ضرر و زیان میلیون دلاری بازرگانان افغان به‌دلیل توقف کامیون‌ها در پاکستان

پاکستان محدودیت ترانزیت کالاهای بازرگانان افغانستان را از دو ماه پیش وضع کرده است

کامیون‌ها در کراچی پاکستان -FAROOQ NAEEM / AFP

محمد یونس مهمند، معاون اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان، می‌گوید توقف چندماهه کامیون‌های بازرگانان افغانستان در پاکستان میلیون‌ها دلار به این بازرگانان خسارت وارد کرده است.  

او افزود تاکنون حدود سه هزار کامیون به افغانستان رسیده است، اما گفت‌وگوها برای آزاد‌سازی بیش از ۵۰۰ کامیون حامل کالاهای بازرگانان افغان جریان دارد.  

او گفت: «کامیون‌هایی که در پاکستان در توقیف است، حامل کالاهای گران‌قیمت است و ما در حال صحبت با وزیر تجارت و کمیسیون عالی اقتصادی هستیم. اگر کالاهای یک کامیون ۲۰ هزار دلار ارزش داشته باشد، پاکستان این کامیون‌ها را هشت هزار دلار جریمه کرده است که حالا بازرگانان افغان باید این پول را بدهند.»  

او تصریح کرد برخی از بازرگانان افغان از راه‌های جایگزین برای صادرات کالاهایشان استفاده کرده‌اند که برای هر کامیون باید ۲۴۰۰ دلار بیشتر هزینه کنند.  

معاون اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان توقف کالاهای بازرگانی در پاکستان را «خلاف» قوانین بین‌المللی ترانزیتی می‌داند و بر رفع این مشکل تاکید دارد.  

او گفت بازرگانان افغانستان افزون بر ۱۰ درصد محصول گمرکی به پاکستان، باید پول زیادی برای جریمه بدهند و این خلاف قوانین ترانزیتی میان افغانستان و پاکستان است.  

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او افزود: «فرمان جدید در پاکستان صادر شده است و فکر می‌کنم که برای تمام کالاهای وارداتی و صادراتی افغانستان محدودیت وضع شده است. بر بنیاد قوانین تجارت بین‌المللی، هیچ‌کس نمی‌تواند کامیون‌های ترانزیتی را توقف بدهد یا جریمه سنگین وضع کند و دولت‌ها تنها در مواردی که مواد مخدر یا سلاح حمل شود، حق توقف کالاها را دارند، اما پاکستان خلاف این قوانین اقدام می‌کند.»  پاکستان محدودیت بر ترانزیت کالاهای بازرگانان افغانستان را از دو ماه پیش وضع کرده است.

پیش‌تر چند بازرگان به ایندیپندنت فارسی گفته بودند که بر اساس یک فرمان جدید در پاکستان، کالاهایی که تعرفه گمرکی آن‌ها در افغانستان در مقایسه با تعرفه‌های پاکستان کم است، باید ۱۰‌ درصد قیمت اجناس را بپردازند. همچنین مبلغ ضمانت بانکی برای کالاهای ترانزیتی سرمایه‌گذاران افغان در بانک ۱۰۰ درصد افزایش یافته است. 

افغانستان بخش عمده کالاهای مورد نیازش را از پاکستان و ایران وارد می‌کند، اما چالش ترانزیتی با پاکستان همواره وجود داشته است. در دوره نظام پیشین افغانستان، حکومت پاکستان به مسدود کردن بندر کراچی و گذرگاه‌های مرزی‌اش  اقدام می‌کرد که با واکنش تند حکومت پیشین افغانستان و سرمایه‌گذاران مواجه می‌شد.    

پاکستان از حامیان اصلی به قدرت رسیدن دوباره طالبان در افغانستان بود و برای دو دهه از برخی از رهبران و فرماندهان طالبان میزبانی کرده بود. برخی از بازرگانان افغانستان امیدوار بودند که طالبان از روابط نزدیک با اسلام‌آباد در راستای کاهش مشکلات ترانزیتی استفاده کنند، اما چالش‌های ترانزیتی با پاکستان همچنان پابرجاست.  

پاکستان از رژیم طالبان خواسته است که در راستای مبارزه با تحریک طالبان پاکستانی (تی‌تی‌پی) اقدام کنند. اسلام‌آباد مدعی است که تی‌تی‌پی در افغانستان پایگاه دارد و از آنجا حمله‌ها به پاکستان را راه‌اندازی می‌کند. پاکستان به اخراج گسترده مهاجران غیرقانونی افغان اقدام کرده است. به نظر می‌رسد که پاکستان از مهاجران و عبور ترانزیت به‌عنوان ابزارهای فشار علیه طالبان استفاده می‌کند.  

بیشتر از اقتصاد