پس از چراغ سبز رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، به عضویت سوئد در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، آمریکا هم درباره فرستادن جنگندههای اف-۱۶ به ترکیه روی خوش نشان داد.
به گزارش رویترز، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده، سهشنبه ۱۱ ژوئیه (۲۰ تیر)، اعلام کرد که واشنگتن در مشورت با کنگره روند انتقال جنگندههای اف-۱۶ به ترکیه را دنبال میکند.
سالیوان پیش از نشست سران ناتو در پایتخت لیتوانی از حمایت صریح جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده، از انتقال جنگندههای اف-۱۶خبر داد و اشارهای به زمان این انتقال نکرد.
اگرچه مقامهای ترکیه هرگونه ارتباطی بین عضویت سوئد در ناتو و فروش اف-۱۶ را رد کردهاند، برخی تحلیلگران بر این باورند که رئیسجمهوری ترکیه از مخالفت با پیوستن سوئد به ناتو بهعنوان اهرم فشاری برای رسیدن به جنگندههای اف-۱۶ استفاده کرده است.
اواخر ماه مه، کارین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید، رسما اعلام کرده بود که «موافقت با درخواست پیوستن سوئد به ناتو شرط فروش جنگندههای اف-۱۶ به ترکیه نیست». او همچنین با اشاره به حمایت پیدرپی جو بایدن، از فروش جتها به ترکیه، گفته بود که رئیسجمهوری آمریکا این موضوع را تنها «تسهیلگر» همکاریهای واشنگتن با ناتو میداند.
اهمیت پیوستن سوئد به این ائتلاف نظامی برای آمریکا آنقدر بود که بارها مقامهای این کشور در اینباره اظهار نظر کردهاند. رئیسجمهوری آمریکا ماه مه در گفتوگو با رجب طیب اردوغان تمایل شدید خود را در مورد موافقت سریعتر رئیسجمهوری ترکیه با عضویت سوئد در ناتو ابراز کرده بود.
آنکارا، مانع اصلی عضویت سوئد در ناتو، همواره حضور و فعالیت مخالفان دولت را در سوئد، دلیل مخالفت با عضویت استکهلم در ناتو اعلام کرده بود. اما یک روز پیش از آن و در آستانه نشست سران کشورهای عضو ناتو، اردوغان پیششرط پیوستن سوئد به ناتو را عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا اعلام کرد.
در حالی که اعضای ناتو امیدوار بودند این کشور هر چه زودتر و برای نشست اواسط ژوئیه در ویلنیوس، به عضویت این سازمان درآمده باشد، بیم آن میرفت که درخواست اردوغان به چالشی تازه تبدیل شود. تا اینکه ساعاتی بعد، رئیسجمهوری ترکیه با خبری خوش سوئد و ناتو را غافلگیر کرد.
اما این خبر خشم روسیه را چنان برانگیخت که آنکارا را با عنوان «غیردوست» خطاب کرد. ویکتور بوندارف، رئیس کمیته دفاع و امنیت شورای فدراسیون روسیه، به رسانههای دولتی این کشور گفت که کرملین ترکیه را پس از «مجموعهای از تصمیمهای تحریکآمیز» بهعنوان «کشور غیردوست» میشناسد. به گزارش سیانان، بوندارف «گامهای غیردوستانه» ترکیه را که نتیجه فشار ناتو میداند، «خنجری از پشت» توصیف کرد.
با اینکه ترکیه با پیوستن سوئد به ناتو موافقت کرده است، اما هنوز مشخص نیست پارلمان ترکیه چه زمانی در اینباره تصمیم خواهد گرفت.