دست راست ایرانی ایلان ماسک، کیست؟

مهندس ۳۸ ساله ایرانی‌الاصل که در ماه اکتبر ۲۰۲۴ معاونت تولید و فروش خودروی تسلا را بر عهده گرفت، به یکی از مهم‌ترین رهبران این خودروسازی بزرگ تبدیل شده است

تصویر ایلان ماسک، بنیان‌گذار تسلا، کنار تصویر امید افشار، معاون تولید و فروش تسلا‌ــ Omead Afshar X / AFP

امید افشار که سال ۲۰۱۷ به ایلان ماسک و تیمش در تسلا ملحق شد، امروز یکی از مهم‌ترین چهره‌های این شرکت خودروسازی محسوب می‌شود.

این مهندس ۳۸ ساله ایرانی‌الاصل در ماه اکتبر ۲۰۲۴ به سمت معاونت عملیات در آمریکای شمالی و اروپا ارتقا یافت. این ارتقا جایگاه او را به‌عنوان یکی از مدیران مهم این خودروسازی بزرگ تثبیت کرد.

به گزارش بیزینس‌اینسایدر، افشار در مقطع زمانی حساسی ارتقا مقام گرفت؛ زمانی که این شرکت خودروسازی با رقابت فزاینده میان تولیدکنندگان خودروهای برقی، کاهش تعداد تحویل‌ها و فشار اتحادیه‌ها در آلمان و ایالات متحده مواجه است. علاوه بر این، تسلا باید با دولت دونالد ترامپ نیز دست‌و‌پنجه نرم کند؛ کسی که ماسک را به حلقه نزدیکان خود برده، اما هم‌زمان، برای پایان اعطای مشوق‌های مالیاتی مرتبط با خودروهای برقی، افزایش تولید نفت در ایالات متحده و کاهش استانداردهای انتشار آلاینده‌ها، برنامه‌هایی دارد.

در این هفت سالی که افشار برای ماسک کار کرده، به یکی از وفادارترین دستیاران این میلیاردر تبدیل شده است. فردی که به گفته همکارانش، برای رسیدن اهدافش انگیزه‌ و تمرکزی خاص دارد و ماسک مدت‌ها است به ظرفیت‌های مدیریتی و دقت‌نظر افشار اعتماد دارد.

ست شارپ، یکی از کارمند سابق تسلا، می‌گوید: «افشار همیشه به پیام‌های متنی پاسخ می‌داد و همه کارمندان شماره تلفن شخصی‌ او را داشتند.»

ترفیع و رشد افشار در شرکتی صورت می‌گیرد که در سطح مدیران اجرایی، جابه‌جایی‌های قابل‌توجهی داشته است. در طول سال گذشته، هشت نفر از مدیران گزارش‌دهنده مستقیم به ماسک تسلا را ترک کرده‌اند، از جمله درو باگلینو و ربه‌کا تینوچی. در ماه مه هم تام ژو از مسئولیت‌هایش در نظارت بر تولید در آمریکای شمالی و اروپا کناره‌گیری کرد. ژو، که برخی او را جانشین احتمالی ماسک می‌دانند، به سمت قبلی‌اش به‌عنوان رئیس تسلا در چین بازگشت.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

افشار در سمت جدید، بسیاری از مسئولیت‌های سابق ژو را بر عهده خواهد داشت.

به گفته شارپ، «ماندن کنار ایلان که مشهور است آستانه تحمل پایینی دارد، کار آسانی نیست، اما افشار ثابت کرد که می‌تواند نزدیک خورشید بایستد، بدون اینکه بسوزد».

افشار سال‌ها قبل از ورود به تسلا در دانشگاه کالیفرنیا مهندسی پزشکی خواند و مدتی مربی اسکی بود. او از یک سانحه رانندگی شدید جان سالم به در برد. گفته می‌شود او کنترل خودرو را از دست داده و از جاده منحرف شده بود و پس از برخورد با چندین درخت، در نهایت با یک درخت بزرگ برخورد کرد. او راجع به این موضوع هرگز آشکارا صحبت نکرد اما سال ۲۰۱۹ در رویدادی، از ماموریت تسلا برای ایمن‌تر و پایدارتر کردن رانندگی دفاع کرد.

 او از گزارش‌های ناعادلانه برخی روزنامه‌نگاران در مورد تصادف‌های تسلا انتقاد کرد و گفت: «روزانه بیش از ۱۰۰ مرگ ناشی از تصادف با خودرو در دنیا اتفاق می‌افتد اما به محض اینکه یک تسلا به در گاراژ برخورد کند، تیتر خبرها می‌شود.»

