تحریم چند شخص و نهاد به‌دلیل تامین فناوری برای بانک مرکزی ایران

وزارت خزانه‌داری آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد که سه فرد و چهار نهاد را در فهرست تحریم‌ها قرار داده ‏است

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران - ایرنا

دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا یک شبکه تدارکاتی که مسئول تسهیل صادرات غیرقانونی کالا و فناوری از شرکت‌های آمریکایی به خریدارانی در ایران، از جمله بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بود را تحریم کرد . بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران پیش‌تر به اتهام تامین مالی نیروی قدس سپاه پاسداران و حزب‌الله در فهرست تحریم‌ها قرار گرفته بود.

دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا روز چهارشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که سه فرد و چهار نهاد را در ارتباط با تهیه و تامین فناوری پیشرفته از آمریکا برای استفاده بانک مرکزی جمهوری اسلامی و به‌دلیل نقض محدودیت‌ها و تحریم‌های صادراتی آمریکا در فهرست تحریم‌ها قرار داده است.

در میان کالاها و فناوری‌های مورد بحث کالاهایی وجود دارند که دفتر صنعت و امنیت وزارت بازرگانی آمریکا آن‌ها را به‌عنوان کالاهای امنیتی و اطلاعات طبقه‌بندی کرده است و زیر نظارت‌های امنیت ملی و ضدتروریسم قرار دارند.

برایان نلسون، معاون امور تروریسم و اطلاعات مالی وزیر خزانه‌داری آمریکا، دراین‌باره گفت: «بانک مرکزی ایران در حمایت مالی از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و حزب‌الله، که دو بازیگر کلیدی‌اند که قصد بی‌ثبات کردن بیشتر خاورمیانه را دارند، نقش مهمی ایفا کرده است.»

او همچنین تاکید کرد که آمریکا از تمام ابزارهای موجود برای متوقف کردن تلاش‌های غیرقانونی جمهوری اسلامی ایران به‌منظور دستیابی به این فناوری‌ها استفاده می‌کند.

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۱۹ به‌علت نقش‌آفرینی در تامین مالی سپاه پاسداران، نیروی قدس و حزب‌الله لبنان تحریم شده بود. این اقدام وزارت خزانه‌داری آمریکا طبق دستور اجرایی سازمان مبارزه با تروریسم انجام شده که طبق آن، کمک مادی، حمایت مالی، مادی، یا تامین فناوری یا کالا یا خدمات برای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و حزب‌الله ممنوع اعلام شده است.

شرکت خدمات انفورماتیک، از زیرمجموعه‌های بانک مرکزی، یکی از شرکت‌های تابع این بانک است که بازوی تجارت این فناوری‌ها شناخته می‌شود.

دو موسسه امارات متحده عربی، یک بنگاه در ترکیه، و سه فرد به نام‌های سید ابوطالب نجفی، محمدرضا خادمی، و پوریا میردامادی در فهرست تحریم‌های جدید وزارت خزانه‌داری آمریکا قرار گرفته‌اند. یکی از شرکت‌های مستقر در امارات متحده عربی متهم است که دور زدن تحریم‌های آمریکا را تسهیل کرده و به‌دروغ خود را دریافت کننده نهایی این خریدها معرفی کرده است، در صورتی که این خریدهای مشمول تحریم‌ها، برخلاف ادعای این شرکت‌، به ایران منتقل شده‌ است.

محمدرضا خادمی، رئیس یکی از شرکت‌های بازرگانی مستقر در امارات، بر تسهیل حمل‌ونقل این کالاها در امارات نظارت داشته است. سید ابوطالب نجفی، مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک، نیز بر خرید غیرقانونی این اقلام از آمریکا نظارت داشته است.

وزارت خزانه‌داری آمریکا همچنین تاکید کرد که شرکت خدمات انفورماتیک در ترکیه به نام «تد تکنولوژی» نیز کالاها و فناوری‌های آمریکایی را با هماهنگی شرکت‌های صوری خریداری می‌کرده است. پوریا میردامادی، کارمند دوتابعیتی ایرانی-فرانسوی این شرکت، نیز در این اقدام مشارکت داشته است.

وزارت خزانه‌داری آمریکا اعلام کرد که در نتیجه این اقدام، کلیه اموال و منافع این اشخاص در آمریکا باید گزارش و مسدود شود. علاوه‌‌بر این، دارایی‌های هر نهادی که به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم، انفرادی یا گروهی، مالکیت ۵۰ درصد یا بیشتر سهام آن متعلق به یک یا چند فرد تحریم‌شده باشد نیز مسدود می‌شود.

علاوه بر این، موسسات مالی و اشخاصی که فعالیت‌هایی با این اشخاص تحریم‌شده داشته باشند نیز ممکن است در معرض تحریم قرار گیرند. این ممنوعیت‌ها شامل هرگونه کمک به تحریم‌شدگان یا انتقال ارز، کالا، یا خدمات بین آن‌ها است.

بیشتر از اقتصاد