وزارت بهداشت جمهوری اسلامی در بازه زمانی ۲۰ آبان تا ۱۵ دیماه در طرحی به نام «پویش ملی سلامت» پیمایشی انجام داد که دادههای آن نشان میدهد میلیونها ایرانی یا فشار خون، اضافه وزن و دیابت دارند یا در معرض ابتلا به این عوارضاند. این آمار که طبق ادعای وزارت بهداشت از غربالگری ۴۶ میلیون ایرانی به دست آمده، نشان میدهد برخلاف آنچه افراد و رسانههای وابسته حاکمیت ادعا میکنند، ایرانیان زیادی در مواجهه با خطر فزاینده فقدان پروتئین، کلسیم، ویتامین دی و دیگر غذاهای سالم قرار دارند و برای پر کردن سفرههای خالی، به مصرف قند و نان روی آوردهاند. آماری که از کاهش سرانه مصرف گوشت، لبنیات و غلات منتشر میشود، نیز این موضوع را اثبات میکند.
بر مبنای نتایج پیمایش وزارت بهداشت، ۲۲ درصد از جمعیت بالای ۱۸ سال در ایران یعنی حدود ۱۰ میلیون نفر مبتلا به فشار خوناند و بیش از ۱۴ درصد از مردم ایران که جمعیت آنها به حدود هفت میلیون نفر میرسد، دیابت نوع ۲ دارند. آمار اضافه وزن در ایران هم بالاتر از میانگین جهانی است؛ به طوری که اعلام شده است حدود ۱۶ میلیون نفر اضافه وزن دارند.
آماری که وزارت بهداشت بهتازگی از میزان ابتلا به فشار خون، اضافه وزن و دیابت در ایران ارائه داد، تا حدود زیادی با دادههای آماری سالهای اخیر و نتایج پژوهشهای انجمنهای سلامتمحور مطابقت دارد. مجموع این دادهها آشکار میکنند ابتلا به بیماریهایی که بهطور مستقیم با تغذیه ارتباط دارند، در حال افزایش است؛ بیماریهایی که معمولا به دلیل عادات غذایی ناسالم به وجود میآیند و در نتیجه فقر و نبود غذاهای سالم نیز به افراد تحمیل میشوند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در سالهای اخیر، بسیاری از متخصصان سلامتی و کارشناسان اقتصادی بهتناوب تاکید کردهاند که امنیت غذایی ایرانیان در نتیجه فقر و تورم فزاینده بهشدت در معرض خطر است. با این حال وقتی نتایج پیمایش وزارت بهداشت بیرون آمد، مدیرکل مطالعات اجتماعی وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی مدعی شد که آمار بالای چاقی و دیابت در ایران نشانه «رفاه» مردم است.
سردبیر روزنامه جوان، ارگان رسانهای نزدیک به سپاه پاسداران، نیز روز ۲۵ دی در یادداشتی با عنوان «چاقی مفرط ۱۶ میلیون ایرانی با سیاست ۱۰۰ سال پیش»، ادعا کرد دلیل اصلی اضافه وزن ۱۶ میلیون نفر در ایران یارانه آرد و نان است و به مسئولان دولتی جمهوری اسلامی پیشنهاد کرد یارانه آرد و نان را قطع کنند.
این ادعا در حالی مطرح شد که گزارشها نشان میدهد بسیاری از ایرانیان بهخصوص اقشار کارگری به دلیل اینکه به منابع غذایی سالم دسترسی ندارند، به مصرف نان و قند وادار شدهاند و اضافه وزن و دیابت نشانه رفاه و ثروت آنان نیست.
خبرگزاری ایلنا روز چهارشنبه چهارم بهمن، در گزارشی با عنوان «کارگران به دلیل قیمت لبنیات و گوشت، سفرهشان را با نان و قند پر کردهاند»، به این موضوع پرداخت و از قول اکبر قربانی، دبیر اجرایی خانه کارگر غرب تهران، نوشت: «دسترسی کارگران به بسیاری از انواع دیگر کالریها در سبد غذایی به دلیل فقر مالی قطع شده و بیشتر اتکای آنان در تامین کالری به نان، چای و قند وابسته است.»
این فعال کارگری در ادامه افزود که بیشتر کارگران در کارگاهها نان و برنج خالی میخورند و توان دسترسی آنان به دیگر خوراکیهایی مانند گوشت، حبوبات و لبنیات ضعیف است و برای جبران خلا موجود، به مصرف کالری بیشتر از مواد غذایی ارزانتر مانند کربوهیدرات و قند روی آوردهاند. به عبارت دیگر در نتیجه فقری که حکومت بر مردم تحمیل کرده است، بسیاری افراد به سمت عادات غذایی ناسالم روی آوردهاند؛ بهگونهای که بیشتر غذاهای فاقد ویتامین و پروتئین میخورند و به همین دلیل در معرض ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت و چاقی قرار میگیرند.
حالا رسانهها و افراد وابسته نهتنها سهم حاکمیت در ایجاد وضعیت موجود را قبول ندارند، بلکه پیشنهاد افزایش قیمت نان و قند را هم مطرح میکنند؛ در حالی که به قول مصطفی شریف، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی، با افزایش قیمت یک کالای اساسی، سایر کالاها نیز گرانتر خواهند شد، تغییری در مصرف ایجاد نمیشود و آسیبهای آن هم تنها دهکهای کمدرآمد جامعه را تحتتاثیر قرار میدهد.
پیشتر افشین استوار، رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، درباره شیوع ۴۲ درصدی پوکی استخوان در جمعیت بالای ۶۰ سال ایران هشدار داده و گفته بود گرانی لبنیات و حذف کلسیم از سبد غذایی مردم موجب شده است که ایرانیان بهطور فزایندهای در معرض خطر پوکی استخوان شدید قرار بگیرند.
سایت اقتصاد۲۴ نیز پیشتر در گزارشی با عنوان «دیگر شکم گنده نشانه ثروت نیست» نوشته بود که حذف پروتئینها و لبنیات و جایگزین کردن آنها با مواد خوراکی که بیشتر پرکالری و به نوعی شکمسیرکناند، سلامتی شهروندان را نشانه گرفته است. در حالی که یک سبد غذایی سالم، شامل میزان مشخصی پروتئین و ویتامین و کلسیم، نهتنها باعث چاقی نمیشود، بلکه در صورت مصرف صحیح، حتی جلو اضافه وزن را هم میگیرد و اتفاقا حذف این مواد غذایی است که میتواند به بروز چاقی و انواع بیماریها منجر شود.