نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا چهارشنبه، ۱۹ آوریل، (۳۰ فروردین)، نخستین قایق بدون سرنشین (قایق پهپادی) خود را از تنگه راهبردی هرمز عبور داد.
تنگه هرمز آبراهی حیاتی برای تامین انرژی جهان بهشمار میرود که عبور از آن برای نیروهای آمریکایی، اغلب با برخوردهای تنشآمیزی با نیروهای ایرانی همراه بوده است.
خبرگزاری اسوشیتدپرس به نقل از تیموتی هاوکینز، سخنگوی نیروی دریایی ارتش ایالات متحده، نوشت سفر قایق MAST-13 که قایقی ۱۳ متری و دارای سنسور و دوربین است، توجه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به خود جلب کرد، اما عبور آن از تنگه هرمز بدون وقوع هیچ حادثهای صورت گرفت.
هاوکینز گفت دو کشتی گارد ساحلی ایالات متحده این قایق بدون سرنشین را در عبور از تنگه هرمز همراهی کردند.
تنگه هرمز آبراه شلوغی بین ایران و عمان است که در باریکترین بخش آن فقط ۳۳ کیلومتر عرض دارد. یک پنجم کل نفت مبادلهشده جهان از این تنگه که خلیج فارس را به خلیج عمان متصل میکند، صادر میشود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
هاوکینز به اسوشیتدپرس گفت ایرانیها این قایق پهپادی را که طبق قوانین بینالمللی از تنگه هرمز عبور میکرد، مشاهده کردند و یک پهپاد ایرانی و دستکم یک فروند شناور تندروی کلاس «هودونگ» سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، حرکت آن را رصد کردند.
او گفت قایق پهپادی MAST-13 میتواند تصاویری ویدیویی به ساحل و کشتیهای روی آب بفرستد و به ملوانها کمک کند که پیش از نزدیک شدن به کشتی، آنها را ببینند. این کارکرد بسیار مفید است؛ بهویژه در شرایطی که نیروی دریایی آمریکا و متحدان غربی آن به طرز فزایندهای، سلاحهایی را کشف و توقیف میکنند که معتقدند از ایران به مقصد یمن فرستاده میشود.
ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا مستقر در بحرین، در آبهای خاورمیانه، بهویژه خلیج فارس و تنگه هرمز، گشتزنی میکند تا راههای آبی را برای تجارت بینالمللی باز نگه دارد و نیز از منافع آمریکا و متحدان این کشور محافظت کند. اما جمهوری اسلامی ایران حضور نیروی دریایی آمریکا را تحریکآمیز میداند و پیش از این به ایالات متحده هشدار داده است خلیج فارس، خلیج مکزیک نیست و ایران کشتیهای خود را به خلیج مکزیک یا سواحل ایالات متحده نفرستاده است.
به گزارش اسوشیتدپرس، رسانههای دولتی ایران عبور این قایق پهپادی را تایید نکردند و نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد به درخواست اظهارنظر در این مورد پاسخ نداد.
ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا یک گروه ویژه قایق پهپادی راهاندازی کرده و هدف آن این است که ناوگانی متشکل از ۱۰۰ قایق پهپادی، اعم از قایق یا زیردریایی، با همراهی متحدان آمریکا در منطقه عملیاتی شوند.
تهران اواخر اوت و اوایل سپتامبر گذشته چندین قایق پهپادی را که در حال آزمایش در منطقه بودند، مدت کوتاهی توقیف کرد، اما از آن زمان تاکنون هیچ حادثه مشابهی رخ نداده است.
قایق پهپادی MAST-13 در حال حاضر در خلیج عمان فعالیت میکند که جنگ سایه دریایی در آن جریان دارد و نیروهای وابسته به حکومت اسلامگرای ایران در برخی موارد دست به توقیف نفتکشها زدهاند و انفجارهای مشکوکی نیز در کشتیهای مرتبط با شرکتهای اسرائیلی و غربی رخ داده است.
بهرغم شواهدی که غرب ارائه کرده است، تهران دست داشتن در این انفجارها را تکذیب میکند.