منتقدان میگویند بوریس جانسون نقشه میکشد تا با «پاره کردن» بخشی از توافق برگزیت که به ایرلند شمالی مربوط میشود، روند گفتوگو با اتحادیه اروپا و فرآیند صلح را به خطر بیندازد.
در یک اقدام عجیب، قانون جدید میتواند استفاده از «کمک دولتی» و التزام گمرک را در ارزیابی کالاها از دریای ایرلند که در توافق با بروکسل به دست میآید ابطال کند.
نخست وزیر بریتانیا بلافاصله متهم شد دارد به وضعیت «برگزیت بدون توافق» نزدیکتر میشود و پایان گفتوگوها را به همین هفته جاری میکشاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این تغییر همچنین توافق شکننده صلح در ایرلند شمالی و وجهه جهانی انگلستان را به خاطر شکستن قراردادی که فقط یک سال از امضاء آن گذشته زیر سؤال میبرد.
کولام ایستوود، رهبر حزب سوسیال دموکرات و کارگر، میگوید: «واقعا حیرتانگیز است که هر دولتی که میگوید میخواهد برود و با جهانیان معاهده تجاری برقرار کند، میآید و توافقی را پاره میکند که همین چند ماه پیش با اتحادیه اروپا منعقد کرده است.»
و به قول سایمون کاونی، وزیر خارجه ایرلند، در توییتر: «این نامعقولترین راهی است که میتوان در پیش گرفت.»
لوئیز های، دبیر سایه حزب کارگر ایرلند شمالی، میگوید: «معلوم میشود راست است که میگویند دولت باز هم یک بازی خطرناک را در ایرلند شمالی در پیش گرفته و جایگاه بینالمللی ما قربانی بیلیاقتی نخست وزیر میشود.»
این اقدام شدید، «لایحه داخلی بازار» که قرار است همین چهارشنبه منتشر شود، پس از آن انجام میشود که بوریس جانسون تهدید کرد در صورت نرسیدن به توافق تا ۱۵ اکتبر از گفتوگوها بیرون خواهد کشید.
وی همچنین رسیدن به نتیجه «بدون توافق» را، که باعث آشفتگی شدید در مرز، احتمال رکود اقتصادی تازه و کم شدن همکاریهای امنیتی خواهد شد، یک «نتیجه خوب» توصیف کرد.
گاه شمار برگزیت: چگونه به این جا رسید؟
۱- بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا رأی میدهد - ۲۳ ژوئن ۲۰۱۶
همهپرسی ماندن یا نماندن بریتانیا در عضویت اتحادیه اروپا برگزار شد. ۵۲ درصد کشور به خروج از اتحادیه رأی دادند.
۲- دیوید کامرون استعفاء میدهد - ۲۴ ژوئن ۲۰۱۶
دیوید کامرون که کارزار ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا را رهبری میکرد، فردای اعلام نتایج از قدرت کنارهگیری میکند.
۳- ترزا می قدرت را به دست میگیرد - ۱۳ ژوییه ۲۰۱۶
ترزا می با کنارهگیری آندره لیدسام، در یک رقابت بدون رقیب، رهبری حزب محافظهکار و سمت نخست وزیری را به عهده میگیرد.
۴- دادگاه عالی حکم میکند پارلمان باید برگزیت را تصویب کند - ۳ نوامبر ۲۰۱۶
دادگاه عالی حکم میدهد که پارلمان باید به اجرای تبصره ۵۰، که آغاز روند برگزیت را کلید میزند، رأی دهد.
۵- تبصره ۵۰ کلید میخورد - ۲۸ مارس ۲۰۱۷
نخست وزیر پس از تأیید نتیجه همهپرسی توسط مجلس، تبصره ۵۰ را اجرا میکند.
۶- می تقاضای انتخابات زودهنگام میکند - ۱۸ آوریل ۲۰۱۸
می با تقاضای تصویب طرح برگزیت خود، وارد قدرت میشود.
۷- حزب کارگر به طرز عجیبی پیشی میگیرد و طرح می از اکثریت میافتد - ۸ ژوئن ۲۰۱۷
ترزا می، پس از یک کارزار فاجعهآمیز، اکثریت خود را در مجلس عوام از دست میدهد و به حزب اتحادیه کارگران متوسل میشود. حزب کارگر جرمی کوربین با وجود پیشبینی شکست سنگین اکثریت را به دست میآورد.
۸- مذاکرات آغاز میشوند - ۱۹ ژوئن ۲۰۱۷
دیوید داویس و میشل بارنیر، مذاکرهکنندگان ارشد انگلستان و اتحادیه اروپا، در اولین روز مذاکرات برگزیت در یک کنفرانس مطبوعاتی شرکت میکنند. بلافاصله پس از آغاز گفتوگوها، معلوم میشود که موضوع مرز بین ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند به یک معضل اساسی تبدیل خواهد شد.
