اکسیوس: پیشرفت هسته‌ای جمهوری اسلامی، «اقدام نظامی» را به امکانی واقعی تبدیل کرده است

ترامپ در دولت دوم خود با گزینه‌های کمتری برای خنثی‌کردن تهدید هسته‌ای ایران مواجه است و در مقایسه با سال ۲۰۱۷ زمان کمتری برای تصمیم‌گیری در اختیار دارد

دونالد ترامپ در لاس‌وگاس-Patrick T. Fallon/AFP via Getty Images

اکسیوس با اشاره به اینکه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا در نخستین ماه‌های آغاز دولت دوم خود با تصمیمی حساس درباره برنامه‌های هسته‌ای ایران مواجه خواهد بود، نوشت: ترامپ باید تصمیم بگیرد که تهدید هسته‌ای ایران را از طریق مذاکره و فشار خنثی کند یا فرمان حمله نظامی را صادر کند.

دونالد ترامپ تا کنون گفته است که به دنبال پایان دادن به جنگ‌ها است و به‌طور علنی از اقدام نظامی علیه جمهوری اسلامی حمایت نکرده است.

اکسیوس می‌نویسد: ترامپ و تیم مشاورانش قصد دارند به سرعت به استراتژی فشار حداکثری که در سال‌های ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ علیه ایران اعمال کردند بازگردند اما از آنجایی که ممکن است این استراتژی باتوجه به گستردگی پیشرفت هسته‌ای ایران کارآمد نباشد، «اقدام نظامی» به یک امکان واقعی تبدیل می‌شود.

براساس این گزارش به نقل از دو منبع مطلع، ران درمر، وزیر امور استراتژیک اسرائیل پس از ملاقات با ترامپ در مارالاگو در ماه نوامبر به این نتیجه رسید که او هم ممکن است از اقدام نظامی اسرائیل علیه تاسیسات هسته‌ای ایران حمایت کند و هم ممکن است فرمان حمله آمریکا را صادر کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اکسیوس پیش‌تر گزارش داده بود که مشاور ارشد جو بایدن، رئیس‌جمهوری کنونی آمریکا طرح‌هایی را برای حمله احتمالی به ایران در صورت اقدام تهدید‌آمیز هسته‌ای پیش از مراسم تحلیف ترامپ در ۲۰ ژانویه در اختیار او قرار داده‌اند.

البته در فاصله دو هفته مانده به پایان دوره ریاست‌جمهوری بایدن، احتمال چنین عملیاتی بسیار کم است.

اکسیوس در ادامه گزارش خود می‌نویسد، برخی بر این باورند که شاید ترامپ پیش از تصمیم‌گیری درباره حمله، راه توافق با تهران را نیز امتحان کند.

عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی هفته پیش به تلویزیون چین گفت که تهران آماده ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای با آمریکا و دیگر قدرت‌ها است.

او در عین حال گفت که سال ۲۰۲۵ سال مهمی برای مساله هسته‌ای ایران است.

اشاره عراقچی احتمالا به بند غروب برجام در اکتبر ۲۰۲۵ است که در همان زمان هم کشورهای باقی‌مانده در برجام امکان فعال کردن مکانیسم ماشه را برای همیشه از دست می‌دهند.

اکسیوس در ادامه می‌نویسد که کشورهای گروه هفت بر این باورند که جمهوری اسلامی در سال ۲۰۲۵ مهمترین مشکل است و باید درباره آن کاری کرد در غیر این صورت بحران عظیم ایجاد خواهد شد.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که بریتانیا، فرانسه و آلمان هفته آینده با نمایندگان جمهوری اسلامی در ژنو پای میز مذاکره می‌نشینند.

اکسیوس در پایان گزارش خود می‌نویسد: حرف آخر این است که ترامپ در دولت دوم خود با گزینه‌های کمتری برای خنثی‌کردن تهدید هسته‌ای ایران مواجه است و در مقایسه با سال ۲۰۱۷ زمان کمتری برای تصمیم‌گیری در اختیار دارد.