چرخش موضع ویتکاف به غنی‌سازی صفر

روسیه از موضع‌گیری درباره نگهداری اورانیوم غنی‌شده ایران خودداری کرد

ویتکاف در حال سخنرانی-رویترز

استیو ویتکاف، فرستاده ویژه کاخ سفید در امور خاورمیانه، روز سه‌شنبه گفت هرگونه توافق فقط در صورتی حاصل خواهد شد که جمهوری اسلامی «برنامه غنی‌سازی و تسلیحاتی خود را متوقف و حذف کند». این اظهارات چرخشی در موضع ویتکاف بود که روز دوشنبه به‌طور تلویحی غنی‌سازی تا ۳.۶۷ درصد در ایران را پذیرفته بود.

ویتکاف در بیانیه‌ای در حساب رسمی دفتر خود در شبکه اجتماعی اکس نوشت: «توافق با ایران فقط در صورتی نهایی می‌شود که توافقی بر اساس الگوی ترامپ باشد. هر توافق نهایی باید چارچوبی برای صلح، ثبات و شکوفایی در خاورمیانه ایجاد کند — یعنی ایران باید برنامه غنی‌سازی و تسلیحاتی هسته‌ای خود را متوقف و حذف کند.»

او افزود: «ضروری است که جهانیان توافقی سخت و عادلانه ایجاد کنند که پایدار بماند، و این همان چیزی است که رئیس‌جمهور ترامپ از من خواسته است.»
ویتکاف روز شنبه در عمان با عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی رایزنی کرد.

ویتکاف در مصاحبه با شبکه فاکس گفته بود که دولت به‌دنبال توافقی است که برنامه هسته‌ای ایران را محدود —نه منهدم— کند؛ از جمله سقفی برای سطح غنی‌سازی اورانیوم و نظارت بر پیشرفت‌های احتمالی تسلیحاتی. او گفته بود: «مرحله بعدی مذاکرات بر راستی‌آزمایی در زمینه برنامه غنی‌سازی و نهایتا راستی‌آزمایی در حوزه تسلیحات متمرکز خواهد بود — از جمله موشک‌هایی که انبار کرده‌اند، و همچنین مکانیزم چاشنی بمب.»

به گزارش تایمز اسرائیل، مشخص نیست موضع قاطع‌تر ویتکاف، پیش یا پس از جلسه مقامات ارشد آمریکا به ریاست ترامپ در کاخ سفید منتشر شده است. به گزارش اکسیوس، ترامپ صبح روز سه‌شنبه جلسه‌ای با حضور مقامات ارشد امنیتی و دولت در اتاق وضعیت کاخ سفید برگزار کرد تا در آستانه مذاکرات روز شنبه، مساله ایران را بررسی کند.

تایمز اسرائیل می‌نویسد، همزمان روسیه نیز از اظهار نظر درباره پیشنهاد آمریکا برای انتقال اورانیوم غنی‌شده ایران به کشور ثالث خودداری کرد. گزارش‌ها حاکی ا‌ست تهران این پیشنهاد را رد خواهد کرد.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا روسیه ذخایر اورانیوم ایران را می‌پذیرد یا نه، گفت: «این سوال را بدون پاسخ می‌گذارم.» انتقال ذخایر اورانیوم غنی‌شده به کشور ثالث در دو دهه مذاکرات هسته‌ای با جمهوری اسلامی بارها مطرح شده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بنت: توافق باید برنامه هسته‌ای و نیروهای نیابتی ایران را پایان دهد
همزمان با چرخش موضع ویتکاف، نفتالی بنت، نخست‌وزیر پیشین اسرائیل در اکس نوشت:
«تنها توافق قابل قبول با ایران توافقی است که:
۱. برنامه هسته‌ای ایران را به‌طور کامل و دائمی برچیند،
۲. صادرات تروریسم از جمهوی اسلامی را به‌طور کامل متوقف کند،
۳. توسعه موشک‌های بالستیک را کاملا متوقف کند.»

او افزود: «تحت رهبری ترامپ، آمریکا اهرم بی‌سابقه‌ای در اختیار دارد. در حال حاضر، آمریکا قوی است و رژیم ایران و نیروهای نیابتی‌اش در ضعیف‌ترین و آسیب‌پذیرترین وضعیت خود قرار دارند. اگر در این مقطع به ایران اجازه تجدید قوا داده شود، اشتباهی تاریخی خواهد بود که می‌تواند امنیت آمریکا، اسرائیل و جهان را به خطر بیندازد.»

نتانیاهو: توافق باید «مدل لیبی» باشد
نتانیاهو پیش‌تر گفته بود تنها توافق قابل قبول با ایران باید از نوع «مدل لیبی» باشد که در آن معمر قذافی با خلع سلاح و اثبات آن به جامعه جهانی موافقت کرد— یعنی نیروهای خارجی وارد شده، تاسیسات را منفجر و تجهیزات را با نظارت آمریکا برچینند.

به گزارش رسانه‌های عبری، نتانیاهو هنگام سفر کوتاه اخیر به واشنگتن، تنها ساعاتی پیش از اعلام رسمی ترامپ از مذاکرات، در جریان آن قرار گرفته بود و هیچ تضمینی برای تامین خواسته‌های اسرائیل یا اقدامات جایگزین در صورت شکست مذاکرات دریافت نکرده است.

گزارش‌هایی نیز وجود دارد مبنی بر اینکه ارزیابی نهادهای اطلاعاتی آمریکا این است که اسرائیل در سال ۲۰۲۵ به ایران حمله خواهد کرد — به‌ویژه در پی تضعیف پدافند هوایی ایران در پاسخ به حملات موشکی و پهپادی آن در آوریل و اکتبر ۲۰۲۴.

تایمز اسرائیل می‌نویسد: روز سه‌شنبه، جمهوری اسلامی در حالی سالگرد حمله مستقیم به سوی اسرائیل— نخستین حمله آشکار پس از دهه‌ها جنگ نیابتی — را برگزار کرد که شبکه منطقه‌ای ایران موسوم به «محور مقاومت» نیز ضربات سنگینی خورده؛ از جمله سقوط بشار اسد در سوریه در دسامبر، و تضعیف حزب‌الله، حماس و حوثی‌های یمن در درگیری با اسرائیل.