سازمان فضایی روسیه اعلام کرد که اولگ کونوننکو، فضانورد روس، روز یکشنبه ۴ فوریه (۱۵ بهمن) رکورد جهانی مجموع مدت حضور طولانیمدت در فضا را به نام خود ثبت کرد و از هموطنش گنادی پادالکا که ۸۷۸ روز در مدار بود، پیشی گرفت.
به گزارش رویترز، سازمان فضایی روسیه همچنین در بیانیهاش افزود که انتظار میرود کونوننکو در ۵ ژوئن در مجموع به هزارمین روز حضور در فضا برسد و تا اواخر سپتامبر، بتواند ۱۱۱۰ روز را ثبت کند.
کونوننکو در مصاحبهای از ایستگاه فضایی بینالمللی که حدود ۴۲۳ کیلومتر دورتر از زمین در حال چرخش است، گفت: «برای انجام کار موردعلاقهام به فضا پرواز میکنم، نه برای ثبت رکورد. من به همه دستاوردهایم افتخار میکنم، اما بیش از هر چیز مفتخرم که رکورد طولانیترین مدت اقامت انسان در فضا هنوز در اختیار یک فضانورد روس است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پیش از اولگ کونوننکو ۵۹ ساله، گنادی پادالکا موفق شده بود در مجموع ۸۷۸ روز و ۱۱ ساعت و ۲۹ دقیقه و ۴۸ ثانیه را در فضا سپری کند و مقام اول را از آن خود کند.
کونوننکو در ادامه افزود که برای مقابله با آثار فیزیکی بیوزنی، تمرین منظم میکند، اما در بازگشت به زمین متوجه میشود که چه مدت از زندگیاش از دست داده است.
او گفت: «احساس محرومیت و انزوا نمیکنم اما پس از بازگشت به خانه، متوجه میشوم که صدها روز در غیاب من، بچهها بدون پدر بزرگ شدهاند.»
اولگ کونوننکو تاکید کرد که فضانوردان اکنون میتوانند از تماسهای ویدیویی و پیامرسانی برای حفظ ارتباط با اقوامشان استفاده کنند، اما در عین حال آماده شدن برای هر پرواز فضایی جدید بهدلیل پیشرفتهای فناوری دشوارتر میشود.
این فضانورد افزود: «حرفه کیهاننوردی مدام پیچیدهتر میشود. سیستمها و آزمایشها پیچیدهتر میشوند. تکرار میکنم که آمادهسازی برای عملیات فضایی آسانتر نشده است.»
کونوننکو از کودکی آرزوی سفر به فضا را داشت و قبل از گذراندن دوره آموزش فضانوردی، در یک موسسه مهندسی ثبتنام کرد. اولین پرواز فضایی او در سال ۲۰۰۸ بود. سفر فعلی او به ایستگاه فضایی بینالمللی سال گذشته با سایوز اماسـ۲۴ آغاز شد.
اتحاد جماهیر شوروی در سالهای اولیه مسابقه فضایی، با پرتاب ماهوارهای به مدار زمین در سال ۱۹۵۷ غرب را به وحشت انداخت و سپس، یوری گاگارین، فضانورد شوروی، اولین انسانی بود که در سال ۱۹۶۱ به فضا سفر کرد. اما پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱، برنامه فضایی روسیه با کمبود شدید بودجه و فساد دستوپنجه نرم میکند.
به گفته کارشناسان فضایی، مقامهای دولت ولادیمیر پوتین بارها قول دادهاند که وضعیت برنامه فضایی روسیه را بهبود ببخشند، اگرچه مشکلات جدی همچنان باقی است.
پس از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین و تحریمهای گسترده غرب علیه مسکو، ایستگاه فضایی بینالمللی یکی از معدود پروژههای بینالمللی است که ایالات متحده آمریکا و روسیه هنوز در آن همکاری نزدیک دارند. سازمان فضایی روسیه در دسامبر ۲۰۲۳ اعلام کرد که برنامه پرواز مشترک با ناسا به ایستگاه فضایی بینالمللی تا سال ۲۰۲۵ تمدید شده است.