در فهرست رژیمهای غذایی که گفته میشود پشتوانه علمی دارند، رژیم فستینگ یا روزهداری متناوب جزو پرطرفدارترینها است. با وجود رژیمهای غذایی متعددی که در منابع گوناگون پیشنهاد میشود، چگونه بفهمیم کدام رژیم غذایی با بدن ما سازگار است و تاثیر بیشتری روی بدن دارد؟
دانشمندان دانشگاه ایلینویز شیکاگو برای مقایسه سه نوع رژیم، ۷۷ فرد چاق با پیشینه خانوادگی سیاهپوست یا اسپانیایی را در سه گروه قرار دادند و تغییرات آنها را در مدتی مشخص بررسی کردند.
اسکاینیوز با استناد به مطالعهای که در نشریه سالنامه طب داخلی (Annals of Internal medicin) منتشر شد، گزارش میدهد که این پژوهشگران شش ماه به این افراد رژیمهای خاص دادند.
به اعضای گروه اول روزهداری متناوب (فستینگ) دادند و از آنها خواستند تمام کالری خود را بین ظهر تا ساعت ۸ شب مصرف کنند.
به افراد گروه دوم گفتند که میتوانند هرچه میخواهند بخورند، اما باید حواسشان به کالری دریافتی باشد و کل کالری مصرفی روزشان را تا ۲۵ درصد کاهش دهند.
افراد گروه سوم را کامل تحت نظر گرفتند، این گروه عادات غذایی منظم خود را تغییر ندادند.
به آنها گفتند بهجای کالری شماری، فقط زمان را بشمارند.
سپس بعد از گذشت شش ماه بررسی کردند که آیا این تغییرات به کاهش وزن افراد کمک کرده است یا خیر.
گروه نخست یعنی گروه رژیم روزهداری، طی این شش ماه زمان مجاز غذا خوردن را به ۱۰ ساعت رساند و گروه کالریشمار نیز کالری کافی برای کسب انرژی مصرف کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
نتایج این مطالعه نشان داد هر دو گروه که از رژیم غذایی پیروی میکردند، بهطورکلی بعد از پایان رژیم نیز همچنان کاهش وزن داشتند و در طول یک سال ۵ درصد از وزن بدنشان کاسته شد.
افراد گروه رژیم روزهداری روزانه بهطور میانگین ۴۲۵ کالری کمتر از افراد گروه تحت کنترل مصرف کردند و حدود چهار کیلوگرم لاغر شدند.
افراد گروه کالریشمار ۴۰۵ کالری کمتر از افراد گروه تحت کنترل مصرف کردند و حدود پنج کیلوگرم لاغر شدند.
این نتایج نشان داد که محدود کردن زمان غذا خوردن به یک بازه زمانی خاص، بهاندازه کالری شماری در کاهش وزن موثر است.
به گزارش انبیسی نیوز، کریستا وارادی، نویسنده این مطالعه، گفت مردم بهتر است بهجای کالری شماری، زمان را بشمارند.
او گفت: «مطالعه ما نشان میدهد که افراد مجبور نیستند برای کاهش وزن به رژیمهای پیچیده کالریشمار روی بیاورند و برای این کار اپهای (برنامک) مختلف را روی گوشی خود نصب کنند.»
«کافی است بهجای شمردن کالری، به زمان غذا خوردن خود دقت کنند.»
با این حال، مطالعه دیگری که پیشتر در سال جاری انجام شد نیز نشان داد که رژیم روزهداری باعث مشکلات باروری میشود.
دانشمندان این مطالعه تغییرات گورخر ماهی را در حین و بعد از یک دوره رژیم روزهداری دنبال کردند.
آنها چگونگی حفظ اسپرم و تخمک، باروری و کیفیت نوزادان را در این ماهیها بررسی کردند و دریافتند که بعد از پایان رژیم و بازگشت به شیوه طبیعی مصرف غذا، برخی آثار منفی روی تخمک و کیفیت اسپرم آنها باقی مانده است.
اما افزودند برای آنکه بفهمیم بعد از دوره رژیم روزهداری چقدر طول میکشد تا کیفیت اسپرم و تخمک به حالت طبیعی بازگردد، لازم است پژوهش بیشتری انجام شود.