سیل و آب‌گرفتگی در هفت استان ایران با یک کشته و دو نفر مفقودی

لایروبی نشدن رودخانه‌ها و ازمیان‌رفتن پوشش گیاهی در برخی مناطق، مهم‌ترین عوامل وقوع سیلاب‌های ناگهانی‌اند

با آغاز موج بارش‌های پاییزی در ایران دست‌کم هفت استان با جاری‌شدن سیل و آب‌گرفتگی مواجه شدند.

رئیس سازمان امداد و نجات هلال‌احمر نیز روز شنبه ۲۷ آبان سال ۱۴۰۲، از درگیرشدن هفت استان کشور با پدیده سیل و آب‌گرفتگی خبر داده و گفت: «دو نفر طی دو روز گذشته مفقود شده‌اند.»

به گفته «بابک محمودی»، این سازمان عملیات امداد را از روز ۲۵ آبان آغاز کرده است و امدادگران جمعیت هلال‌احمر به ۱۴ شهرستان و ۱۶ منطقه شامل ۹ شهر، شش روستا و یک منطقه عشایری، در هفت استان کشور امدادرسانی کردند.

در استان مازندران سیلاب و طغیان رودخانه‌ها در بخش چمستان شهرستان نور، به تخریب جاده لاویج و پل موقت منطقه ورازده منجر شد که پنج خودرو در سیلاب این رودخانه گرفتار شدند.

به گفته مسئولان هلال‌احمر، با وجود نجات برخی سرنشینان، دو سرنشین خودروی پیکان که یک مادر و کودک بودند در سیلاب مفقود شدند و در‌خصوص سرنوشت دو خودروی دیگر اطلاعی در دست نیست. همچنین طبق اخبار منتشر شده، شامگاه روز جمعه به دلیل جاری شدن سیل در شهرستان بهشهر واقع در شرق استان مازندران، یک نوجوان جان خود را از دست داد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سیل مازندران در حالی رخ‌ داده است که ۱۳ آبان نیز جاری‌شدن سیل در برخی شهرستان‌های این استان، بیش از ۴۰ هزار میلیارد ریال خسارت به بار آورد که بیشترین خسارت مربوط به شهرستان عباس‌آباد در غرب این استان بوده است.

در شهرستان جیرفت نیز سیلاب به مسدودشدن راه ارتباطی منطقه بند سراجی منجر شد. تصاویر منتشر‌شده از شهر اهواز نیز نشان می‌دهد آب‌گرفتگی خیابان‌های این شهر به مختل‌شدن زندگی ساکنان آن منجر شده است.

رئیس پلیس راهور شهر اهواز، روز پنجشنبه، با اشاره به گستردگی مناطق درگیر آب‌گرفتگی، از شرکت آب و فاضلاب این شهر خواستار رسیدگی فوری به این موضوع شد.

این در حالی است که با وجود تکرار آب‌گرفتگی در این شهر طی سال‌های اخیر که حتی به ورود آب درون منازل شهروندان منجر شده بود، مقامات شهری اهواز بار دیگر اعلام کردند در برابر آب‌گرفتگی ناشی از اولین‌ بارش سنگین پاییزی غافلگیر شدند. معاون خدمات شهری شهرداری اهواز یک روز پیش از آغاز بارش‌ها مدعی شده بود شهرداری برای مواجهه با آب‌گرفتگی‌های احتمالی آمادگی لازم را دارد.

آنچه وقوع مجدد آب‌گرفتگی در اهواز را بیش از دیگر مناطق موردتوجه قرار داده، کسب بودجه لازم برای رفع این معضل در دو‌سال گذشته بوده است که سبب شد در ماه‌های اخیر استاندار و مدیران شهر اهواز بارها بر حل این مشکل قدیمی تاکید کنند.

علی‌اکبر حسینی محراب، استاندار خوزستان، ابتدای آبان‌ماه در نشست ستاد مدیریت بحران استان خوزستان، با اشاره به‌احتمال بارش‌های پاییزی از ضرورت اقدامات پیشگیرانه برای مواجه نشدن با تکرار آب‌گرفتگی‌ها در این استان تاکید کرده بود که به نظر می‌رسد در حد شعار باقی‌مانده است.

درحالی‌که ایران در وضعیت بحران آبی به سر می‌برد و ذخایر بسیاری از سدها از میزان استاندارد کمتر شده‌اند، در سال‌های اخیر هیچ تلاشی برای مدیریت سیلاب‌های ناشی از بارش‌های پاییزی و گاه بهاری انجام نشده است و وزارت نیرو نه‌تنها برنامه‌ریزی کوتاه‌مدت و بلند‌مدتی برای هدایت سیلاب‌ها به سمت سدها را نداشته، بلکه در مواردی ناچار شده است با باز کردن دریچه سدها، آب جمع‌شده پشت آن‌ها را رها سازد.

کارشناسان بر این باورند که لایروبی نشدن رودخانه‌ها و ازمیان‌رفتن پوشش گیاهی در برخی مناطق، مهم‌ترین عوامل وقوع سیلاب‌های ناگهانی در کشور محسوب می‌شوند.

در استان‌های شمالی نیز اجرانشدن طرح‌های آبخیزداری طی دهه‌های اخیر و همچنین ساخت‌وساز غیرمجاز در مناطق مختلف جنگلی، از دیگر عوامل تکرار سیلاب‌های زیان‌باری بوده‌اند که تنها در آبان‌ماه امسال به گفته فرماندار شهرستان کلاله در مجموع بالغ بر ۱۰۰ میلیارد تومان به همه حوزه‌های مختلف خسارت وارد کرده و به ۱۷۹۱ هکتار اراضی کشاورزی آسیب‌ زده است.

این در حالی است که به گفته سازمان هواشناسی، موج تازه و سنگین بارش‌های پاییزی از ابتدای آذرماه وارد کشور خواهد شد و سطح وسیعی از استان‌های ایران را تحت پوشش قرار خواهد داد. مسئله‌ای که با توجه به وقوع سیلاب‌های خسارت‌بار آبان‌ماه می‌تواند تکرار آن را در سطح گسترده‌تری از کشور طی هفته‌های آینده محتمل کند.