شماری از گندمکاران استان خوزستان روز چهارشنبه شانزدهم خرداد برای دومین بار طی هفته جاری، به دلیل امتناع دولت از پرداخت مطالباتشان، مقابل استانداری خوزستان تجمع اعتراضی برگزار کردند.
ویدیوهایی که ظهر روز چهارشنبه در شبکههای اجتماعی منتشر شد، حضور و دخالت نیروهای انتظامی را در تجمع اعتراضی کشاورزان خوزستانی نشان میدهد.
گندمکاران خوزستانی روز شنبه نیز تجمع کرده و از دولت خواسته بودند پول حاصل از فروش گندم را به آنان پرداخت کند.
در حالی که دولتیها وعده دادهاند در روزهای آینده مطالبات گندمکاران را واریز میکنند، کشاورزان در تجمع اعتراضی روز چهارشنبه شعار دادند که دیگر «فریب وعدههای دروغین را نمیخورند».
گندمکاران اوایل فروردین محصولشان را برای فروش به سیلوهای دولتی تحویل دادند. از آن تاریخ حدود دو ماه میگذرد و با اینکه دولت طبق ضوابط باید پول حاصل از خرید گندم را بهسرعت پرداخت کند، کشاورزان هنوز مطالباتشان را دریافت نکردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
خودداری دولت از پرداخت مطالبات کشاورزان برای آنان مشکلاتی به وجود آورده و به برگزاری تجمعهای اعتراضی طی هفتههای اخیر منجر شده است. گندمکاران به هزینه بالای کشت، گرانی، تورم و بدهیهای ناشی از تنگناهای اقتصادی اشاره میکنند و میگویند پرداخت نشدن بهموقع مطالبات بر مشکلات آنان افزوده است.
هفته گذشته، عطاالله هاشمی، رئیس بنیاد ملی گندمکاران، گفت که دولت تنها شش درصد از کل رقم بدهی کشاورزان را پرداخت کرده و حدود ۹۴ درصد مطالبات آنان هنوز تسویه نشده است.
به گفته رئیس بنیاد ملی گندمکاران، دولت در فروردین امسال دو میلیون و ۷۰۰ هزار تن گندم به ارزش ۴۰ هزار میلیارد تومان از گندمکاران تحویل گرفت اما تنها ۲.۳ هزار میلیارد تومان از بدهی آنان را پرداخت کرد و هنوز بالغ بر ۳۷ هزار میلیارد تومان آن پرداخت نشده است.
علیرضا مهاجر، معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی روز یکشنبه سیزدهم خرداد، وعده داد که مطالبات گندمکاران از هفته آینده و به شرط کمک دولت پرداخت میشود. این در حالی است که طبق مصوبه شورای قیمتگذاری و دستورالعمل خرید تضمینی، وجه گندم خریداریشده از کشاورزان باید ظرف ۲۴ ساعت پس از تحویل به سیلوها، پرداخت شود.
روز چهارشنبه، علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت، در حاشیه جلسه هیئتدولت گفت که منابع مالی برای تسویه بدهی گندمکاران پیشبینی شده است. حال آنکه که محمدهادی سبحانیان، رئیس کل سازمان امور مالیاتی، اوایل فروردین گفته بود که در سال گذشته ۴۵ هزار میلیارد تومان مالیات از ابربدهکاران بانکی وصول شد که بخشی از این پول قرار است بابت پرداخت مطالبات گندمکاران هزینه شود.
رسانههای داخلی ایران روز یکشنبه از قول جهان نژادیان، مدیرکل غله استان خوزستان، وعده دادند که با دستور محمد مخبر، سرپرست موقت نهاد ریاستجمهوری، بدهی گندمکاران ظرف ۴۸ ساعت پرداخت خواهد شد. با این حال تجمع اعتراضی کشاورزان در روز چهارشنبه آشکار میکند که بهرغم وعدههای پیاپی، کشاورزان هنوز بدهیشان را دریافت نکردهاند و به دلیل مشکلات مالی، نمیتوانند کشت سال آینده را آغاز کنند. از طرفی مسئولان وزارت جهاد کشاورزی ادعا کردهاند امسال به واردات گندم نیازی نیست.
تاخیر در پرداخت مطالبات گندمکاران به استان خوزستان محدود نیست و کشاورزان استانهای دیگر را نیز به مشکلات مشابهی مواجهاند. بهتازگی، خداداد خارابی، نماینده استان کرمان در شورای عالی استانها، گفت که مطالبات گندمکاران این استان نیز بهرغم اینکه محصولشان را در فروردینماه روانه سیلوها کردند، هنوز پرداخت نشده است.
گندم یکی از کالاهایی است که دولت به صورت تضمینی از گندمکاران خریداری میکند. بر اساس مصوبه شورای قیمتگذاری در سال ۱۴۰۳، نرخ خرید تضمینی گندم برای هر کیلوگرم ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده است. گندمکاران این قیمتگذاری را متناسب با هزینههای واقعی میدانند و میگویند اصرار دولت بر پایین نگه داشتن قیمت گندم، تولید را تحت تاثیر قرار داده و کشاورزان را با خطر از دست دادن داراییشان مواجه کرده است. این خطر با خودداری دولت از پرداخت بهموقع مطالبات کشاورزان بهطور فزایندهای بیشتر شده است. آنها میگویند جز انتخاب یکی از این دو راه چارهای ندارند؛ یا محصولشان را به دولت بدهند و برای گرفتن پول ماهها منتظر بمانند یا اینکه گندم تولیدیشان را با نرخهای پایینتر به دلالها بفروشند.