آلمان روز جمعه ۹ شهریور (۳۰ اوت) اعلام کرد که بازگرداندن مجرمان با تابعیت افغانستان را به کشورشان را از سر گرفته است. این در حالی است که بهدلیل نگرانیهای حقوق بشری پس از به قدرت رسیدن طالبان در سال ۲۰۲۱، برلین بازگرداندن پناجویان به افغانستان را متوقف کرده بود.
پس از حمله مرگبار با چاقو در یک هفته قبل و حمله دیگری در ماه ژوئن که یک مرد افغان یک پلیس آلمانی را کشت، فشارها بر دولت ائتلافی آلمان برای لغو این تعلیق افزایش یافته است.
مجله اشپیگل آلمان گزارش داد که پرواز هواپیما حامل ۲۸ مجرم محکومشده از لایپزیگ پس از ماهها مذاکره محرمانه با میانجیگری قطر انجام شده است.
اولاف شولتس، نخست وزیر آلمان، در واکنش به این پرواز گفت که چنین کاری برای تمامی کسانی که در آلمان مرتکب جرم میشوند نشانهای واضح است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او گفت: «این یک علامت روشن است، هرکسی مرتکب جرم میشود نباید چنین فکر کند که نمیتوانیم آنها را اخراج کنیم، ازقضا تلاش میکنیم که این کار را انجام دهیم، چنانچه در این مورد دیده شد.»
او تصریح کرد: «ما برای این کار (اخراج مهاجران افغان) آمادگی لازم را کسب کردیم، چون چنین برنامهای تنها وقتی موفق میشود که با دقت و احتیاط انجام شود. امروز این نتیجه داد.»
شبکه الجزیزه در گزارشی نوشته است که دوحه برای تسهیل بازگشت شهروندان افغان به کشورشان در مذاکرات میان آلمان و طالبان میانجیگری میکند. یک منبع در وزارت خارجه قطر گفت که تلاش آنها برای تسهیل ارتباط طالبان با جامعه بینالمللی است. این منبع گفت: «نقش قطر انتقال پیام میان طرفهای مربوطه و تسهیل ورود شهروندان افغان به مقصد نهاییشان است.»
قطر و ایالات متحده آمریکا درمورد مسائل افغانستان روابط نزدیکی دارند. قطر از کشورهای نزدیک به حکومت طالبان در افغانستان است. با سرنگونی حکومت پیشین افغانستان در ۱۵ اوت ۲۰۲۱، سفارتهای کشورهای غربی در کابل تعطیل شدند و برخی از این کشورها نمایندگیهاشان را به دوحه منتقل کردند و در آنجا فعالیت میکنند.
اخراج مهاجران افغان از آلمان، باعث نگرانی صدها تن از شهروندان افغانستان شده است که در پاکستان ساکناند و پروندههای مهاجرتیشان در حال بررسی است.
وحید خطیبی بیش از یک سال است که با همسر و سه فرزندش در هتلی در حومه اسلامآباد، پایتخت پاکستان، تحت حمایت سازمانهای دولتی آلمان قرار دارد. او به روزنامه ایندیپندنت فارسی گفت که در ماههای اخیر بازپرسیهای امنیتی از مهاجران افغان که قصد سفر به آلمان دارند بیشتر شده است.
او افزود: «سفارت آلمان در اسلام آباد بسیاری از پروندههای مهاجران افغان را رد کرده است. هفته قبل پرونده مهاجرتی یک خانواده هشت نفره رد شد و به آنها ضربالاجل یک هفتهای برای خروج از هتل دادند. ویزای آلمان من و اعضای خانواده من آماده است، اما نمیدانم چرا ما را انتقال نمیدهند، میترسم که ویزای ما باطل شود.»
با فروپاشی حکومت افغانستان، آلمان به هزاران تن از شهروندان اهل این کشور پناهندگی داد و شمار زیادی از مهاجران در کشورهای ایران و پاکستان در انتظار پذیرش پروندههای مهاجرتشان در آلماناند.