نشریه آمریکایی رست آف ولد که بیشتر اخبار فناوری را دنبال میکند، روز دوشنبه ۲۵ دی (۱۵ژانویه) در گزارشی نوشت که طالبان میان مهاجران بازگشته از پاکستان سیمکارتهای رایگان توزیع کردهاند تا بتوانند آنها را کنترل و ردیابی کنند.
دولت پاکستان از اول نوامبر ۲۰۲۳ روند اخراج اجباری و گروهی مهاجران افغان از آن کشور را که سالها آنجا ساکن بودند، آغاز کرد و تاکنون نزدیک به ۷۰۰ هزار مهاجر بدون اجازه اقامت را از پاکستان اخراج کرده است. به گزارش این نشریه، این پناهندگان در بدو ورود به افغانستان، یک بسته خوشآمدگویی غیرمتعارف از طرف طالبان دریافت میکنند که حاوی برخی اقلام خوراکی و چادر و سیمکارتهای رایگان است.
در شرایطی که اکثر این پناهجویان هنگام اخراج از پاکستان، تمام دارایی و داشتههایشان را از دست دادهاند و خوراک، پوشاک و سرپناه نیازهای اصلی آنان به شمار میرود، توزیع سیمکارت میان به این پناهجویان، توجه خبرنگار نشریه این را به خود جلب کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
«چرا اینقدر سخاوت؟» این نشریه مینویسد طالبان در دورانی که از قدرت کنار زده شدند و با حکومت قبلی افغانستان میجنگیدند، چیزی را آموختند که اکنون همه دولتها آن را میدانند؛ سیمکارتها بسیار باارزشاند. سخاوت کنونی طالبان هم در واقع یک راهبرد دوگانه است: یافتن پناهجویان سرگردان و آواره برای ارائه کمکهای حیاتی به آنان و همزمان، بهرهبرداری از این امکان برای کنترل و ردیابی آنان.
محمد نجیب عزیزی، رئیس پیشین سازمان تنظیم مقررات مخابرات افغانستان، به این نشریه گفت که این کار طالبان سنجیده انجام میشود و «هدف از آن شناسایی و پیگیری پناهندگان است». او تاکید کرد: «به نظر میرسد این اقدام ناشی از تمایل حکومت طالبان به جمعآوری و متمرکز کردن دادههای بیومتریک افراد با هدف شناسایی، ردیابی و نظارت و احتمالا ردیابی پناهندگان است.»
این نشریه نوشت: «در حالی که مردم افغانستان با فقر گسترده دستوپنجه نرم میکنند، رژیم طالبان روی سیستمهای نظارتی پیچیده سرمایهگذاری و کار میکند و در واقع، به نظر میرسد که طالبان درک کردهاند که نباید صنعت مخابرات افغانستان را مختل کنند.»
عطاالله عمر، خبرنگار شبکه طلوع نیوز افغانستان که اخیرا از اردوگاههای مرزی در اسپین بولدک بازدید کرده است، به این نشریه گفت سیمکارتهایی که فقط خدمات تلفنی ارائه میدهند، میان همه پناهندگان، حتی زنان، توزیع میشود. او اضافه کرد: «خانوادهها میتوانند تا چهار سیمکارت دریافت کنند. آن هم در حالی تعداد معدودی از این پناهجویان پس از ترک پاکستان هنوز گوشیهایشان را دارند.» (سربازان پاکستانی گوشیهای آنان را میگیرند)
با تسلط طالبان بر افغانستان در اوت ۲۰۲۱، اکثر کارمندان حکومت پیشین افغانستان از جمله نظامیان، به کشورهای همسایه افغانستان از جمله ایران و پاکستان فرار کردند. اکنون با بازگرداندن اجباری این مهاجران، نظامیهای حکومت پیشین از کسانیاند که بیشتر در معرض خطر انتقامگیری طالبان قرار گرفتهاند.
این نشریه در پایان خاطرنشان میکند که افغانستان توانایی تولید برجهای مخابراتی، گوشی و طراحی نرمافزار را ندارد و این خدمات که اکنون در اختیار طالبان قرار دارند، همه وارداتیاند و یکی از اصلیترین تامینکنندگان آن هم چین است؛ هرچند سایر کشورها هم در آن نقش دارند؛ آن هم در حالی که همزمان با این امکانات، سیاستهایی را اجرا میکنند که به فقر، گرسنگی و انزوای بیشتر مردمشان منجر میشود.