اشرف غنی، رئیسجمهوری فراری افغانستان، دوشنبه شب، یکم فروردین، در یک سخنرانی که فایل صوتی آن را در حساب رسمی خود در فیسبوک به اشتراک گذاشت، گفت که افغانها سر یک دوراهی قرار دارند و اگر راه اشتباه را انتخاب کنند، برای نسلهای آینده پیامدهای بدتری خواهد داشت. او همه طرفها را به گفتوگو زیر یک چتر دعوت کرد و هشدار داد که تاکید بر حذف و انحصار آتش جنگ را در افغانستان شعلهور میکند.
اشرف غنی گفت: «راهاندازی و شعلهورکردن جنگ آسان است، اما خاتمه دادن به آن دشوار است.» او تصریح کرد: «همه افغانها باید مالک عزت، ناموس، هویت و خانه خود باشند و هیچکس نباید در ترس و هراس زندگی کند.»
اشرف غنی که از امارات متحده عربی پیام میداد، در روز پانزدهم اوت ۲۰۲۱، با فرار از افغانستان فروپاشی دولت و بازگشت طالبان به قدرت را سبب شد. در هفت ماه گذشته، این چهارمین پیامی است که اشرف غنی از طریق رسانههای اجتماعی و عمومی منتشر میکند.
غنی ادعا کرد از زمانی که از افغانستان فرار کرده، شب و روز به این میاندیشد که چگونه برای مردم افغانستان یک گام مثبت بردارد. او یادآور شد که دیدگاههایش درباره راهاندازی گفتمانی برای شکلدهی به اجماع ملی در افغانستان را با مردم به اشتراک میگذارد و بقیه نیز میتوانند دیدگاههایشان را به آن بیفزایند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
غنی به همه جریانهای سیاسی افغانستان پیشنهاد کرد تا با راهاندازی گفتمانهایی، به یک صلح پایدار که همه خود را در آن مصون ببینند دست یابند؛ وگرنه افغانستان بار دیگر در بحرانی عمیق فرو خواهد رفت.
اشرف غنی در بخش دیگری از پیام صوتی خود، خطاب به طالبان گفت: «مشروعیت بینالمللی از مشروعیت داخلی به دست میآید. مشروعیت داخلی اتحاد ایجاد میکند و این اساس کار است.»
رئیسجمهوری فراری افغانستان تصریح کرد که برای دستیابی به مشروعیت داخلی و اجماع ملی، «کسانی که در گذشته باهم جنگیدهاند، باید مانند خواهر و برادر باهم کنار بیایند و زندگی صلحآمیز را در پیش بگیرند». او افزود: «کسب قدرت آسان، اما تحکیم آن دشوار است.»
اشرف غنی، در مورد بحران اقتصادی که پس از فرار او و بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان ایجاد شد، گفت: «افغانستان نباید به مستعمره کمکهای بشردوستانه بدل شود.» او نکاتی را بهعنوان راهحل بحران کنونی افغانستان بازگو کرد و از بقیه مردم خواست نظریاتشان را به طرح او اضافه کنند تا برای رسیدن به صلح و آرامش در افغانستان به راهحلی جامع دست یابند.
اشرف غنی در حالی دیدگاههایش را در مورد راههای رسیدن به صلح و ثبات در افغانستان ارائه میکند که به هدر دادن یکی از بهترین فرصتها برای رسیدن به صلح و آرامش در افغانستان متهم است. او را متهم میکنند که در آخرین سالهای حاکمیتش بر افغانستان، روند صلح و مذاکره با طالبان را از بین برده و با خودخواهی و انحصارطلبی در قدرت، همه شانسهای موجود برای پایان جنگ در افغانستان را هدر داده است.
اشرف غنی در سخنرانی ۲۲ دقیقهای خود که به زبانهای پشتو و فارسی بیان شد، همان نکاتی را بازگو کرد که ناظران و منتقدان در سالهای گذشته به خود او بهعنوان حاکم افغانستان گوشزد میکردند.