یک مقام وزارت خارجه چین اعتبارنامه سفیر طالبان را دریافت کرد

چین از طالبان خواسته است که تهدید جنگجویان اویغور در افغانستان را رفع کنند

مقام وزارت خارجه چین اعتبارنامه سفیر رژیم طالبان را در یافت کرد- @QaharBalkhi/X

وزارت خارجه طالبان جمعه ۱۰ آذر (اول دسامبر) اعلام کرد که وزارت خارجه چین اعتبارنامه بلال‌کریمی، سفیر این گروه در پکن را دریافت کرده است.  

عبدالقهار بلخی، سخنگوی این وزارتخانه طالبان، در شبکه ایکس نوشت که هونگ لی، رئیس تشریفات وزارت امور خارجه چین، اعتبارنامه این دیپلمات طالبان را دریافت کرده است و گفته است که چین به «حاکمیت ملی افغانستان» و تصمیم مردم آن کشور احترام می‌گذارد و در امور داخلی آن دخالت نمی‌کند و در گذشته نیز مداخله نکرده است.

طبق عرف دیپلماتیک میان کشورها، اعتبارنامه سفیرها را رئیس‌جمهوری‌ها دریافت می‌کنند. اما، به‌دلیل رسمیت نداشتن رژیم طالبان، شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهوری چین، و وزیر خارجه چین اعتبارنامه سفیر طالبان را نپذیرفته‌اند.  

در شهریور امسال‌، در مراسمی رسمی و ویژه با حضور ملا حسن آخوند، نخست‌وزیر طالبان، و امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، اعتبارنامه جاو شینگ، سفیر جدید چین در افغانستان را در ارگ ریاست‌جمهوری دریافت کرده بودند.  

سخنگوی وزارت خارجه طالبان گفت که بلال کریمی روز ۲۴ نوامبر وارد شهر پکن شده است و مورد استقبال یو شیائوونگ، نماینده ویژه وزارت امور خارجه چین برای افغانستان، قرار گرفته است.  

عبدالقهار بلخی گفت که هونگ لی، رئیس تشریفات وزارت خارجه چین، گمارده شدن بلال کریمی به‌ سمت سفیر در پکن را «گامی مهم» در توسعه روابط چین و افغانستان توصیف کرده است.  

بلخی نوشت: «هونگ لی اشاره کرد که چین می‌خواهد در چهارچوب یک راه و یک کمربند، در پروژه‌های اقتصادی و زیربنایی به افغانستان کمک کند.» 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

عبدالقهار بلخی به‌نقل از بلال کریمی نوشت که هیچ تهدیدی از خاک افغانستان علیه هیچ کشوری وجود ندارد و ثبات و امنیت در منطقه به نفع همه است.  

او گفت که بلال کریمی از سیاست «مثبت و مداخله نکردن» چین در افغانستان «قدردانی» کرده است و چین را همسایه‌ای «خوب» برای افغانستان خوانده است.  

بلال کریمی پیش از این در مقام معاون ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان، کار کرده است.

پس از سرنگونی حکومت افغانستان به‌دست طالبان، چین روابط نزدیکی با رژیم طالبان برقرار کرده است و از هیئت‌های طالبان نیز میزبانی کرده است. دولت چین از طالبان خواسته است که تهدید جنگجویان اویغور در افغانستان را رفع کنند و به هیچ گروهی اجازه ندهند که منافع آن کشور را در افغانستان به خطر بیندازند.

جنگجویان اویغور در بخش‌هایی از افغانستان، به‌ویژه در استان شمال‌شرقی بدخشان، حضور دارند. پس از سرنگونی نظام جمهوری در اوت ۲۰۲۱، طالبان همه زندانیان، از جمله جنگجویان اویغور را از زندان رها کردند. این موضوع باعث نگرانی زیاد چین شد.

چین علاقه به سرمایه‌گذاری بیشتر در بخش معادن و منابع زیرزمینی افغانستان دارد و تا کنون بهره‌برداری از معدن مس عینک در لوگر (بزرگ‌ترین معدن مس در افغانستان) و استخراج نفت از حوزه شمال آن کشور را با طالبان امضا کرده است. اما، برخی از منتقدان طالبان به گسترش روابط چین با افغانستان «بدبین»اند. این منتقدان می‌گویند که چین سیاست «تاراج» منابع زیرزمینی افغانستان را دنبال می‌کند و پیمان آن‌ کشور با رژیم طالبان ضمانت اجرایی ندارد و با سرنگونی این رژیم مُلغا می‌شود.  

رژیم طالبان را هیچ کشوری به رسمیت نشناخته است. این رژیم به‌دلیل رد درخواست‌ها برای تشکیل حکومت‌ فراگیر و پایبندی به حقوق‌بشر و حقوق زنان مورد تحریم کشورهای غربی قرار دارد. طالبان کوشیده‌اند روابط دیپلماتیک با کشورهای منطقه را، از جمله با روسیه، چین، پاکستان، قطر، ازبکستان، ترکمنستان، جمهوری اسلامی ایران، و چند کشور دیگر گسترش دهند.

بیشتر از جهان