کاظمی قمی، سفیر جمهوری اسلامی در کابل، یکشنبه، ۲۹ مرداد (۲۰ اوت) گفت که کارشناسان ایرانی کمآبی را در ایستگاه سنجش آب دهراوود بررسی کردهاند.
او در حساب کاربریاش در شبکه ایکس (توییتر) نوشت: «طبق نظر کارشناسان اعزامی که جریان آب را در ایستگاه آبسنجی دهراوود مشاهده و اندازه گیری نمودهاند، [میزان جریان آب جاری در مرداد ۱۴۰۲] کمتر از میزان ماهانه یک سال آبی نرمال گزارش شده است.»
او نوشت که طالبان بر اساس مفاد معاهده ۱۳۵۱، به تیم فنی جمهوری اسلامی ایران اجازه دادند که از ایستگاه سنجش آب دهراوود که مبنای سنجش سال آبی عادی است، بازدید کنند.
او این اقدام طالبان را نشانه آغاز تعاملات سازنده در اعتمادسازی و حسن همجواری دانست.
پایبندی طرف افغان و عمل به بخشی از مفاد معاهده سال ۱۳۵۱ ه.ش رودخانه هیرمند میان دولتین که منجر به بازدید تیم فنی ج.ا.ایران از ایستگاه آبسنجی دهراود که مبنای سنجش سال آبی نرمال است، نشانه مثبتی بر آغاز تعاملات سازنده در اعتماد سازی و حسن همجواری می باشد.
— IR.Special.Representative.for.Afg (@SpecialIran) August 20, 2023
سفیر جمهوری اسلامی ایران در کابل، ابراز امیدواری کرد که با اطلاعات و شاخصهای سنجش آب دهراوود و بازدید از این ایستگاه و تعیین دقیق میزان آب، مقدار حقابه ایران از رودخانه هیرمند «به درستی» و «با عدالت» اندازهگیری شود.
با بررسی ایستگاه سنجش آب دهراوود ارزگان در بالادست سد کجکی هلمند، میزان ورود آب به رودخانه هیرمند مشخص میشود.
همزمان، علیاکبر محرابیان، وزیر نیروی جمهوری اسلامی ایران، با اشاره به بازدید هیئت ایرانی از ایستگاه آبسنج دهراوود، گفت که این بازدید نشان میدهد که خشکسالی در افغانستان نیز جدی است.
به گزارش ایسنا، او گفت: «اما به نسبت میزان بارشی که در کشور افغانستان شده، در منطقه حوضه آبریز هیرمند، ایران دارای سهم بوده و این سهم حق قانونی ما است که مطالبه میکنیم و بهتر است که اطلاعات تکمیلی را وزارت امور خارجه بدهد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وزیر نیروی جمهوری اسلامی ایران گفت که ۹۰ درصد آب زاهدان و سیستان و بلوچستان، از هیرمند تامین میشود و طرحهای متعددی با آب هیرمند یا بدون آن، در دست اجرا است تا در تامین آب شرب این مناطق مشکلی ایجاد نشود.
استان سیستان و بلوچستان ایران با کمبود شدید منابع آب مواجه است و این کمبود، باعث چندین بار اعتراض ساکنان این استان شده است.
وزارت خارجه طالبان ۲۲ مرداد تایید کرده بود که هیئت جمهوری اسلامی ایران از دستگاه آبسنج دهراوود بازدید کرده است.
طالبان گفته بودند که در روزی که هیئت ایرانی میزان آب را در ایستگاه دهراوود سنجید، جریان آب کمتر از هفت متر مکعب در ثانیه، و رودخانه هیرمند از حداقل جریان آب برخوردار بود.
برخی از مقامهای جمهوری اسلامی ایران و نمایندگان مجلس شورای اسلامی تاکید دارند که هیئت فنی ایران سدهای کجکی و کمالخان را در مسیر رودخانه هیرمند نیز بازدید کند، اما طالبان پیشتر گفته بودند که اجازه بازدید و بررسی سدهای افغانستان را به هیچ کشوری نمیدهند.
بنا به معاهده ایران و افغانستان برای تقسیم آب رودخانه هیرمند که ۱۳۵۱ بین حکومتهای وقت دو کشور امضا شد، حقابه ایران سالانه ۸۱۷ میلیون متر مکعب است.