فدراسیون بین‌المللی خبرنگاران خواستار آزادی کارمندان رادیو نسیم و دیگر خبرنگاران زندانی شد

در ۱۰ روز گذشته این دومین بار است که طالبان این خبرنگاران را بازداشت می‌کنند

 طالبان پیش‌تر به کارمندان این رسانه محلی دستور داده بودند زبان پشتو یاد بگیرند‌ــ فیس‌بوک/رادیو نسیم

فدراسیون بین‌المللی خبرنگاران (آ‌ی‌اف‌جی) در واکنش به بازداشت دوباره مدیرمسئول و دو خبرنگار رادیو نسیم در استان دایکندی در مرکز افغانستان، از رژیم طالبان خواست تمام کارمندان رسانه‌ای زندانی را فورا آزاد کند.

این فدراسیون روز پنجشنبه ۲۰ مهر (۱۲ اکتبر) با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که از اوت ۲۰۲۱ و هم‌زمان با تسلط طالبان بر افغانستان، سرکوب رسانه‌های افغانستان تشدید و فضای رسانه‌ای آن کشور برای خبرنگاران به طور فزاینده‌ای محدود و خطرناک شده است.

فدراسیون بین‌المللی خبرنگاران افزود که مسئولان اتحادیه‌ مستقل خبرنگاران افغانستان که نهاد همکار این فدراسیون است، در دیدار با مهاجر فراهی، معاون انتشارات وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان، خواستار آزادی کارمندان رادیو نسیم شده‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به گفته این فدراسیون، فراهی وعده داده است که با کمک مسئولان محلی طالبان در دایکندی تلاش کند زمینه‌ آزادی این خبرنگاران را فراهم کند.

فدراسیون بین‌المللی خبرنگاران تاکید کرد که رسانه‌ها باید بتوانند بدون ترس از انتقام فعالیت کنند و از طالبان خواست به آزادی مطبوعات احترام بگذارند و همه‌ خبرنگارانی را که اکنون در بازداشت‌اند، آزاد کنند.

در همین حال، اتحادیه‌ مستقل خبرنگاران افغانستان نیز از طالبان درخواست کرد مشکلات خبرنگاران را از طریق کمیسیون بررسی تخلفات رسانه‌ای حل کند. این اتحادیه خاطرنشان کرد که بازداشت خبرنگاران باعث می‌شود رسانه‌های افغانستان بیشتر تضعیف و تعطیل شوند و خبرنگاران شغلشان را از دست بدهند. 

نیروهای اداره استخبارات (اطلاعات) طالبان هفتم اکتبر سلطان‌علی جوادی، مدیرمسئول رادیو نسیم و دو خبرنگار این رسانه محلی به نام‌های سیف‌الله رضایی و مجتبی قامسی را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند. 

در ۱۰ روز گذشته این دومین بار است که طالبان این خبرنگاران را بازداشت می‌کنند. آن‌ها پیش از این در ۲۷ سپتامبر هم با یورش به رادیو نسیم، مدیرمسئول و دو خبرنگار این رسانه را هنگام ضبط یک برنامه، دستگیر و تجهیزات الکترونیکی و وسایل شخصی آن‌ها را ضبط کرده بودند. 

فدراسیون بین‌المللی خبرنگاران اضافه کرد که این ایستگاه رادیویی بیش از ۱۰ روز است که تعطیل شده و همچنان منتظر تاییدیه برای از سرگیری فعالیت است.

علاوه بر کارمندان این رادیوی محلی، چندین خبرنگار دیگر از جمله مرتضی بهبودی، خبرنگار افغان‌ــ‌‌فرانسوی هم در زندان‌های طالبان گرفتارند. 

مرتضی بهبودی برای تهیه گزارش از محل اقامتش در فرانسه به افغانستان سفر کرد، اما پس از دریافت مجوز کار از طالبان در هفتم ژانویه، در نزدیکی ساختمان وزارت داخله (کشور) در کابل بازداشت شد. سازمان خبرنگاران بدون مرز گفته بود که مرتضی بهبودی به اتهام «جاسوسی» بازداشت شده است، اما طالبان هیچ سندی درباره این ادعا ارائه نکرده‌اند.

مرکز خبرنگاران افغانستان ماه گذشته خبر داد که علاوه بر مرتضی بهبودی، امین‌الله عالمی، مدیرمسئول رادیو ممتاز در فاریاب هم در زندان طالبان‌ است.

گزارش مرکز خبرنگاران افغانستان نشان می‌دهد که در دو سال حاکمیت طالبان بر این کشور، سرکوب رسانه‌ها و خبرنگاران تشدید شده و بیشتر از ۳۰۰ رویداد خشونت‌امیز علیه آنان در سراسر این کشور به ثبت رسیده است. 

بر اساس گزارش این نهاد که اوت ۲۰۲۳ منتشر شد، در دو سال گذشته، سه خبرنگار در افغانستان کشته، ۲۳ خبرنگار زخمی و ۱۷۶ خبرنگار هم موقتا یا برای میان‌مدت بازداشت شده‌اند.