آنتونی بلینکن روز جمعه در سخنانی گفت که جمهوری اسلامی به توسعه برنامه هستهایاش ادامه میدهد و احتمالا فقط یک تا دو هفته با تولید مواد شکافتپذیر مورد استفاده در سلاح هستهای فاصله دارد.
به گزارش سیانان، بلینکن، وزیر امورخارجه آمریکا، که در مجمع امنیتی آسپن سخن میگفت، تاکید کرد: «سیاست آمریکا جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای است و دولت ترجیح میدهد از طریق دیپلماسی جلو این اتفاق را بگیرد.»
وزیر خارجه دولت بایدن با انتقاد از سیاست ترامپ برای خروج از برجام افزود: ««وضعیتی که اکنون در آن قرار داریم وضعیت خوبی نیست. شاهدیم که پس از برجام، ایران به جای اینکه حداقل یک سال با ظرفیت دستیابی به مواد شکافتپذیر برای سلاح هستهای فاصله داشته باشد، اکنون احتمالا یک یا دو هفته تا انجام آن فاصله دارد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این دیپلمات ارشد آمریکایی در عین حال افزود: «ایران هنوز سلاح هستهای تولید نکرده است. اما ما با دقت بسیار فعالیت آنها را دنبال میکنیم.»
ژنرال چارلز براون، رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا، نیز روز جمعه ۲۹ تیر در نشست امنیتی آسپن حضور داشت. او در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید با توجه به اظهارات آنتونی بلینکن، اگر تهران تصمیم بگیرد در زمینه ساخت سلاح هستهای پیشروی کند آیا آمریکا پاسخ نظامی خواهد داد، گفت: «گزینههایی برای این کار داریم و همواره آمادهایم.»
به گزارش آسوشیتدپرس، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده، هم در این نشست حضور داشت، وی تاکید کرد که «واشینگتن از نزدیک به دنبال هرگونه نشانهای مبنی بر تصمیم ایران برای دستیابی به سلاح هستهای است.»
او در عین حال افزود: «تاکنون از سوی ایران شاهد تصمیمی نبودهام که نشان دهد این کشور میخواهد بمب هستهای تولید کند، اما آنها باید بدانند که اگر شروع به حرکت در این مسیر کنند، یک مشکل جدی با ایالات متحده پیدا خواهند کرد.»
ارزیابی بلینکن از توسعه فعالیتهای هستهای ایران و اشاره به زمان دستیابی ایران به مواد شکافتپذیر سلاح هستهای، کوتاهترین زمانی است که مقامات آمریکایی تاکنون به آن اشاره کردهاند.
بیش از یک سال پیش یک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا گفته بود که «ایران اکنون میتواند مواد شکافتپذیر یک بمب را در حدود ۱۲ روز تولید کند».
پس از خروج ایالات متحده از توافق برجام در زمان دونالد ترامپ، دولت بایدن تلاش کرد مذاکرات غیرمستقیم با ایران را با هدف احیای توافق هستهای از سر بگیرد. این تلاشها در اواخر سال ۲۰۲۲ شکست خورد و ایالات متحده ایران را متهم کرد که با تحقیقات آژانس بینالمللی انرژی اتمی درمورد آثار اورانیوم یافتشده در برخی سایتهای اعلامنشده همکاری نمیکند. در ماههای بعد، دولت بایدن تاکید کرد که توافق با ایران «در دستور کار نیست».
اگرچه مسعود پزشکیان، رییسجمهوری جدید ایران، تلویحا گفته است که آماده تعامل با غرب است، یک مقام ارشد وزارت امورخارجه آمریکا به سیانان گفت که آنها دیگر باور ندارند امکان بازگشت به توافق هستهای وجود داشته باشد، زیرا ایران در سالهای پس از شکست مذاکرات، اقدامات تنشزای زیادی انجام داده است.
وزارت امورخارجه آمریکا نیز گفته است چشماندازی وجود ندارد که انتخابات اخیر در ایران رفتار این کشور را تغییر دهد.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در اوایل ماه جاری گفت: «ما هیچ انتظاری نداریم که این انتخابات به تغییری اساسی در جهتگیری یا سیاستهای ایران منجر شود.»
او تاکید کرد: «میدانیم که این رییسجمهوری نیست که حرف نهایی را درمورد آینده سیاست ایران میزند، بلکه رهبری این کشور در این زمینه اعمال قدرت میکند و مسیری را که او انتخاب کرده است پیش از این دیدهایم.»
روز جمعه ۱۸ خرداد، به دنبال تصویب قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی که از ایران خواست با بازرسان همکاری کند و ابهامات را رفع کند، رویترز گزارش داد که بریتانیا، فرانسه و آلمان در نامهای به شورای امنیت، موارد نقض برجام را که ایران انجام داده، شرح دادهاند. اقدامی که به گفته دیپلماتها میتواند با هدف فشار بر ایران بهمنظور حل دیپلماتیک مساله انجام شده باشد.
در آن نامه تاکید شد که تشدید فعالیتهای هستهای ایران، برجام را از معنا تهی کرده و ارزش منع اشاعهای آن را کاهش داده است. اشاره سه کشور اروپایی به افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده با خلوص بالا در ایران است که به گفته آنها فاصله تهران تا تولید بمب هستهای را کاهش میدهد.