احمد علمالهدی، امامجمعه مشهد در نماز عید فطر با انتقاد شدید از صحبتهای محمود احمدینژاد که گفته بود در صورت رد صلاحیت در انتخابات شرکت نخواهد کرد، گفت: «آقایی عربدهکشی میکند و میگوید در انتخابات شرکت نمیکنم، اگر کسی بگوید در انتخابات شرکت نمیکنم مثل نعمتی است که لگدمال شده و تمام رسانههای غربی و آمریکایی و مزدور استکبار درصدد این هستند که مردم را نامیده کرده و بگویند در انتخابات شرکت نکنید.»
نماینده رهبر ایران در خراسان رضوی امروز پنجشنبه مدعی شد: «ایران تنها کشوری است که مردم برای خودشان تصمیم میگیرند و حتی در آمریکا اینگونه نیست و لابی صهیونیست برایش تصمیمگیری میکند؛ اینها میخواهند سعی کنند مردم در سرنوشت خود دخالت نکنند تا سرنوشتشان توسط مزدوران رقم بخورد.»
حضور محمود احمدینژاد در وزارت کشور و ثبتنام او برای انتخابات ریاست جمهوری با حاشیههای زیادی همراه بود و به درگیری میان طرفداران او و مأموران وزارت کشور انجامید. احمدینژاد در جمع هوادارانش گفت در صورت رد صلاحیت از سوی شورای نگهبان، در انتخابات شرکت نخواهد کرد.
تهدید احمدینژاد از پیوستن او به صف تحریمکنندگان انتخابات در صورت رد صلاحیت، واکنشهای بسیاری را در پی داشته است بهخصوص اینکه علاوه بر مخالفان و منتقدان جمهوری اسلامی، پیشتر افراد دیگری از طیفهای مختلف اجتماعی و سیاسی انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ را تحریم کرده بودند. از جمله فائزه هاشمی که گفته بود حتی در صورت کاندیداتوری برادرش در انتخابات ریاست جمهوری به او رأی نخواهد داد. ابوالفضل قدیانی از فعالان سیاسی مخالف نظام نیز در نامهای سرگشاده با تیتر «بالاتر از سیاهی رنگی نیست» خواستار تحریم گسترده انتخابات سال ۱۴۰۰ شد و گفت: «رئیسجمهوری تدارکاتچی نمیتواند مانع رویه مخرب ولیفقیه شود»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
علیرضا بهشتی از اعضای جنبش سبز نیز چندی پیش نتیجه رفتوآمد بیحاصل کارگزاران را بیاعتنایی مردم دانسته و گفته بود: «اگر رأی مردم صرفا بهمنزله زینتالمجالس تلقی شود، چیزی از جمهوریت نظام باقی نخواهد ماند. امروزه اثرات ناشی از این وضعیت، دامن همه مردم کوچه و بازار را گرفته و منجر به این شده که شهروند ما احساس کند راهحل مشکلات روزمرهای که کمرش زیر آنها خم شده است، از صندوق رأی نمیگذرد.»
فقر، نابسامانیهای اجتماعی، تنگناهای اقتصادی، مدیریت ناکارآمد در بحرانهای طبیعی و اجتماعی، سیاست تنشزا در منطقه و قدرت مطلقه رهبر گروههای مختلف اجتماعی را به این نتیجه رسانده که با تحریم انتخابات مشروعیت حکومت ایران را دچار چالش کنند. این مسئله در میان حامیان حکومت، نگرانیهایی ایجاد کرده و آنها تلاش میکنند با طرح ادعاهایی نظیر اینکه مردم در انتخاب سرنوشت خود نقش دارند، تنور انتخابات را گرم نگه داشته و استقبال از آن را افزایش دهند.
صحبتهای احمد علمالهدی نماینده رهبر ایران در نماز عید فطر روز سهشنبه ۲۴ اردیبهشت نیز در راستای مشروعیت بخشیدن به حاکمیت جمهوری اسلامی و ادعای نقش داشتن مردم در سرنوشت خویش است. پیشتر عباس کعبی، نایبرئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه و عضو هیئترئیسه مجلس خبرگان نیز گفته بود: «کسانی که مردم را به قهر با انتخابات دعوت میکنند در حقیقت میخواهند ملت ایران بار دیگر اسیر شود و مردم باید با مشارکت فعال به دولتی رأی بدهند که بتواند مشکلات را رفع کند.»
درحالیکه طرفداران حاکمیت میکوشند مشکلات اقتصادی و سیاسی کشور را به ضعف عملکرد دولت نسبت دهند اما حسن روحانی در دوره دوم ریاست جمهوری خود گفت اختیارات او محدود است و مطالبات از دولت او باید در حد اختیارات باشد. رهبر ایران در نوروز سال ۱۴۰۰ در واکنش به گفتههای او مدعی شد: «عمده مدیریتهای کشور در دست رئیس دولت است و اینکه میگویند رئیسجمهور قدرت اجرایی ندارد صحیح نیست.»
پس از سخنان خامنهای جواد مجتهد شبستری عضو مجلس خبرگان با اشاره به سخنان رهبر گفت: «اینکه عدهای میگویند رئیسجمهور تدارکاتچی است و در اداره کشور قدرت و اختیار ندارد، فرافکنی و فرار از مسئولیت و پاسخگویی است.» با وجود همه این اظهارنظرهای ضد و نقیض و اختلافات میان حاکمیت و دولتیها گروههای مختلف اجتماعی به این نتیجه رسیدهاند که تنها راه برونرفت از وضعیت موجود یا حداقل اعتراض به شرایط فعلی تحریم انتخابات است.
تحریم انتخابات، جمهوری اسلامی را با خطر بزرگ مشروعیت مواجه کرده و به نگرانی آنها دامن زده به همین دلیل است که از تریبونهای مختلفی همچون نماز عید فطر از مردم دعوت میشود در انتخابات سال ۱۴۰۰ مشارکت داشته باشند. مشارکت مردم حتی اگر تاثیری در انتخاب فرد منصوب به عنوان رئیسجمهوری نداشته باشد، حداقل برای حاکمیت این خاصیت را خواهد داشت که خود را در قامت یک نظام جمهوری به نمایش بگذارد.