مرکز خبرنگاران افغانستان روز دوشنبه ۲۷ آذر (۱۸ دسامبر)، از بازداشت روحالله سنگر، خبرنگار شبکه تلویزیونی طلوعنیوز، در استان پروان خبر داد.
این مرکز در اطلاعیهای اعلام کرد که نیروهای سازمان استخبارات [اطلاعات] طالبان روحالله سنگر را روز یکشنبه ۲۶ آذر، حین تهیه گزارش در شهر چاریکار، مرکز استان پروان، بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردهاند. طالبان تاکنون در مورد بازداشت این خبرنگار اظهارنظری نکردهاند.
روحالله سنگر تاجیکتبار و اصالتا اهل استان پروان است؛ جایی که طالبان در دو سال گذشته علاوه بر بازرسیهای پیوسته خانههای آن، دهها تن را به اتهام همکاری با جبهههای مقاومت ضدطالبان بازداشت و شکنجه کردهاند.
مرکز خبرنگاران افغانستان ضمن انتشار این خبر، خواستار آزادی بیقیدوشرط و فوری این خبرنگار از زندان طالبان شد و اضافه کرد: «مرکز خبرنگاران افغانستان در عین حال از اداره محلی [طالبان] میخواهد هرگونه شکایت از این خبرنگار را طبق قانون رسانههای همگانی، از طریق کمیسیون رسیدگی به شکایات و تخلفات رسانهای پیگیری کنند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
شبکه خبری طلوع نیوز از نزدیک به ۲۰ سال پیش تاکنون در افغانستان فعال است و یکی از پربینندهترین رسانههای افغانستان به شمار میرود. این شبکه که در سالهای گذشته به یکی از پایگاههای ترویج آزادی بیان و دموکراسی در افغانستان بدل شده بود، پس از روی کار آمدن طالبان هم با وجود فشارها و محدودیتهای این گروه، با اعمال برخی تغییرات در سیاستهای کاریاش به فعالیت ادامه داد. هرچند بخش عمدهای از کارکنان پیشین این شبکه که در افغانستان بسیار مشهور بودند، از ترس انتقامجویی طالبان این کشور را ترک کردهاند و از خطمشی سابق طلوع نیوز که زمانی یکی از رسانههای در خدمت مردم و منتقد و ناظر بر عملکرد دولت و سیاستمداران بود، دیگر خبری نیست، این شبکه با جذب کارمندان جدید همچنان به فعالیت ادامه داده است.
با اینکه رسانههای داخل افغانستان پس از به قدرت رسیدن طالبان عموما برای بقا و ادامه فعالیت از سیاستهای طالبان پیروی میکنند، این گروه تاکنون دهها خبرنگار و کارمندان این رسانهها را به بهانههای مختلف بازداشت و شکنجه کردهاند.
سازمان استخبارات طالبان در همین دو هفته، دو خبرنگار تلویزیونهای داخلی را بازداشت کرد. مورد اول عبدالرحیم محمدی، خبرنگار تلویزیون تمدن، رسانه متعق به یک روحانی شیعه در افغانستان، بود که ۱۳ آذر پس از آنکه در پی احضار، به دفتر سازمان استخبارات طالبان در قندهار مراجعه کرد، ناپدید شد و هنوز از سرنوشت او اطلاعی نیست.
در ۱۹ آذر، حکم یک سال حبس سلطانعلی جوادی، مدیرمسئول رادیو نسیم در استان دایکندی، هم صادر شد.
بر اساس آمار مرکز خبرنگاران افغانستان، در شش ماه اول سال ۱۴۰۲، دستکم ۷۵ مورد نقض آزادی خبرنگاران و رسانهها در این مرکز به ثبت رسیده که ۳۳ مورد آن بازداشت و ۴۲ مورد تهدید خبرنگاران بوده است. این مرکز اعلام کرد که عامل تقریبا اکثر بازداشتها سازمان استخبارات طالبان بوده است و در زمینه تهدید خبرنگاران و رسانهها نیز سازمان مختلف بهویژه سازمان استخبارات و نیز وزارتخانههای اطلاعات و فرهنگ و امر به معروف نقش داشتهاند.