چهار نوجوان افغان گیتارنواز و از شاگردان لنی کوردولا، موسیقیدان مشهور آمریکایی، همراه با خانوادههایشان در معرض اخراج از پاکستان قرار دارند. سفر آنان به ایالات متحده پس از ریاستجمهوری دوباره دونالد ترامپ متوقف شده است، حال آنکه آنان تاییدیه اسکان در این کشور را در اختیار دارند.
یاسمین خدادادی از یازدهسالگی در خیابانهای کابل به فروش آدامس، خودکار و وسایل تمیزکننده کفش مشغول بود تا به خانوادهاش در تامین هزینههای زندگی کمک کند. در سال ۱۳۹۶، بهرغم افزایش ناامنیها در کابل، یاسمین همچنان به کارش ادامه داد، تا زمانی که لنی کوردولا از او حمایت کرد و یاسمین به یادگیری گیتار روی آورد.
اکنون، در پی تهدید اخراج اجباری از پاکستان به افغانستان، یاسمین به همراه خانوادهاش پنهانی در پاکستان زندگی میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
یاسمین خدادادی، یکی از شاگردان لنی کوردولا، در گفتگو با رادیو «جهان» (The World) گفت: «وقتی گیتار را برداشتم و در دست گرفتم، گفتم: وای… حس خیلی متفاوتی بود.»
با سلطه مجدد طالبان بر افغانستان، پدر زکیه پاینده، دختر شانزدهساله، از ترس طالبان گیتارش را شکست. سپس خانواده او به پاکستان مهاجرت کردند و قرار بود در ماه فوریه سال جاری به آمریکا برسند. اما توقف روند انتقال مهاجران افغان به ایالات متحده، باعث شد زکیه و سه دختر نوجوان گیتاریست دیگر در معرض اخراج از پاکستان به افغانستان قرار گیرند.
زکیه، که اکنون شانزده سال دارد، با چشمانی اشکآلود میگوید: «پدرم از قاب گیتار برای روشن کردن آتش استفاده کرد.» او و خواهرانش پس از دو سال زندگی تحت حاکمیت طالبان، به پاکستان گریختند به این امید که به آمریکا برسند و زکیه بتواند یادگیری گیتار را ادامه دهد، اما این امید به واقعیت نپیوست.
زکیه اکنون به همراه خواهرانش، از ترس بازداشت و اخراج اجباری، در محل اقامتشان پنهان شده است. او میگوید: «هر شب کودکان در پارک نزدیک خانه جمع میشوند تا بازی کنند، اما آنها تنها میتوانند با حسرت از پشت پنجره نظاره کنند.»
او گفت: «این خانه مثل زندان است و ما احساس میکنیم زندانی هستیم. هیچ جا امن نیست.»
گروه موسیقی «بچههای عشق معجزهآسا» (Miraculous Love Kids) را لنی کوردولا، موسیقیدان مشهور آمریکایی، برای حمایت از این دختران در کابل تاسیس کرد. کوردولا میگوید که در اوج فعالیت این مدرسه موسیقی، صدها دانشآموز مشغول آموزش بودند.
هدف کوردولا این بود که دختران افغان را از خیابانهای خطرناک دور کند و آنها را به محیطی امن ببرد تا در آنجا موسیقی و زبان انگلیسی بیاموزند و خلاقیتشان را شکوفا کنند.
در سال ۲۰۲۱، دانشآموزان این مدرسه با سامی هیگار، آهنگساز راک، در اجرای نسخهای از آهنگ «مثل عقاب پرواز کن» (Fly Like an Eagle) اثر استیو میلر بهشکل مجازی همکاری کردند.
هیگار در پیامی ویدیویی به آنها گفته بود: «قوی بمانید و مانند عقاب پرواز کنید.»
با سقوط افغانستان به دست طالبان در اوت ۲۰۲۱، لنی کوردولا به پاکستان رفت، اما دانشآموزانش همچنان در افغانستانِ تحت سلطه طالبان باقی ماندند.
شاون واندایور، رئیس سازمان افغانایواک، نهادی که از انتقال افغانها به آمریکا حمایت میکند، میگوید: «دولت ترامپ روند پذیرش پناهندگان را متوقف کرد.»
براساس گفته افغانایواک، بین ۱۰ هزار تا ۱۵ هزار پناهجوی افغان در پاکستان برای اسکان در ایالات متحده تایید شدهاند.
واندایور افزود: «این افراد شامل وکلاییاند که با آمریکاییها برای به زندان انداختن اعضای طالبان همکاری کردهاند. آنها اطلاعات جمعآوری کردهاند، همراه ما جنگیدهاند، آموزش دیدهاند و خون دادهاند. ارتباطشان با آمریکا آنها را در معرض خطر قرار داده است.»
در ماههای اخیر، پاکستان از تمامی مهاجران افغان خواسته است خاک این کشور را ترک کنند و هشدار داده حتی کسانی که تاییدیه اسکان در آمریکا را دارند اگر در پاکستان بمانند اخراج خواهند شد.
شاون واندایور تاکید کرد: «این کار اشتباه است. این فقط تغییر سیاست نیست، بلکه فرستادن مردم به سوی مرگ حتمی است.»
طالبان موسیقی را در چارچوب شریعت «حرام» میدانند و هشدار دادهاند که هیچکس حق آوازخوانی و نوازندگی ندارد. وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان تاکنون چندین بار آلات و ادوات موسیقی را ضبط و آتش زده است.
افغانستان در حال حاضر تنها کشور جهان است که در آن موسیقی به طور کامل ممنوع شده است، وضعیتی که یادآور نخستین دوره حاکمیت طالبان در سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ است.
بسیاری از هنرمندان و نوازندگان افغانستان به ترک کشور ناچار شدهاند و آنانی که باقی ماندهاند یا سکوت کردهاند یا فعالیتهای هنریشان را مخفیانه ادامه میدهند.
لنی کوردولا، وضعیت چهار دانشآموز خود را چنین توصیف میکند: «بدون نور خورشید، بدون هوای تازه، دیوانه شدهاند، دچار افسردگی شدهاند.»