رزا اوتنبایو، رئیس هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، شنبه ۱۴ بهمن (۳ فوریه) در آستانه برگزاری نشست دوحه با امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، در کابل ملاقات کرد.
در بیانیه وزارت خارجه طالبان آمده است که امیرخان متقی در این دیدار، خواستار توضیح بیشتر یوناما در ارتباط با دستور کار و ترکیب نشست دوحه شده است.
در این بیانیه آمده است که رزا اوتنبایو در مورد ترکیب و نمایندگان نشست دوحه به امیرخان مقتی توضیح داده و خواستار شرکت هیئت طالبان در این نشست شده است.
نن د يوناما مشرې روزوا اتنبایوا او مل پلاوي يې د ا.ا.ا. د بهرنيو چارو وزير مولوي امير خان متقي سره وکتل.
— Abdul Qahar Balkhi (@QaharBalkhi) February 3, 2024
په دې ناسته کې دواړو لوريو د ا.ا.ا. د وروستيو ديپلوماتيکو پرمختگونو، د دوحې راتلونکې ناسته، د سنيرلي اوغلو راپور او ورته موضوغاتو د نظر تبادله وکړه. pic.twitter.com/OIwDUlSTGg
نشست دوحه در روزهای ۱۸ و ۱۹ فوریه در دوحه برگزار میشود.
وزیر خارجه طالبان موضع «امارت اسلامی» را در ارتباط با قطعنامه اخیر شورای امنیت سازمان ملل متحد مطرح کرده است.
شورای امنیت سازمان ملل متحد ۲۹ دسامبر نقشه راه آینده افغانستان را که فریدون سینیرلیاوغلو، هماهنگکننده این سازمان در امور افغانستان، تهیه کرده بود، تایید کرد. سینیرلیاوغلو برای تهیه این نقشه راه با مخالفان طالبان، نمایندگان کشورهای دیگر و احزاب سیاسی افغانستان گفتوگو کرده است. سازمان ملل متحد میخواهد نماینده ویژهای برای افغانستان منصوب کند تا برای حل بحران کنونی در آن کشور تلاش کنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
انتقادهایی به یوناما میشود مبنی بر اینکه نتوانسته است روابطی با فعالان سیاسی و مخالفان طالبان در خارج از افغانستان برقرار کند و ماموریتش فقط در داخل آن کشور متمرکز بوده است.
طالبان مخالف انتصاب نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستاناند و تاکید دارند که این باعث تداخل در امور کاری یوناما میشود. رژیم طالبان از سازمان ملل متحد خواسته است که نماینده ویژه برای افغانستان منصوب نکند.
رژیم طالبان در آستانه نشست دوحه در ۹ بهمن، نشست نمایندگان کشورهای منطقه را در کابل برگزار کرد و از آنها خواست که در نشست دوحه از جامعه جهانی بخواهند که با رژیم این گروه تعامل و همکاری کنند.
در این نشست، نمایندگان کشورهای روسیه، چین، جمهوری اسلامی ایران، پاکستان، هند، ترکیه، ازبکستان، ترکمنستان، قزاقستان، قرقیزستان و اندونزی شرکت کرده بودند.
با گذشت حدود دو سال و نیم از سلطه دوباره طالبان در افغانستان، تاکنون هیچ کشوری حکومت آنها را بهرسمیت نشناخته است و طالبان هم در این مدت کوشیدهاند سطح تماس و تعاملشان را با کشورهای منطقه و همسایه افزایش دهند.
در نتیجه همین تلاشها، سهشنبه هفته گذشته شی جین پینگ، رئیسجمهوری چین، اعتبارنامه مولوی اسدالله بلال کریمی، سفیر رژیم طالبان در پکن، را پذیرفت. این اقدام پکن، با موجی از انتقادهای مخالفان رژیم طالبان و فعالان حقوق زن مواجه شده است.
مخالفان طالبان تاکید دارند که حکومتها نباید با این رژیم بهدلیل انحصار شدید قدرت، «نقض حقوق بشر» و بهویژه نقض «حقوق زنان» تعامل کنند و در عوض، آنها باید تحریمهای بیشتری علیه مقامهای طالبان وضع کنند.