حماس پیشنهاد جدید آتش‌بس با اسرائیل را رد کرد؛ بلینکن: شاید آخرین فرصت باشد

یکی از اصلی‌ترین موارد اختلاف در مذاکرات کنونی حماس و اسرائيل درخواست جدید نتانیاهو برای استقرار ارتش در کریدور فیلادلفیا است

گروه شبه‌نظامی حماس، تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران، شامگاه یکشنبه بیانیه‌ای رسمی منتشر و در آن اعلام کرد که شروط توافق آتش‌بس جنگ غزه و آزادسازی گروگان‌ها را نمی‌پذیرد.

جزئیات این توافق که آمریکا ارائه‌ کرده، روزهای پنجشنبه و جمعه با حضور میانجی‌های بین‌المللی و نمایندگان اسرائیل در دوحه به بحث گذاشته شد و اکنون حماس اعلام کرده که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، موانع جدیدی در پیشرفت مذاکرات ایجاد کرده است و خواسته‌های جدیدی دارد که حماس آن‌ها را نمی‌پذیرد.

به گزارش تایمز اسرائیل، نتانیاهو نیز اوایل روز یکشنبه به وزرای کابینه‌اش گفته بود که به احتمال نتیجه‌بخش بودن توافق بدبین است.

بدبینی نتانیاهو همراه با مخالفت حماس با شروط موردبحث در دوحه با گزارش‌های پیشین میانجی‌ها مبنی بر پیشرفت مذاکرات تناقض دارد.

جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا که اسرائیل را برای پذیرش توافق تحت فشار گذاشته، روز یکشنبه در اظهاراتی گفت که آتش‌بس در غزه «هنوز امکان‌پذیر است» و افزود: «ما تسلیم نمی‌شویم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در همین حال، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، که برای دهمین بار از زمان شروع جنگ غزه، عازم منطقه شده است، در دیدار با اسحاق هرتزوگ، نخست‌وزیر اسرائیل تاکید کرد: «زمان آن فرا رسیده است که همه به توافق برسند و برای مخالفت دنبال بهانه‌ نگردند، چون شاید این آخرین فرصت باشد.»

هرتزوگ در جریان این دیدار حماس را در به نتیجه‌ نرسیدن مذاکرات آتش‌بس مقصر دانست و در عین حال ضمن تشکر از میانجی‌ها افزود: «ما هنوز هم بسیار امیدواریم که بتوانیم در مذاکراتی که میانجی‌ها انجام می‌دهند، پیشرفت داشته باشیم؛ زیرا هیچ هدفی بزرگ‌تر از بازگرداندن گروگان‌هایمان به خانه نداریم.»

او از جو بایدن هم بابت «نشان دادن و نمایش قدرت در منطقه در برابر تهدیدهای جمهوری اسلامی ایران» تشکر کرد و گفت: «ایالات متحده در خاورمیانه علیه امپراتوری شیطان که از تهران سرچشمه می‌گیرد، یک ائتلاف بسیار قدرتمند شکل داده است.»

در ادامه دیدارهای روز دوشنبه، قرار است بلینکن با نتانیاهو نشستی داشته باشد و پس از آن به قاهره برود؛ جایی که مذاکرات در مورد توافق آتش‌بس همچنان ادامه دارد. ایالات متحده اعلام کرده است که قصد دارد اواخر این هفته دومین نشست را با حضور میانجی‌ها برگزار کند و اظهار امیدواری کرده است که تا پایان هفته به توافق نهایی برسند.

به‌رغم این امیدواری‌ها، یکی از اصلی‌ترین موارد اختلاف در مذاکرات درخواست نتانیاهو برای استقرار ارتش اسرائیل در کریدور فیلادلفیا است که در امتداد مرز غزه و مصر قرار دارد. نتانیاهو قصد دارد از این طریق از مانع از عملیات قاچاق سلاح حماس به غزه شود. این درخواست در پیشنهاد ۲۷ مه اسرائیل که مبنای مذاکرات بعدی قرار گرفت، مطرح نشده بود و اکنون حماس با آن مخالف است.

گزارش‌ها حاکی از آن است که مذاکره‌کنندگان اسرائیلی روز یکشنبه به نخست‌وزیر این کشور گفته‌اند که بدون مصالحه سر این موضوع، توافقی حاصل نخواهد شد و خواستار انعطاف‌ نشان دادن نتانیاهو در این زمینه شدند اما نخست‌وزیر اسرائیل پاسخ داد تا زمانی که حماس بر خروج کامل اسرائیل از کریدور فیلادلفیا پافشاری کند، در واقع هیچ توافقی وجود نخواهد داشت.

حماس شامگاه یکشنبه در بیانیه‌اش اعلام کرد که نتانیاهو به منظور بی‌نتیجه ماندن مذاکرات و طولانی‌ شدن جنگ در غزه «شرایط و خواسته‌های جدیدی تعیین می‌کند». این گروه همچنین مدعی شد که آخرین متن موردحمایت آمریکا که در پایان مذاکرات روز جمعه در دوحه به اسرائیل و حماس منتقل شد، با خواسته‌های اسرائیل همسو است و در توضیح آن به شروطی از جمله پیشنهاد مربوط به کریدور فیلادلفیا و همچنین گذرگاهی که ارتش اسرائیل برای جداسازی شمال و جنوب غزه ایجاد کرده است، اشاره کرد.

حماس همچنین مدعی شد که نتانیاهو در مورد آزاد کردن زندانیان امنیتی فلسطینی هم خواسته‌های جدیدی مطرح کرده است و تصریح کرد: «ما بر پایبندی به آنچه دوم ژوییه بر اساس اعلام بایدن و قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد توافق کردیم، تاکید می‌کنیم.»

جنگ غزه زمانی آغاز شد که جنگجویان حماس در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ به اسرائیل حمله کردند و بر اساس آمار اسرائیل، حدود یک هزار و ۲۰۰ نفر را کشتند و ۲۵۰ نفر را گروگان گرفتند.

به گفته مقام‌های بهداشتی فلسطین، حملات نظامی اسرائیل به نوار غزه در پاسخ به این تهاجم به کشته شدن بیش از ۴۰ هزار فلسطینی منجر شد که عمدتا غیرنظامی بودند و بخش زیادی از غزه را به ویرانه بدل کرد. اسرائیل ادعا می‌کند که در جریان این جنگ، ۱۷ هزار جنگجوی حماس را کشته است.

جنگ غزه در حالی ادامه دارد که آوارگان فلسطینی در شرایط دشواری به سر می‌برند. دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد اعلام کرده دستورهای روز جمعه اسرائیل مبنی بر تخلیه مناطق بیشتر وسعت «منطقه بشردوستانه» را که نیروهای اسرائیلی آنجا را نقاط امن تعیین کرده بودند، حدود ۱۱ درصد کاهش داده است.

بیشتر از جهان