سازمان ملل متحد اعلام کرد که دیدگاههای متعصبانه درباره زنان طی یک دهه گذشته اصلا ترمیم نشده و تحقیقات این سازمان نشان میدهد که شاخصهای نابرابری جنسیتی هم در دهه گذشته چندان پیشرفتی نداشتهاند.
برنامه توسعه سازمان ملل متحد در گزارشی که روز دوشنبه، ۱۲ ژوئن (۲۲ خرداد) منتشر شد، با اشاره به افزایش فعالیت گروههای مدافع حقوق زنان و جنبشهای اجتماعی مانند «می تو» و «تایمزآپ»، هشدار داد که تعصبها و فشارهای اجتماعی جهان را از رسیدن به هدف سازمان ملل در زمینه تحقق برابری جنسیتی تا سال ۲۰۳۰، باز میدارد.
گزارش برنامه توسعه سازمان ملل متحد با تکیه بر یافتههای آخرین «پیمایش جهانی ارزشها»، نشان میدهد که تقریبا ۹۰ درصد مردان و زنان درباره زنان نگرشی اساسا متعصبانه دارند.
بر اساس این گزارش، در ایران، نزدیک به ۹۵ درصد مردان و زنان دارای دیدگاههای متعصبانه در قبال زناناند. به عبارت دقیقتر، ۹۴ درصد زنان و ۹۷ درصد مردان در ایران روی زنان تعصبهای اساسی دارند. این در حالی است که در نیوزیلند و سوئد (با کمترین میزان)، تنها ۲۷ تا ۲۸ درصد مردان و زنان در قبال زنان چنین تعصبهایی دارند.
دیگر یافتههای این نظرسنجی به کلیشههای جنسیتی در مناصب مدیریتی مربوط میشود. بر این اساس، تقریبا نیمی از مردم جهان فکر میکنند که مردان رهبران سیاسی بهتریاند، در حالی که ۴۳ درصد فکر میکنند که مردان مدیران تجاری بهتری هم محسوب میشوند. علاوه بر این، ۶۹ درصد از پاسخگویان همچنان بر این باورند که مردان در مقایسه با زنان، رهبران سیاسی بهتریاند. ۲۸ درصد هم معتقدند که دانشگاه برای مردان مهمتر است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اگرچه همواره از آموزش بهعنوان عاملی مهم برای بهبود اوضاع اقتصادی زنان یاد شده، نتایج این نظرسنجی حاکی از آن است دیگر نمیتوان به رابطه مستقیم میان شکاف تحصیلی و شکاف درآمدی اعتماد داشت. بر اساس یافتههای گزارش اخیر، در ۵۷ کشوری که تعداد زنان دارای تحصیلات بیشتر از مردان بود، شکاف درآمدی به طور متوسط ۳۹ درصد به نفع مردان گزارش شد.
سویههای دردناکتر نگاههای جنسیتی را میتوان در کلیشههای مرتبط با خشونتها دید. بر اساس گزارش برنامه توسعه سازمان ملل، بیش از یکچهارم افراد معتقدند که کتک خوردن زن از شوهرش موجه است. در همین حال، تنها ۲۷ درصد پاسخگویان برخورداری زنان از حقوق برابر با مردان را برای دموکراسی ضروری میدانند.
نظرسنجی برنامه تحقیقاتی سازمان ملل از دادههای پیمایشهای جهانی ارزشها در سالهای۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ و ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۲ مربوط به ۸۰ کشور که ۸۵ درصد جمعیت جهان را در خود جای داده، استخراج شده است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، پیشتر در ماه مارس از پسرفت آشکار در مبارزه با نابرابری جنسی انتقاد کرده بود. او در نشست کمیسیون سازمان ملل متحد در زمینه برابری حقوق زنان هشدار داد که با ادامه روند کنونی، برابری زنان و مردان ۳۰۰ سال دیگر محقق خواهد شد.