امید افشار سال ۲۰۱۷ به‌عنوان رئیس دفتر مدیرعامل در سانفرانسیسکو به تسلا پیوست. او سال ۲۰۲۰ به تگزاس منتقل شد تا بر ساخت گیگافاکتوری (Gigafactory) آنجا (کارخانه‌های بزرگ تسلا برای تولید باتری‌ها و خودروهای برقی) نظارت کند. پروژه‌ای که آغاز ساخت تا افتتاح آن ظرف کمتر از دو سال انجام شد.

بلومبرگ گزارش داد که افشار در پروژه‌ای مربوط به طراحی یک سازه شیشه‌ای بزرگ مشارکت داشت. طبق گزارش وال استریت ژورنال، این پروژه که به نام «پروژه ۴۲» شناخته می‌شد، به گفته منابع غیررسمی مربوط به ساخت یک خانه شیشه‌ای برای ایلان ماسک بود. به دنبال این موضوع، تسلا در سال ۲۰۲۲ تحقیقات داخلی در مورد پروژه ۴۲ را آغاز کرد. علاوه بر این، وزارت دادگستری ایالات متحده و کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا نیز تحقیقات جداگانه‌ای را در خصوص این پروژه شروع کردند.

نتیجه این تحقیقات همچنان نامشخص است. کمیسیون بورس و اوراق بهادار هم از تایید وجود چنین تحقیقی خودداری کرده و وزارت دادگستری نیز درخواست اظهارنظر را رد کرده است. ایلان ماسک هم پیش‌تر اعلام کرده بود که قصد ندارد خانه شیشه‌ای بسازد.

به گفته برخی کارمندان تسلا، نقش افشار در تسلا سال ۲۰۲۲ کم‌رنگ‌تر شد اما همچنان به همکاری نزدیک با ماسک ادامه داد. اواخر همان سال، او معاون مدیرعامل در شرکت اسپیس‌اکس شد. به گزارش فایننشال تایمز، در سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳، افشار در روند خرید توییتر (که اکنون به ایکس تغییر نام داده است) و اجرای اقدام‌هایی برای کاهش هزینه‌ها در این پلتفرم شبکه اجتماعی به ماسک کمک کرد.

متن پیام‌های افشار به ماسک که ایلان ماسک در جریان یک دادخواست مرتبط با خرید توییتر منتشر کرد، نشان‌دهنده رابطه نزدیک آن‌ها است.

به گفته پنج کارمند سابق تسلا، افشار اوایل سال ۲۰۲۴ رسما به تسلا بازگشت. 

در عکس‌های جدید از افشار، او تقریبا همیشه کنار ماسک دیده می‌شود: روی صحنه در مهمانی سایبر رودئو (Cyber Rodeo) تسلا، در جلسه‌ با مدیران تولید تسلا در شانگهای و در ضیافتی برای ایده‌پردازی درباره طراحی تاکسی‌های رباتیک.

مانند ژو و جرد برچال، مدیر دفتر خانوادگی ماسک، امید افشار نیز تقریبا هیچ ردپایی از خود در منابع عمومی مانند رسانه‌ها، یا فعالیت‌های عمومی چون کمک‌های سیاسی و رویدادهای اجتماعی به جا نگذاشته است. او تنها دو مصاحبه رسمی با خبرنگاران انجام داده است: یکی با والتر آیزاکسون، برای کتاب زندگی‌نامه ماسک در سال ۲۰۲۳ و دیگری با مجله تایم هنگامی که ماسک به عنوان «شخصیت سال» ۲۰۲۱ انتخاب شد. او هیچ کمک مالی و سیاسی به احزاب نکرده و فقط یک‌ بار، در انتخابات اخیر، رای داده است.

افشار خارج از محیط کاری، زندگی ساده‌ای دارد که با شهرت او در شرکت به‌عنوان فردی صرفه‌جو و کارآمد، همخوانی دارد.

او در مصاحبه‌ای که سال ۲۰۱۹ همراه با برادرش در آن شرکت کرد، از تعهدش به شرکت تسلا سخن گفت و اذعان کرد که به خاطر کار، فرصت شرکت در تولد بستگان و دوستان را از دست داده است و حتی یک ساعت دوری از گوشی‌ باعث اضطرابش می‌شود. او گفت: «من محیط‌های پر از فشار کاری را دوست دارم و تسلا قطعا یکی از آن‌ها است.» 

بیشتر از جهان