آژانس پناهندگان سازمان ملل خواستار توقف اخراج مهاجران افغان از پاکستان شد

«بازگشت اجباری اتباع افغانستان می‌تواند به نقض شدید حقوق بشر، از‌جمله جدایی خانواده‌ها و اخراج افراد زیر سن قانونی منجر شود»

بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار مهاجر افغان در پاکستان بدون هیچ‌گونه مدرک قانونی زندگی می‌کنند - @Pak_AfgAffairs/X

در‌پی اعلام طرح اخراج بیش از یک میلیون مهاجر افغان از پاکستان، آژانس پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) و سازمان بین‌المللی مهاجرت (IOM)، روز شنبه ۱۵ مهر (۷ اکتبر)، در بیانیه‌ای مشترک از دولت پاکستان خواستند تا اجرای این طرح را لغو کند.

در بیانیه مشترک سازمان بین‌المللی مهاجرت و کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد آمده است: «افغانستان با چندین چالش حقوق بشری، به‌‌ویژه برای زنان و دختران، از یک بحران انسانی شدید عبور می‌کند». این سازمان افزود: «چنین طرح‌هایی برای همه کسانی که مجبور به ترک کشور شده‌اند، پیامدهای جدی خواهد داشت و ممکن است پس از بازگشت با خطرات حفاظتی جدی مواجه شوند».

این درخواست پس از آن صورت گرفت که پاکستان روز سه‌شنبه به همه مهاجران غیرقانونی در این کشور، از جمله حدود ۱.۷ میلیون شهروند افغان دستور داد تا یکم نوامبر این کشور را ترک کنند، در غیر‌این‌صورت با اخراج اجباری مواجه خواهند شد. بسیاری از خانواده‌ها برای جلوگیری از بازداشت و اخراج اجباری، عازم افغانستان شده‌اند و وزارت اطلاعات پاکستان روزانه شمارش معکوس اعلام می‌کند تا به افراد مشمول این سیاست یادآوری کند که زمان برای آن‌ها رو به پایان است.

بخش بزرگی از مهاجرانی که با اخراج مواجه‌اند شامل صدها هزار خانواده‌ای می‌شوند که پس از بازگشت طالبان به قدرت در اوت ۲۰۲۱ و اعمال محدودیت‌های گسترده علیه تحصیل و کار زنان، از افغانستان گریخته‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سازمان بین‌المللی مهاجرت و کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل ضمن قدردانی از «مهمان‌نوازی سخاوتمندانه» پاکستان برای بیش از چهار دهه، علی‌رغم همه چالش‌ها، این درخواست را تکرار کردند که همه بازگشت‌ها «داوطلبانه، ایمن، با احترام و بدون هیچ فشاری باشد.»

آژانس‌های سازمان ملل هشدار دادند: «بازگشت اجباری اتباع افغانستان می‌تواند به نقض شدید حقوق بشر، از‌جمله جدایی خانواده‌ها و اخراج افراد زیر سن قانونی منجر شود.»

این هشدار یک روز پس از آن صادر می‌شود که پاکستان متعهد شد به‌جای اخراج یک‌باره، همه مهاجران غیرقانونی، از‌جمله افغان‌ها را به صورت «مرحله‌ای و منظم» به کشورهایشان بازگرداند.

ممتاز زهرا بلوچ، سخنگوی وزارت امور خارجه، روز جمعه به خبرنگاران گفت که تصمیم برای اخراج این مهاجران مطابق با قوانین پاکستان است و دولت مصمم به اجرای آن است.

بلوچ گفت که این سرکوب فقط علیه افغان‌ها صورت نمی‌گیرد و این طرح تمام خارجی‌هایی را که زمان اعتبار ویزایشان به پایان رسیده است و مدارک معتبری برای اقامت در پاکستان ندارند، هدف قرار می‌دهد. او افزود: «این سیاست برای همه افراد از هر ملیت اعمال خواهد شد و هیچ تبعیضی در این زمینه وجود ندارد.»

بلوچ تاکید کرد که این کارزار یک میلیون و ۴۰۰ هزار پناهجوی افغان را که به‌صورت قانونی در پاکستان زندگی می‌کنند در‌بر‌نمی‌گیرد.

مقام‌های دولت پاکستان اخیرا شهروندان افغانستان را به دست داشتن در حملات تروریستی در این کشور متهم کردند. وزیر داخله (کشور) پاکستان در آخرین مورد اظهار داشت که از ۲۴ مورد حملات انتحاری در ماه‌های اخیر، در ۱۴ مورد آن اتباع افغانستان دست داشته‌اند.

اما مقام‌های طالبان با رد این ادعا گفتند که اخراج شهروندان افغانستان به‌طور دسته‌جمعی، «غیرانسانی» است و از دولت پاکستان خواستند تا این برنامه را لغو کند.