خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه، اعلام کرد روسیه روز سهشنبه میزبان دور جدیدی از مذاکرات با هدف عادیسازی روابط ترکیه و سوریه خواهد بود.
به گزارش العربیه، خلوصی آکار گفت: «در این مذاکرات که در مسکو برگزار میشود، ایران نیز حضور خواهد داشت. هدف ما از حضور در این نشست حل مشکلات از طریق مذاکره و برقراری صلح در منطقه است». به گفته او، در این نشست مقامهای ارشد دفاعی و اطلاعاتی هر چهار کشور شرکت میکنند.
نشست مسکو در شرایطی برگزار میشود که آنکارا و دمشق از زمانی که ترکیه از تلاشهای تحت رهبری مخالفان برای سرنگونی بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه، حمایت کرد، تماسهای رسمی اندکی با هم داشتهاند. با این حال، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، که زمانی بشار اسد را «قاتل» خطاب کرده بود، از ایده برگزاری نشست برقراری صلح با رهبر سوریه استقبال کرده است.
روسیه به دنبال ترمیم روابط آنکارا و دمشق است که از آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ قطع شد. از این رو، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، در راستای تلاشهای اردوغان برای برقراری صلح میان ترکیه و سوریه، برای برگزاری چنین نشستی اقدام کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با وجود چنین اقدامهایی، بشار اسد که کشورش بهتدریج در حال خروج از انزوای منطقهای است، میگوید تنها در صورتی با اردوغان دیدار میکند که ترکیه نیروهایش را از شمال سوریه خارج کند. این در حالی است که اردوغان ادعا میکند به حضور نظامی به عنوان یک اقدام احتیاطیامنیتی در برابر حملات گروههای کرد به ترکیه که آنکارا آنها را تروریست میداند، نیاز دارد.
دیپلماتهای ایران، روسیه، ترکیه و سوریه اوایل آوریل ۲۰۲۳ در مسکو دیدار کردند تا راه را برای نشست وزرای خارجه هموار کنند. مسکو ماه دسامبر ۲۰۲۲ نیز مذاکراتی غیرمنتظره بین وزرای دفاع سوریه و ترکیه را میزبانی کرد و به گزارش رسانهها، در سفر اخیر بشار اسد به مسکو، هم یکی از سرفصلهای اصلی گفتوگوهای او با ولادیمیر پوتین، آشتی بین سوریه و ترکیه بود.
نزدیکی سوریه و ترکیه مخالفانی نیز دارد. در هفتههای گذشته، مخالفان رژیم بشار اسد و متحدان آنها که از احتمال تغییر موضع ترکیه در قبال تعامل با دمشق نگراناند، به منظور اعلام مخالفت با تغییر موضع احتمالی آنکارا، در شماری از شهرها و مناطق تحت کنترل مخالفان در شمال سوریه تظاهرات کردند.
برا ادلبی، از فعالان مخالف بشار اسد در استان ادلب، معتقد است تسریع روند نزدیک شدن ترکیه و رژیم سوریه، باعث میشود تنشهای نظامی در مناطق تحت کنترل مخالفان مسلح در ادلب، حومه حماه، حلب، و لاذقیه در روزهای آینده تشدید شود. او میگوید: «این امر افزون بر اینکه زمینه را برای افزایش حملات هوایی روسیه فراهم میکند، نیروهای رژیم دمشق را به گسترش دامنه بمباران مناطق تحت کنترل مخالفان تشویق میکند.»
ادلبی ضمن درخواست از جامعه جهانی برای پذیرفتن مسئولیتهایش در قبال غیرنظامیان در شمال غرب سوریه، افزود: «این نگرانی وجود دارد که نیروهای ارتش رژیم بشار اسد و شبهنظامیان وابسته به رژیم ایران حملات خود به مناطق پرجمعیت در شمال غرب سوریه را که میزبان حدود ۴.۵ میلیون شهروند سوری است، افزایش دهند.» این در حالی است که بیش از نیمی از ساکنان مناطق شمال غرب سوریه را پناهندگانی تشکیل میدهند که تا زمان باقی ماندن بشار اسد در قدرت، از بازگشت به خانههایشان خودداری میکنند.