امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، اعلام کرد که پاریس و واشینگتن برای جلوگیری از تشدید تنش در خاورمیانه بیش از پیش تلاش خواهند کرد و آرام کردن اوضاع بین اسرائیل و حزبالله یکی از اولویتهای آنان است.
به گزارش رویترز، مکرون روز شنبه هشتم ژوئن (۱۹ خرداد) در سخنرانی مشترکی با جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، که سفری رسمی به فرانسه رفته است، گفت: «ما با هم تلاش میکنیم که از یک انفجار منطقهای، به ویژه در لبنان، جلوگیری کنیم.»
او افزود که طرفین روی «برنامههایی برای کاهش تنشها و پایان دادن به مشکلات نهادی در لبنان» کار میکنند.
با توجه به نگرانی از گسترش جنگ اسرائیل در غزه به کشورهای همسایه، فرانسه و ایالات متحده در ماههای اخیر تلاش کردهاند تنشها را کاهش دهند. پاریس در همین زمینه اعلام کرد که پیشنهادهای مکتوبش را با هدف توقف درگیریها بین اسرائیل و حزبالله در مرز، به هر دو طرف ارائه داده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مکرون با تاکید بر اینکه پاریس و واشینگتن در گفتوگوها با اسرائیل از یک طرف و با لبنان و همه طرفهای درگیر از سوی دیگر یک «هماهنگی نزدیک» ایجاد کردهاند، اظهار امیدواری کرد که این تلاشها به نتیجه برسد.
بایدن در سخنرانی کوتاهش هیچ اشارهای به لبنان نکرد و از جمهوری اسلامی ایران هم نامی نبرد اما مکرون با اشاره به حمله تهران به تلآویو، تاکید کرد که جمهوری اسلامی با تحرکات بیثباتکننده و همچنین توسعه برنامه هستهای خود راهبرد تشدید تنش در منطقه را اتخاذ کرده است. رئیسجمهوری فرانسه تصریح کرد: «ما دو کشور مصممیم که فشارهای لازم را برای توقف این روند اعمال کنیم؛ چنانچه در روزهای اخیر آن را با تصویب یک قطعنامه نشان دادیم.»
با وجود ملاحظات ایالات متحده، کشورهای فرانسه، بریتانیا و آلمان هفته گذشته قطعنامهای را علیه برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه کردند که به تصویب رسید. در این قطعنامه از جمهوری اسلامی خواسته شد «فورا» به پرسشهای بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره منشاء ذرات اورانیوم کشفشده در سایتهای اعلامنشده پاسخ دهد. این قطعنامه در عین حال حضور بازرسان مجرب آژانس بینالمللی در بازرسیها از فعالیت هستهای تهران را «حیاتی» دانست و از جمهوری اسلامی خواست ممنوعیت حضور این بازرسان را لغو کند.
البته واشینگتن هم در نهایت از این قطعنامه حمایت کرد. این در حالی است که برخی دیپلماتها پیشتر گفته بودند که ایالات متحده واهمه دارد چنین اقدامی جمهوری اسلامی ایران را تحریک کند و این چیزی است که بایدن نمیخواهد در آستانه انتخابات آمریکا اتفاق بیفتد.
مکرون در کنار بایدن به خبرنگاران حاضر در کاخ الیزه گفت که دو کشور برای جلوگیری از تشدید منطقهای جنگ اسرائیل با گروه شبهنظامی حماس تحت حمایت جمهوری اسلامی در غزه تلاش خواهند کرد.
هر دو رئیسجمهوری از نجات چهار گروگان اسرائیلی از غزه استقبال کردند و بایدن تاکید کرد: «تا زمانی که همه گروگانها به خانههایشان بازگردند و آتشبس حاصل نشود، تلاشهایمان را متوقف نمیکنیم.»
بایدن از حامیان سرسخت اسرائیل در جنگ غزه پس از حمله هفتم اکتبر حماس بود، اما کشته شدن دهها هزار فلسطینی پایگاه سیاسی چپگرای او در آمریکا را متزلزل کرد و او را در رقابت با دونالد ترامپ جمهوریخواه برای انتخاب مجدد در نوامبر در معرض تهدید قرار داد.
بخش دیگری از گفتوگوهای بایدن و مکرون به اوکراین اختصاص داشت. آنها در حمایت کشورهایشان از اوکراین و مخالفت با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، همسو هستند و «نقشه راه» مشترک این دو رئیسجمهوری تعهد به حمایت از تلاشها برای استفاده از داراییهای مسدودشده روسیه برای کمک به کییف است.
بهرهبرداری از سود داراییهای روسیه باعث نگرانی برخی کشورها شده است، اما یک مقام خزانهداری ایالات متحده روز سهشنبه گفت که ایالات متحده و شرکایش در گروه ۷ در حال پیشرفت درباره این موضوعاند.
بایدن روز جمعه در پاریس با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، هم دیدار کرد و از تاخیر چند ماهه کنگره آمریکا در تصویب آخرین کمکهای نظامی عذرخواهی کرد.
از دیگر مواردی که در سفر دولتی بایدن به فرانسه بررسی شد، مسائل تجاری بین فرانسه و ایالات متحده بود.
جو بایدن به منظور شرکت در هشتادمین سالگرد نبرد نرماندی که به «روز دی» معروف است، از روز چهارشنبه برای سفری پنج روزه در فرانسه به سر میبرد.
روسایجمهوری فرانسه و آمریکا به همراه همسرانشان شامگاه شنبه در یک ضیافت شام رسمی در کاخ الیزه شرکت کردند.