۹- نمایندگان مجلس رأی میدهند که توافق خروج باید به تصویب مجلس برسد - ۱۳ دسامبر ۲۰۱۷
دولت با قبول شکست از مجلس بر سر چگونگی توافق خروج از اتحادیه اروپا، ضمانت میکند که نمایندگان در تنظیم توافق «نظری معنیدار» خواهند داشت.
۱۰- بوریس جانسون از وزارت خارجه کناره میگیرد - ۱۱ ژوئن ۲۰۱۸
به دنبال جلسهای در چکرز که نخست وزیر در آن جا ادعا کرد که حمایت کابینه را برای طرح برگزیت به دست آورده، بوریس جانسون به عنوان وزیر خارجه و دیوید داویس به عنوان دبیر برگزیت استعفاء میدهند.
۱۱- پیشنویس توافق خروج نوشته میشود - ۱۵ نوامبر ۲۰۱۸
در پیشنویس توافق خروج قانون، با تنظیم قانون جدایی بریتانیا و تضمین حقوق شهروندان اتحادیه اروپا که در انگلستان زندگی میکنند و برعکس، بیانیهای سیاسی منظور میشود که در آن دو طرف به تجارت بدون اصطکاک کالا و همکاری در موضوعات امنیتی متعهد میشوند. پیشنویس همچنین یک «راه پشتی» نیز دارد، که مورد نفرت بسیاری از هواداران برگزیت است و دومینیک راب و ایستر مکوی در اعتراض به آن از دولت کنارهگیری کردند.
۱۲- می استعفاء میدهد - ۲۴ می۲۰۱۹
ترزا می پس از چند بار شکست در به تصویب رساندن طرحش در مجلس کنارهگیری میکند.
۱۳- جانسون به قدرت میرسد - ۲۴ ژوییه ۲۰۱۹
بوریس جانسون در یک پیروزی بزرگ، به عنوان رهبر حزب محافظهکار انتخاب میشود. او سپس برای تشکیل دولت به دعوت ملکه وارد کاخ باکینگهام میشود.
۱۴- پارلمان منحل میشود - ۲۸ اوت ۲۰۱۹
بوریس جانسون تا رسیدن به مهلت توافق شده خروج انگلستان در ۳۱ اکتبر، مجلس را به مدت پنج هفته ساقط کرد.
۱۵- انحلال مجلس غیرقانونی اعلام شد - ۲۴ سپتامبر ۲۰۱۹
دادگاه عالی در پی یک لایحه حقوقی از جینا میلر تاجر، حکم داد که انحلال مجلس توسط جانسون «غیرقانونی» بوده است.
۱۶- جانسون توافق با وارادکار را میپذیرد - اکتبر ۲۰۱۹
پس از جلسهای در مرسیساید، جانسون بر سر «راه پشتی» با نخست وزیر ایرلند، لیو واردکار به مصالحه میرسد و قرارداد خروج را برای هواداران برگزیت مطبوعتر میکند.
۱۷- مخالفان برگزیت تقاضای همهپرسی دوم میکنند - ۱۹ اکتبر ۲۰۱۹
با تصویب مجلس به لایحه لتوین که نخست وزیر را ملزم به ارائه درخواست تأخیر دوباره در برگزیت میکند، معترضان به خیابان آمده و برای آخرین بار تلاش میکنند یک همهپرسی «نظر آخر» انجام شود.
۱۸- جانسون ۸۰ کرسی اکثریت را به دست میآورد - ۱۲ دسامبر ۲۰۱۹
محافظهکاران با پیروزی قاطع در انتخابات دسامبر برنده میشوند و بوریس جانسون اکثریت مجلس را برای تصویب توافق برگزیت خود به دست میآورد
۱۹- توافق خروج به تصویب مجلس میرسد - ۲۰ دسامبر ۲۰۱۹
توافق خروج با اکثریت ۱۲۴ رأی از تصویب مجلس عوام میگذرد.
۲۰- پارلمان اتحادیه اروپا از توافق خروج انگلستان حمایت میکند - ۲۹ ژانویه ۲۰۲۰
اعضاء پارلمان اروپایی با جدیت از تصویب خروج بریتانیا حمایت کرده و در عرض دو روز، در ۳۱ ژانویه، راه را برای شروع برگزیت باز میکنند. نمایندگان پس از رأیگیری دست در دست هم سرود خداحافظی «ایام قدیم» را خواندند.
انتظار میرود دولت انگلستان در صورت شکست گفتوگوهای تجاری، با لایحه جدید مخالفت کند، اما شکی نیست که مذاکرهکنندگان بروکسل برآشفته خواهند شد.
© The Independent