادعاهایی مانند تولید داخلی، دفاع از مردم فلسطین و ایستادگی در برابر تحریمها در جمهوری اسلامی پیش از این نیز سابقه داشته است. دیماه سال ۱۳۹۹ وقتی کشورهای جهان در تلاش برای تامین واکسن کرونا و نجات جان شهروندانشان بودند، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، واردات «واکسنهای انگلیسی و آمریکایی» را ممنوع کرد تا سود حاصل از رانت تولید واکسن را به نفع نهاد زیرمجموعهاش یعنی ستاد اجرایی فرمان امام مصادره کند.
واردات خودرو و لوازم خانگی نیز با هدف ایجاد انحصار برای شرکتهای تولیدی نزدیک به حاکمیت ممنوع شد. اینک نیز مجموعهای از کالاهای مصرفی و مورد نیاز مردم با ادعای ارتباط با اسرائیل ممنوع میشوند تا سود احتمالی حاصل از تولید محصولات مشابه آنها در داخل ایران نیز برای حکومتیها محفوظ بماند.