کمیته حقیقت‌یاب سازمان ملل: هر دو طرف در جنگ غزه مرتکب جنایت شده‌اند

گزارش کارشناسان سازمان ملل تاکید دارد که هم حماس و هم اسرائیل مرتکب جنایات جنگی از جمله شکنجه، قتل، رفتار ظالمانه و زیرپا گذاشتن کرامت انسانی شده‌اند

سربازان اسرائیلی در غزه‌‌ــ Reuters

نتایج تحقیقات سازمان ملل که روز چهارشنبه دوازدهم ژوئن (۲۳ خرداد) منتشر شد، نشان داد که هم اسرائیل و هم گروه شبه‌نظامی حماس در مراحل اولیه جنگ غزه «جنایات جنگی» مرتکب شده‌اند. بر اساس این بررسی‌، اقدام‌های اسرائیل به دلیل تلفات بالای غیرنظامیان در جنگ غزه مصداق «جنایت علیه بشریت» هم به شمار می‌رود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این نتایج از دو تحقیقی به دست آمد که یکی با تمرکز بر حملات هفتم اکتبر حماس و دیگری با بررسی پاسخ نظامی اسرائیل انجام گرفت. کمیته حقیقت‌یاب سازمان ملل (COI) که وظایفی از جمله جمع‌آوری شواهد و شناسایی عاملان جنایات بین‌المللی دارد، این بررسی را بر اساس آنچه از هفتم اکتبر تا پایان ماه دسامبر در اسرائیل و غزه رخ داد، منتشر کرد.

این گزارش در حالی تهیه شد که اسرائيل با این كميسيون تحقیقی همکاری نکرد و ادعا می‌کند این نهاد سازمان ملل سوءگیری ضداسرائيلی دارد. این کمیسیون نیز اعلام کرده که اسرائیل مانع بررسی‌ کارشناسان آن شده و از دسترسی بازرسان به اسرائیل و مناطق فلسطینی جلوگیری کرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

حماس درباره این یافته‌ها اظهارنظری نکرده اما هیئت دیپلماتیک اسرائیل در سازمان ملل این یافته‌ها را رد کرده است. میراو ایلون شهر، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، در این زمینه گفت: «سازمان ملل یک بار دیگر ثابت کرد که اقدا‌م‌هایش در خدمت برنامه‌های سیاسی علیه اسرائیل است.»

بر اساس اعلام اسرائیل، در حملات هفتم اکتبر حماس بیش از یک هزار و ۲۰۰ نفر کشته و ۲۵۰ نفر گروگان گرفته شدند. این حمله اسرائیل را به انتقام‌جویی مصمم کرد. مقام‌های بهداشتی غزه می‌گویند از آن زمان تاکنون بیش از ۳۷ هزار نفر در جنگ غزه کشته شده‌اند.

بر اساس گزارش کمیته حقیقت‌یاب سازمان ملل، هر دو طرف جنایات جنگی از جمله شکنجه، قتل، رفتار غیرانسانی و ظالمانه و زیر پا گذاشتن کرامت انسان‌ها مرتکب شده‌اند و اسرائیل به دلیل کشتار بسیار زیاد در غزه جنایت علیه بشریت هم مرتکب شده است.

در بیانیه این نهاد آمده که اسرائیل جنایات جنگی دیگری از جمله تحمیل گرسنگی به غیرنظامیان هم مرتکب شده و نه‌تنها در تامین منابع ضروری مانند غذا، آب، سرپناه و دارو برای مردم غزه کوتاهی کرده، بلکه جلو ارسال این مایحتاج از طرف سایر کشور‌ها را هم گرفته است.

این کمیسیون تحقیقی سازمان ملل تاکید دارد که «تعداد بالای تلفات غیرنظامیان در غزه و تخریب گسترده زیرساخت‌های غیرنظامی، نتیجه اجتناب‌ناپذیر راهبردی بود که با هدف وارد کردن بیشترین خسارت و بدون رعایت اصول تمایز، تناسب و اقدام‌های احتیاطی کافی اجرا شد.»

برخی شواهدی که نهادهای زیرنظر سازمان ملل با وجود مخالفت اسرائیل با فعالیت‌های آن‌ها، جمع‌آوری کرده‌اند، می‌تواند مبنایی برای پیگیری ارتکاب جنایات جنگی باشد و در دادگاه کیفری بین‌المللی استفاده شود.

کارشناسان کمسیون حقیقت‌یاب سازمان ملل می‌گویند که یافته‌هایشان در تحقیق اخیر بر اساس مصاحبه با قربانیان و شاهدان، صدها مورد گزارش ارسالی، تصاویر ماهواره‌ای، گزارش‌های پزشکی و اطلاعات عمومی منتشرشده، گردآوری شده است.

در میان یافته‌های گزارش ۵۹ صفحه‌ای در مورد حملات هفتم اکتبر، این کمیسیون چهار واقعه کشتار جمعی در پناهگاه‌های عمومی را تایید کرد که به گفته آن‌ها، نشان می‌دهد ستیزه‌جویان «دستورالعمل‌های عملیاتی ثابت» داشتند. این سازمان همچنین «الگویی از خشونت جنسی» گروه‌های مسلح فلسطینی را شناسایی کرد اما افزوده است که نمی‌تواند گزارش‌های تجاوز جنسی را به طور مستقل تایید کند.

در گزارش ۱۲۶ صفحه‌ای درباره غزه نیز آمده که استفاده اسرائیل از تسلیحاتی مانند بمب‌های هدایت‌شونده ام‌کی ۸۴ (MK84) با ظرفیت تخریب بالا در مناطق شهری با قوانین بین‌المللی بشردوستانه ناسازگار است «زیرا آن‌ها نمی‌توانند به اندازه کافی یا دقیق بین اهداف نظامی موردنظر و اهداف غیرنظامی تمایز قائل شوند».

این سازمان اضافه کرد که مردان و پسران فلسطینی در معرض جنایت علیه بشریت از نوع آزار و اذیت جنسی قرار گرفته‌اند و به مواردی اشاره کرد که قربانیان با هدف «تحقیر شدید»، مجبور شده‌اند در ملاعام برهنه شوند.

شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو هفته آینده این یافته‌ها را به بحث و بررسی می‌گذارد.

بیشتر از جهان