بهرغم این باور قدیمی که مغز مردان و زنان یکسان نیست، شواهد مستدل چندانی در تایید این موضوع وجود نداشت، البته تا اکنون.
به گزارش نیویورک پست، گروهی از پژوهشگران دانشگاه استنفورد با استفاده از هوش مصنوعی، تفاوتهای میان مغز زنان و مردان را نشان دادهاند. در این پژوهش، هوش مصنوعی در ۹۰ درصد موارد تفاوت میان اسکن مغزی دو جنس را درست تشخیص داد.
وینود منون، نویسنده این پژوهش و استاد روانپزشکی و علوم رفتاری، میگوید: «بیتوجهی به تفاوت جنسیتی در ساختار مغز ممکن است مانع تشخیص و درمان عارضههای عصبروانپزشکی شود.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گفته منون، این پژوهش نشان میدهد که جنسیت نقشی مهم در رشد شناختی، اختلالهای عصبشناختی و پیری ایفا میکند.
پژوهشگران دانشگاه استنفورد برای تشخیص اسکنهای مغزی، از هوش مصنوعی استفاده کردند و ماشین را آموزش دادند تا الگوهای خاص هر جنسیت را مشخص کند.
تفاوتهایی که شناسایی شد عبارت بود از شبکه حالت پیشفرض مغز که مسئول تمرکز فردی و خودکاوی است؛ جسم مخطط یا استریاتوم که در شکلگیری عادتها و پاداشها نقش دارد؛ و شبکه کنارهای یا لیمبیک که احساسات را تنظیم میکند.
در مدت آزمایش، حدود ۱۵۰۰ اسکن مغزی به هوش مصنوعی نشان داده شد که در ۹۰ درصد موارد تفاوت میان زن و مرد را درست تشخیص داد، که حاکی از وجود تفاوت ساختار مغز بر اساس جنسیت است.
یافتههای این تحقیق نشان میدهد که چنین تفاوتهایی در عملکرد مغز میتواند اثر قابلملاحظهای بر رفتار داشته باشد.
پژوهشگران امیدوارند یافتههای آنها به توضیح تفاوتهای روانشناختی یا عصبشناختی بین دو جنس کمک کند. بهعنوان مثال، زنان بیشتر احتمال دارد به افسردگی مبتلا شوند، در حالی که احتمال اعتیاد در مردان بیشتر است.
منون در ادامه افزود: «تشخیص تفاوتهای جنسیتی یکسان و تکرارپذیر در مغز بزرگسالان سالم گامی حیاتی به سمت شناخت عمیقتر آسیبپذیریهای خاص جنسیتی در اختلالهای روانپزشکی و عصبشناختی است.»