بمب ساعتی طالبان در پنجشیر با ساخت مدارس دینی

شمار طلبه‌های مدارس دینی طالبان در پنجشیر به ۱۲ هزار نفر رسیده است

مقام‌‌های محلی طالبان هنگام افتتاح مدرسه دینی در شهرستان پریان‌ــ ارسالی به ایندیپندنت فارسی

طالبان بیش از ۱۰۰ نفر از ساکنان شهرستان پریان در استان پنجشیر را به یک مسجد فراخواندند تا روند ساخت مدارس دینی‌شان را تبلیغ کنند و از آن‌ها بخواهند فرزندانشان را برای فراگیری آموزش‌های دینی‌ــ متناسب با تفکرات افراطی این گروه‌ــ به این مدارس بفرستند.  

در هفته جاری هیئتی از مقام‌های استانی طالبان در پنجشیر به شهرستان پریان رفتند و محمد آغا حکیم، استاندار طالبان در پنجشیر، نزدیک به شبکه تروریستی القاعده، ساختمان چهار مدرسه دینی این گروه را افتتاح کرد. او در سخنرانی‌اش در مسجد جامع شهرستان پریان، «عملکرد» ۲۰ سال اخیر طالبان در افغانستان را ستود و بر تسریع ساخت مدارس دینی تاکید کرد.  

او گفت: «علاوه بر این مدرسه، سه مدرسه دیگر هم در شهرستان پریان افتتاح شد. الحمدالله از پارسال تاکنون ۱۸ مدرسه دینی در استان پنجشیر افتتاح شده است.» 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

مولوی عبدالله سدید، مسئول یکی از دادگاه‌های طالبان در پنجشیر، هم در این مراسم ادعا کرد که در دوران نظام جمهوری که تحت حمایت کشورهای غربی بود، برای پایین آوردن جایگاه علمای دینی در جامعه تلاش زیادی صورت گرفت، اما طالبان جلو این روند را گرفته‌اند. 

او اضافه کرد که در نظام جمهوری، چیزی نمانده بود که مدارس دینی از بین بروند: «در دوره ۲۰ ساله دموکراسی ما تقریبا به جای رسیده بودیم که فاتحه مدارس دینی را بخوانیم. علمای دینی جایگاهشان را از دست داده بودند و در جامعه کسی برای عالم دینی ارزش و اهمیتی قائل نبود و علما دینی فقط به صورت نمایشی به مراسم دعوت می‌شدند.» 

مولوی عبدالمتین عزام، رئیس دفتر استانداری طالبان در پنجشیر، نیز با تاکید بر پرورش استعداد‌های نوجوانان و جوانان در مدارس دینی تحت نظر این گروه، خواستار بسیج عمومی برای ساخت این مدارس شد. 

آمار مقام‌های طالبان در پنجشیر نشان می‌دهد که در سال جاری، چهار هزار طلبه دینی به مدارس دینی این گروه جذب شده‌اند و شمار طلبه‌های مدارس دینی در پنجشیر به ۱۲ هزار نفر رسیده است.  

فاروق علیم، استاد پیشین دانشگاه و یکی از اهالی پنجشیر، به ایندیپندنت فارسی گفت که طالبان با سرمایه‌گذاری روی مدارس دینی می‌خواهند از ساکنان پنجشیر سربازگیری کنند و نوجوانان و جوانان را «شست‌وشوی مغزی» دهند. او گفت: «طالبان برای بقایشان تلاش می‌کنند از مردم محلی استفاده کنند. در مدارس جهادی و دینی طالبان فقط مباحث جهادی مطابق تفکر طالبانی تدریس می‌شود. وقتی طالبان از مردم پنجشیر سربازگیری کنند، هزینه نظامی‌شان کم می‌شود.» 

به گفته علیم، «هیچ کس نمی‌داند در مدارس جهادی طالبان در پنجشیر چه می‌گذرد؟ طلبه‌ها چه می‌آموزند و چه کسانی به آن‌ها آموزش می‌دهد. سرفصل‌های آموزشی مدارس دینی طالبان ترویج افراط‌گرایی، تحت پوشش آموزش علوم دینی، است». 

او تصریح کرد که بخش عمده محتوای تبلیغی طالبان علیه جبهه مقاومت ملی به رهبری احمد مسعود، فرزند احمد شاه مسعود است و طالبان از نیروهای این جبهه به‌عنوان «بغاوت‌گر» نام می‌برند.  

پنجشیر یکی از استان‌های راهبردی افغانستان است. طالبان بر خلاف دوره نخست حاکمیتشان در نیمه دوم دهه ۱۹۹۰، این بار توانستند کنترل این استان را به‌ دست گیرند. آن‌ها پاسگاه و ایست‌بازرسی‌های زیادی در پنجشیر ایجاد کرده‌اند و از این طریق می‌خواهند بر این استان کنترل بیشتری داشته باشند. بیشترین نیروهای ارتش و استخبارات طالبان در پنجشیر حضور دارند و طالبان با حضور نظامی پررنگ در پنجشیر می‌خواهند هر نوع تهدید احتمالی مخالفانشان را دفع کنند. آن‌ها به علمای پنجشیر فشار آورده‌اند تا فتوا دهند که هر نوع مقاومت نظامی علیه طالبان «غیرشرعی» است و باید سرکوب شود. 

طالبان در دو دهه جنگ و شورش علیه حکومت پیشین افغانستان و متحدان غربی‌ آن بخش عمده‌ای از نیروهایشان را از مساجد و مدارس دینی در افغانستان یا مناطق قبیله‌ای پاکستان، به‌ویژه ایالت خیبر پختونخوا، تامین می‌کردند، اما اینک که کنترل کامل جغرافیای افغانستان را در دست دارند، می‌کوشند نیروهای موردنیازشان را در مدارس دینی استان‌های افغانستان از جمله پنجشیر تربیت کنند.  

روند پرشتاب ساخت مدارس دینی و جذب نوجوانان و جوانان به این مدارس در پنجشیر ساکنان آن را نگران کرده است. آن‌ها می‌ترسند که افزایش طلبه‌های مدارس دینی نیروی جنگی طالبان را تقویت کند و به گسترش افراط‌گرایی دینی منجر شود.  

بیشتر از جهان