افزایش اشتغال و رشد تولید ناخالص داخلی عربستان سعودی با میزبانی جام‌جهانی ۲۰۳۴

با برگزاری مسابقات جام جهانی، عربستان سعودی می‌تواند انتظار افزایش تولید ناخالص داخلی ۹ تا ۱۴ میلیارد دلاری را داشته باشد

تصویرسازی ورزشگاهی در عربستان سعودی ـ‌ Saudi Arabian Football Federation

عربستان سعودی برای میزبانی از رویدادهای متعدد بین‌المللی در سال‌های آینده آماده می‌شود و میزبانی جام جهانی بخشی از چشم‌انداز ۲۰۳۰ این کشور است.

در حالی که فیفا هنوز تاییدیه نهایی را رسما ارائه نکرده است، عربستان سعودی تنها نامزد میزبانی جام جهانی ۲۰۳۴ است. به نظر می‌رسد که تصمیم نهایی روز ۱۱ دسامبر در جلسه‌ای با حضور ۲۱۱ عضو فدراسیون فیفا اعلام شود. با اعطای میزبانی به عربستان سعودی، این کشور در نظر دارد مسابقات را در ۱۵ ورزشگاه و در پنج شهر ریاض، جده، الخبر، ابها و نئوم برگزار کند.

به گفته کارشناسان، میزبانی عربستان سعودی از جام جهانی ۲۰۳۴ نه‌تنها توانایی‌های فرهنگی و ساختاری پادشاهی را به نمایش می‌گذارد، که برای ایجاد شغل و توسعه زیرساخت‌های این کشور همچون عاملی شتاب‌دهنده عمل می‌کند.

عرب‌نیوز در گزارشی به نقل از کارشناسان اقتصادی نوشت که با برگزاری جام جهانی ۲۰۳۴ در عربستان سعودی، می‌توان پیش‌بینی کرد که تولید ناخالص داخلی این کشور بین ۹ تا ۱۴ میلیارد دلار افزایش یابد، ۱.۵ میلیون شغل جدید ایجاد و مجموعه هتل‌هایی با ۲۳۰ هزار اتاق در پنج شهر میزبان ساخته شود.

یاسین غلام، دانشیار اقتصاد و مدیر تحقیقات دانشگاه الیمامه در ریاض، تاکید کرد که جام جهانی بستری بی‌همتا برای جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی، تنوع بخشیدن به منابع درآمد و رونق گردشگری و هم‌سویی یکپارچه با اهداف چشم‌انداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی فراهم می‌کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او خاطرنشان کرد که این رویداد مستلزم تعهد ساخت سریع امکانات و تجهیزات ازجمله استادیوم‌ها، هتل‌ها و جاده‌ها و همچنین امکانات آموزشی، شبکه‌های حمل‌ونقل و جاذبه‌های گردشگری است.

این کارشناس توضیح داد که میزبانی جام جهانی فواید مستقیم و غیرمستقیم دارد و اقتصاددانان سود کوتاه‌مدت از هزینه‌های بازدیدکنندگان و حقوق پخش مسابقات را حدود یک درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی تخمین می‌زنند.

او گفت: «در جریان جام جهانی قطر، درآمد حاصل از گردشگری و برنامه‌های مربوط به رویدادهای این رقابت، بین ۲.۳ تا ۴.۱ میلیارد دلار برآورد شده بود. با در نظر گرفتن ارزش افزوده ناخالص، این رقم به ۱.۶ تا ۲.۴ میلیارد دلار می‌رسد که ۰.۷ درصد تا یک درصد تولید ناخالص داخلی قطر در سال ۲۰۲۲ است.»

او همچنین در ادامه افزود که قطر حدود یک میلیون تماشاگر را جذب کرده و عربستان سعودی، با توجه به پتانسیل گردشگری مذهبی در کنار تنوع جغرافیایی‌اش، می‌تواند این تعداد را دو برابر کند.

این استاد دانشگاه با تاکید بر تاثیر اقتصادی بلندمدت جام جهانی بر مشاغل محلی و گردشگری، خاطرنشان کرد که عربستان سعودی در صدر فهرست سازمان ملل متحد برای رشد قابل توجه گردشگری خارجی در سال ۲۰۲۳ قرار دارد.

به گفته یاسین غلام، انتظار می‌رود جام جهانی عربستان سعودی بیش از ۱.۵ میلیون شغل جدید ایجاد کند، که معادل ۱۰ درصد نیروی کار فعلی است.

عبدالله المغلوث، یکی از اعضای انجمن اقتصادی عربستان سعودی، نیز به عرب‌نیوز گفت که میزبانی جام جهانی ۲۰۳۴ فرصتی استثنایی برای ریاض فراهم می‌کند تا نقاط قوت پادشاهی را به کشورهای جهان ارائه کند.

او با اشاره به اینکه همه استادیوم‌های عربستان سعودی برای پاسخ‌گویی به نیازهای زیرساختی بلندمدت پادشاهی طراحی شده‌اند، خاطرنشان کرد: «عربستان سعودی همچنین در حال توسعه برنامه‌های راه‌آهن برای ارتباط با کشورهای حاشیه خلیج فارس است که انتقال هواداران و تیم‌ها را تسهیل می‌کند.»

این اقتصاددان همچنین خاطرنشان کرد که این رویداد نقشی محوری در جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی خواهد داشت، زیرا برنامه‌های میزبانی شامل ساخت ۱۱ استادیوم جدید در سطح جهانی و توسعه ۱۵ ورزشگاه موجود است.

به گفته او، انتظار می‌رود این پروژه‌ها سرمایه‌گذاری خارجی قابل توجهی را در ساخت‌وساز و خدمات مرتبط مانند حمل و نقل، اقامت، سرگرمی و فناوری جلب کنند.

المغلوث تاکید کرد که در پی افزایش فعالیت اقتصادی در عربستان سعودی، پیش‌بینی می‌شود شرکت‌های خارجی بیشتری برای ورود به بازار عربستان تشویق شوند و درنتیجه حجم سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی افزایش یابد.

 او ادامه داد که فراتر از منافع اقتصادی مستقیم، میزبانی این رویداد فرصتی برای توسعه زیرساخت‌ها در شهرهای میزبان است و این شهرها شاهد پیشرفت‌های مهمی ازجمله بهبود حمل‌ونقل عمومی، جاده‌ها و امکانات همگانی خواهند بود که کیفیت زندگی شهروندان را بالا می‌برد.

بیشتر از ورزش