تازهترین گزارش اتاق بازرگانی تهران نشان میدهد تورم در ایران ۱۷ برابر عربستان است و صادرات نفت ایران به چین ۷۵ درصد کاهش یافته است.
این گزارش که روز سهشنبه ۲۷ اردیبهشت منتشر شده است نرخ تورم ایران را ۶.۷ برابر تورم عراق و ۲.۷ برابر تورم پاکستان اعلام کرده است.
در این گزارش نرخ تورم سالانه برای خانوارهای روستایی در فروردین ۱۴۰۱ برابر با ۴۱.۶ درصد و برای خانوارهای شهری برابر با ۳۸.۷ درصد تعیین شده است.
کاهش صادرات نفتی به چین
افزایش ۴۳ درصدی صادرات غیرنفتی در مقابل افت ۷۵ درصدی صادرات نفتی ایران به چین در فروردین ۱۴۰۱ در مقایسه با ماه قبل، از دیگر شاخصهای مهم مورد اشاره در این گزارش است.
حمید حسینی، رئیس اتحادیه صادرکنندگان نفت روز پنجشنبه ۲۲ اردیبهشت هم جایگزین شدن نفت روسیه را علت کاهش صادرات نفت ایران به چین اعلام کرده است.
رویترز پیشتر از کاهش صادرات نفت ایران به چین تحت تاثیر قرنطینههای کرونا و افزایش واردات از روسیه خبر داده بود.
چین بزرگترین وارد کننده نفت خام در جهان است و نفت ایران حدود هفت درصد سبد نفتی مورد نیاز این کشور را تامین میکند.
افت تولید صنعتی
در محاسبه شاخص کل صنعت، عملکرد صنایع شیمایی، فلزات اساسی و خودرو و قطعات بیشترین اهمیت را دارند.
در کنار افت صادرات نفت به چین، شاخص تولید صنعتی در ایران در فروردین ماه سال ۱۴۰۱ نسبت به ماه مشابه سال قبل افت ۶.۵ درصدی کرده است. این آمار میگوید تولید صنعتی برای هفتمین ماه متوالی در ایران منفی شده است.
این شاخص بر اساس آمار نیمی از صنایع مهم تولیدی محاسبه شده و تغییرات آن نشاندهنده وضعیت صنعت در کشور است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بر اساس آمارهای رسمی، شاخص تولید محصولات شیمیایی هم برای پنجمین ماه متوالی رشد منفی نقطه به نقطه داشته است.
این گزارش بالاترین افت شاخص تولید در فروردین ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل را متعلق به صنایع تولید خودرو و قطعات ۲۶.۶ درصد، صنایع غذایی ۲۶.۲ درصد و تولید محصولات فلزی۲۰.۲ درصد دانسته است.
مهمترین عوامل موثر بر این افت هم «استمرار کاهش تولید صنایع شیمیایی» همراه با افت شاخص تولید صنعت خودرو و قطعات اعلام شده است.
افت مشتری محصولات
صنعت محصولات شیمیایی در ماههای اخیر همچنین رشد منفی و افزایش موجودی در انبار را داشته که این امر میتواند نشاندهنده محدودیت تقاضا برای این صنعت باشد.
دادههای پژوهشکده پولی و بانکی هم میگوید صنعت خودروسازی در فروردین کاهش تولید و موجودی انبار داشته است. از آبان تا اسفند سال ۱۴۰۰ هم رشد منفی شاخص تولید صنعت دارویی با کاهش موجودی انبار در این صنعت همراه بوده است.
آنطور که این گزارش میگوید محدودیت دسترسی به ماده اولیه وارداتی در صنعت دارویی یکی از عمدهترین مشکلات این صنعت است که منجر به کاهش تولید در این بخش شده است.
محدودیت مالی شدید شرکتها
در بخش دیگری از این گزارش آمده در اقتصاد ایران محدودیت نقدینگی در صنایع همواره از اصلیترین مشکلهای تولید است. بررسیهای پژوهشکده پولی و بانکی هم نشان میدهد محدودیت مالی در این سالها نقش عمیقتری در کاهش تولید صنایع داشته است.